Cum să faci burgeri vegani acasă – idei de rețete

Cum să faci burgeri vegani acasă – idei de rețete

Burgerii vegani pot fi o alternativă foarte bună la clasicii burgeri din carne de vită. Și chiar dacă îi putem găsi și în comerț, puteam prepara și acasă burgeri vegani. Află ce beneficii au acești burgeri și descoperă rețete delicioase de burgeri vegani.

Care sunt beneficiile burgerilor vegani

Burgerii vegani sunt adesea percepuți ca fiind mai sănătoși, având un conținut mai scăzut de grăsimi saturate și colesterol. De asemenea, aceștia pot fi bogați în fibre, vitamine și minerale, contribuind la o dietă echilibrată.

În plus, producția de carne are un impact semnificativ asupra mediului, incluzând defrișările, consumul de apă și emisiile de gaze cu efect de seră. Burgerii vegani sunt adesea considerați o alternativă mai sustenabilă, cu un impact mai mic asupra mediului.

Un alt raționament este că consumul de burgeri vegani elimină nevoia de a utiliza produse de origine animală, contribuind astfel la reducerea suferinței și exploatării animalelor.

Pe de altă parte, unii oameni sunt pur și simplu curioși să încerce noi alimente și să diversifice dieta lor. Burgerii vegani oferă o oportunitate de a experimenta noi texturi și arome.

Beneficii pentru sănătate:

Studiile arată că o dietă bazată pe plante poate reduce riscul de boli cronice precum bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și anumite tipuri de cancer. Consumul excesiv de carne, în special de carne roșie și carne procesată, a fost asociat cu aceste afecțiuni.

În plus, cercetările sugerează că dietele pe bază de plante sunt asociate cu o rezistență îmbunătățită la insulină și un risc mai scăzut de diabet de tip 2, în comparație cu dietele mai bazate pe carne.

Conținut scăzut de grăsimi saturate: Burgerii vegani tind să aibă mai puține grăsimi saturate comparativ cu burgerii de carne, ceea ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare.
Lipsa colesterolului: Alimentele pe bază de plante nu conțin colesterol, ceea ce poate contribui la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului în sânge.
Bogăție de fibre: Burgerii vegani sunt adesea bogați în fibre datorită ingredientelor precum leguminoasele, cerealele integrale și legumele. Fibrele sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă și pot ajuta la controlul greutății.

Rețete de burgeri vegani

Hamburgerii vegani sunt o gustare perfctă pentru cei ce țin post sau pentru cei care optează pentru reducerea consumului de carne sau eliminarea ei din alimentație. Iată câteva rețete de burgeri vegani pe care le poți prepara acasă și pe care le poți adapta în funcție de preferință.

Sigur că există și în comerț o mulțime de tipuri de burgeri vegani congelați. Dar tot mai buni sunt cei preparați acasă și, în plus, tu poți controla ingredientele și astfel poți evita adaosurile nesănătoase.

Rețete de burgeri vegani

Rețete de burgeri vegetali cu fasole neagră

Ingrediente

5 căni de ovăz
1 ardei gras mediu, tocat
1 cană morcovi mărunțiți
2 linguri ulei vegetal
1 lingură de ardei jalapeno tăiati cubulețe
2 catei de usturoi
1 lingurita chimen macinat
1 lingurita coriandru macinat
¾ linguriță boia
⅛ linguriță sare cușer
½ lingurita piper negru macinat
2 conserve de fasole neagra, clătită și scursă
6 chifle de hamburger

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Tapetați o tavă mare cu hârtie de copt.În bolul unui robot de bucătărie, puneți toate ingredientele, cu excepția fasolei negre. Pulsați timp de 20 de secunde, răzuind părțile laterale ale bolului, după cum este necesar, până când ingredientele sunt tocate fin, dar au încă puțină textură.Adăugați toate ingredientele, cu excepția unei căni de fasole, și continuați să pulsați timp de 30-60 de secunde, până când boabele încep să se descompună și ingredientele formează un amestec legat. Transferați amestecul într-un bol.

Adăugați fasolea rămasă și amestecați cu mâna. Formați amestecul în chifteluțe puneți-le pe tava de copt pregătită.Coaceți timp de 40 până la 45 de minute sau până când marginile devin crocante. Lăsați chiftelele să se răcească pe tava de copt timp de 10 minute. Apoi construiți burgerul după gust, cu sosurile și adaosurile preferate.

Burger de năut și quinoa

Ingrediente:

1 cană de năut fiert sau conservat, scurs și clătit
1/2 cană de quinoa gătită
1 ceapă mică, tocată mărunt
2 căței de usturoi, tocați mărunt
1/4 cană de pătrunjel proaspăt, tocat
1/2 linguriță de chimen măcinat
1/2 linguriță de boia dulce
1/4 cană de pesmet
2 linguri de făină
Sare și piper după gust
2 linguri de ulei de măsline

Mod de preparare:

Într-un blender sau robot de bucătărie, amestecați năutul până devine o pastă grosieră.Într-un bol mare, combinați pasta de năut cu quinoa, ceapa, usturoiul, pătrunjelul, chimenul, boiaua, pesmetul, făina, sarea și piperul.Formați amestecul în 4 chiftele.Într-o tigaie mare, încălziți uleiul de măsline la foc mediu și prăjiți chiftelele timp de 4-5 minute pe fiecare parte, până devin aurii și crocante.Poți adăuga frunze de salată, felii de roșii, sos tahini sau maioneză vegetală.

Burgeri vegani de cartofi dulci și fasole

Ingrediente:

1 cartof dulce mare, fiert și pasat
1 cană de fasole albă gătită sau conservată, scursă și clătită
1 ceapă mică, tocată mărunt
2 căței de usturoi, tocați mărunt
1/2 linguriță de boia afumată
1/4 linguriță de scorțișoară măcinată
1/4 cană de pesmet
2 linguri de făină
Sare și piper după gust
2 linguri de ulei de măsline

Mod de preparare:

Într-un blender sau robot de bucătărie, mixați fasolea albă până devine o pastă.Într-un bol mare, combinați pasta de fasole cu cartoful dulce pasat, ceapa, usturoiul, boiaua, scorțișoara, pesmetul, făina, sarea și piperul.Din amestecul obținut pregătiți patru chiftele.Într-o tigaie mare, încălziți uleiul de măsline la foc mediu și prăjiți chiftelele timp de 4-5 minute pe fiecare parte. Sau puteți să le puneți în cuptor, pe o folie de copt, stropite cu puțin ulei de măsline.Puteți adăuga spanac proaspăt, ceapă roșie, felii de avocado, sos de ardei sau alte sosuri preferate.

Hamburgeri vegani cu dovleac și orez

150 g dovleac
40 g orez
jumătate de linguriță de turmeric
jumătate de cățel de usturoi
jumătate de linguriță de boia afumată
1 lingură de făină
chili (după gust)

Mod de preparare

Se fierbe orezul conform instrucțiunilor de pe pachet. Orezul alb fierbe în cam 7 – 10 minute, pe când cel integral poate fierbe în circa 10-20 minute. După fierbere se condimentează cu turmeric, boia, chili și usturoi.În timp ce orezul se gătesște, pregătim dovleacul. Se curăță și se taie în cuburi. Acesta se poate găti la microunde (6 minute), la cuptor (30 minute) sau la aburi (20 minute).Orezul și dovleacul se pasează cu ajutorul unui blender sau robot de bucătărie. Se gustă și se mai adaugă condimente, în funcție de gustul fiecăruia. Se dă la rece timp de 10 minute. După ce se scoate de la frigider se adaugă lingura de făină și se amestecă bine. Cine are boala celiacă poate înlocui făina cu mălai fin.Cu ajutorul unei linguri și a mâinilor umezite cu apă, se formează hamburgeri de dovleac cam de aceeași mărime.Într-o tigaie în care am încins 1 lingură de ulei gătim hamburgerii la foc mediu, timp de 5 minute pe fiecare parte.Hamburgerii de dovelac cu orez se servesc în chifle cu salată sau ca atare lângă o garnitură de cartofi sau legume. Sursa -retete.unica.ro.

Burgeri vegani de tofu și spanac

Ingrediente:

1 pachet de tofu ferm, scurs și presat
1 cană de spanac proaspăt, tocat mărunt
1 ceapă mică, tocată mărunt
2 căței de usturoi, tocați mărunt
1 lingură de sos de soia
1/4 cană de pesmet
1/4 cană de făină de ovăz
Sare și piper după gust
2 linguri de ulei de măsline

Mod de preparare:

Într-un blender sau robot de bucătărie, amestecați tofu până devine o pastă fină.Într-un bol mare, combinați pasta de tofu cu spanacul, ceapa, usturoiul, sosul de soia, pesmetul, făina de ovăz, sarea și piperul.Formați amestecul în 4 chiftele. Puteți să prăjiți chiftelele sau le puteți pune într-o tavă tapetată cu cu hârtie de copt.

Poți adăuga felii de roșii, frunze de salată, castraveți, sos tzatziki vegan.

Dacă vrei și alte rețete variate de burgeri descoperă Cum să faci cei mai delicioşi burgeri acasă

Sursă foto – 123rf.com