Cum să te bronzezi la plajă fără să te arzi

Cum să te bronzezi la plajă fără să te arzi

Foarte multe persoane visează la o piele bronzată, măslinie, însă cu toții știm că razele soarelui pot fi și foarte periculoase. Este posibil să ne bronzăm fără să ne expunem în mod nociv pielea la razele UV? Află cum să te bronzezi mai rapid, fără să te arzi:

Ce înseamnă, de fapt, că ne bronzăm

Cu toții știm că ne bronzăm când pielea intră în contact cu razele ultraviolete (razele UV). Cele două tipuri de raze UV ​​sunt UVA și UVB.

Pielea are trei straturi majore:

Epidermă. Stratul superior, pe care îl putem vedea, și care este responsabil de protecția împotriva factorilor externi.
Derma. Al doilea strat, stratul mijlociu și conține fibre de colagen și elastină care oferă fermitate și elasticitate pielii.
Țesutul subcutanat. Al treilea și ultimul strat – hipodermul. Este stratul de grăsime subcutanată care acționează ca o izolație termică și oferă suport pentru dermă.

UVA este tipul de lumină care duce la bronz. Acestea ajung în straturile inferioare ale epidermei, determinând pielea să producă un pigment maro numit melanină. Melanina este produsă de celule numite melanocite.

Melanina este efortul pielii de a bloca daunele cauzate de razele UVA. Cu cât te expui mai mult la soare, cu atât corpul produce mai multă melanină.

Razele UVB provoacă arsuri solare. Ele ard doar straturile superioare ale epidermei.

Fiecare persoană este unică când vine vorba de cât de mult se va bronza. Unii oameni se vor arde aproape imediat, iar alții se vor arde rar. Acest lucru se datorează în mare parte melaninei, pigmentul responsabil pentru bronzare care se găsește în păr, piele și chiar în ochi.

Persoanele cu pielea mai închisă au mai multă melanină și tind să bronzeze cu o culoare mai intensă. Tocmai de aceea, persoanele cu tenul închis la culoare nu se ard la soare la fel de ușor ca cele cu piele deschisă. Dar fără protecție solară sau altă protecție, oricine este vulnerabil la razele dăunătoare ale soarelui.

Află mai multe Sfaturi pentru îngrijirea pielii în sezonul cald

Cum ne poate afecta bronzul sănătatea

Expunerea la soare poate ajuta în obținerea de vitamina D și poate îmbunătăți starea de spirit. De asemenea, ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale și ne poate ajuta să dormim mai bine. Dar expunerea neprotejată la soare poate fi de asemenea și foarte dăunătoare pentru piele.

Bronzul poate determina schimbări permanente ale pielii. Expunerea pe termen lung la soare poate deteriora grav pielea și o poate îmbătrâni prematur. Bronzul poate provoca pete întunecate și riduri.

Razele UVA pot provoca, de asemenea, un cancer de piele numit melanom, care, în unele cazuri, poate fi mortal. Când melanomul nu este detectat, se poate răspândi rapid în tot corpul, infectând alte organe.‌

Razele UVB provoacă două tipuri de cancer de piele: carcinomul bazocelular și cel scuamos.

Crema de protecție solară poate reduce riscul de cancer de piele și vă permite să petreceți în siguranță timp în aer liber.

Cum să te bronzezi la plajă fără să te arzi

Un lucru important de știut atunci când ne dorim să fim foarte bronzați este că melanina – cea care produce bronzul – este creată în mod natural de organism pentru a proteja straturile profunde ale pielii de deteriorare. Deci rețineți că, chiar dacă nu vă ardeți, soarele tot vă dăunează pielii atunci când vă bronzați.

Ținând cont de aceste lucruri, există totuși posibilități de a ne bronza mai repede, scurtând totuși durata de expunere la soare. Sigur, intensitatea bronzului, așa cum am văzut, va varia foarte mult de la persoană la persoană.

Iată câteva sfaturi despre cum să te bronzezi fără să te arzi:

Utilizați protecție solară cu un SPF de 30. Purtați întotdeauna o protecție solară cu protecție UV cu spectru larg de cel puțin 30 SPF. Nu utilizați niciodată un ulei de bronzare care nu conține protecție solară.

Asigurați-vă că aplicați protecție solară în decurs de 20 de minute de când sunteți afară. Un SPF de 30 este suficient de puternic pentru a bloca razele UVA și UVB, dar nu atât de puternic încât să nu te bronzezi. Acoperiți-vă corpul cu o cantitate generoasă de protecție solară.

Schimbați frecvent pozițiile. Acest lucru vă va ajuta să evitați arderea unei părți a corpului.

Mănâncă alimente care conțin beta caroten. Alimente precum morcovii, cartofii dulci și kale te pot ajuta să te bronzezi fără să te arzi. Sunt necesare mai multe cercetări, dar unele studii arată că beta-carotenul poate ajuta la reducerea sensibilității la soare la persoanele cu boli fotosensibile.

Utilizați și uleiuri cu SPF natural. Acestea nu ar trebui să înlocuiască protecția solară normală, însă este bine de știut că anumite uleiuri precum avocado, nucă de cocos, zmeură și morcov pot fi folosite pentru o doză suplimentară de hidratare și protecție SPF.

Nu stați afară mai mult decât capacitatea pielii de a crea melanină. Melanina este pigmentul responsabil de bronzare. Toată lumea are un punct de limitare a melaninei, care este de obicei de 2 până la 3 ore. Cu alte cuvinte, acesta este maximul de bronz pe care îl poți obține într-o zi. Dacă stai să te bronzezi peste acel punct, îți vei pune pielea în pericol.

Mănâncă alimente bogate în licopen. Exemplele includ roșiile, guava și pepenele verde. Unele studii au constatat că licopenul ajută la protejarea naturală a pielii împotriva razelor UV.

Alege-ți cu înțelepciune timpul de bronzare. Dacă scopul tău este să te bronzezi rapid, soarele este de obicei cel mai puternic între prânz și 3 p.m. Rețineți, totuși, că, în timp ce soarele este cel mai puternic în această perioadă, va produce cele mai multe daune pielii din cauza puterii razelor și este probabil ca expunerea în acest interval să crească riscul de cancer de piele. Dacă ai pielea deschisă, cel mai bine este să te bronzezi dimineața sau după ora 16.00. pentru a evita arderea.

Luați în considerare un top fără bretele. Acest lucru vă poate ajuta să obțineți un bronz uniform, fără linii.

Căutați umbră. Scurtele pauze în care pielea se mai răcorește vor reduce probabilitatea de a vă arde.

Pregătește pielea înainte de a te bronza. Pregătirea pielii înainte de a vă expunde la soare poate ajuta bronzul să dureze mai mult. Încercați să vă exfoliați pielea înainte de a vă bronza. Pielea care nu a fost exfoliată are mai multe șanse să se cojească. Utilizarea unui gel de aloe vera după bronzare poate ajuta, de asemenea, să dureze mai mult bronzul.

Sfaturi pentru a preveni arsurile solare

Arsurile solare sunt leziuni ale pielii cauzate de expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) emise de soare. Aceste radiații pot deteriora celulele pielii și pot duce la inflamații, roșeață și durere. Arsurile solare sunt un indicator al afectării pielii și pot avea consecințe pe termen scurt și lung asupra sănătății.

Bronzul poate fi ușor mai sigur dacă expunerea este pentru o perioadă foarte scurtă de timp, beți apă, purtați protecție solară cu un SPF de cel puțin 30 pe piele și buze și vă protejați ochii.

Ce să evitați:

să adormiți la soare
să aplicați un SPF mai mic de 30
consumul de alcool, care poate fi deshidratant și duce la o deterioare mai rapidă a pielii

Nu uitați să:

Reaplicați cremă de protecție solară la fiecare 2 ore și după ce ați intrat în apă.
Aplicați SPF pe scalp, talpă și degete, urechi și alte locuri pe care le puteți rata cu ușurință.
Beți multă apă, purtați o pălărie și protejați ochii purtând ochelari de soare.

Dacă vrezi să știi cum să te bronzezi fără să te arzi, ei bine, hidratarea este un aspect crucial al îngrijirii pielii. Este important să aplici o cremă hidratantă adecvată tenului tău în fiecare zi. Acest lucru va ajuta la menținerea nivelului optim de umiditate în piele și va preveni uscarea și îmbătrânirea prematură. În perioada caldă, pielea poate pierde mai multă umiditate, așa că asigură-te că o hidratezi suficient.

Folosește o loțiune sau o cremă hidratantă lejeră, cu proprietăți de hidratare intensă. Dacă ai pielea uscată, poți opta pentru produse care conțin ingrediente hidratante precum acidul hialuronic sau glicerina. De asemenea, este important să consumi suficiente lichide pentru a menține hidratarea din interior.

Află mai multe Sfaturi și remedii eficiente pentru arsuri solare

Sursă foto – Shutterstock.com

  

  

Please follow and like us:
Pin Share