Cum scapi de gâtul înţepenit. Torticolis: cauze, simptome și diagnosticare

Cum scapi de gâtul înţepenit. Torticolis: cauze, simptome și diagnosticare

Torticolis sau gât înțepenit, senzația pe care o poți resimți adesea în diferite situații, reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de mobilitate de la nivelul gâtului. Iată de ce apare, care sunt cauzele, dar și cum scapi de gâtul înțepenit.

Torticolis, în termeni medicali, este atitudinea care apare în momentul în care se produce un spasm al mușchilor gâtului și implicit se resimte senzația de gât înțepenit.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Ce este torticolis

Loxia sau gâtul strâmb este afecțiunea care apare în momentul în care mușchii gâtului se răsucesc mai mult decât capacitatea lor normală, iar astfel se provoacă o senzație de înțepenire, chiar durere musculară. Este o formă de durere întâlnită atât la copii, cât și la adulți, care poate apărea dintr-o varietate de motive. Este un diagnostic comun ce poate fi experimentat de fiecare dintre noi cel puțin o dată în viață.

Printre cele mai comune cauze ce pot duce la apariția simptomelor de gât înțepenit sunt: postura neadecvată a corpului, accidentări sportive, întinderi musculare provocare de anumite exerciții fizice.

Contractura resimțită la nivelul gâtului poate determina înclinarea ori răsucirea gâtului de partea mușchiului contractat, cu o durere resimțită de aceeași parte a gâtului și o dificultate resimțită la îndreptarea gâtului. De fapt, torticolis reprezintă semnul că există o tensiune sau o suprasolicitare la nivelul mușchilor gâtului.

Tipuri de torticolis

Există mai multe tipuri de torticolis, iar acestea pot fi diferențiate în funcție de simptome, dar și de momentul apariției afecțiunii.

Torticolis congenital

Este forma de torticolis care apare la nou-născut. Bebelușul se naște cu această formă ori se depistează în primele 3 luni de viață, atunci când bebelușul își poate controla mai bine mișcările gâtului și ale capului.

Torticolisul congenital se manifestă printr-o contracție unilaterală a mușchiului sternocleidomastoidian, care forțează nou-născutul să își țină capul înclinat spre partea afectată.

Torticolis dobândit

Sau noncongenital, este torticolisul care poate rezulta în urma unei leziuni ori inflamații a mușchilor cervicali ori a nervilor cranieni, din cauze variate.

Torticolis acut, obișnuit

Este forma cea mai comună, gâtul înțepenit, care apare spontan, la unul sau mai mulți mușchi ai gâtului. Este afecțiunea care trece spontan, durata poate fi de câteva zile ori săptămâni și poate fi cauzată de un traumatism, de expunerea la curenți de aer rece, de o disfuncție temporo-mandibulară ori de o postură neadecvată în timpul șederii sau chiar somnului.

Torticolis indus de medicamente

Este o formă de afecțiune ce poate apărea drept o reacție secundară la anumite medicamente, iar după terminarea tratamentului se rezolvă în scurt timp și durerea provocată de torticolis.

Torticolis cauzat de infecții

Se manifestă atunci când infecțiile de la nivelul faringelui posterior pot irita nervii care alimentează mușchii gâtului.

Torticolis cauzat de tumori cerebrale

În acest caz, tumorile de bază de craniu pot comprima nervii care inervează mușchii gâtului și poate apărea torticolis.

Torticolis ocular

Poate apărea la copiii cu strabism sau alte afecțiuni oftalmologice în momentul în care își înclină sau rotesc capul.

Torticolis reumatologic

Apare ca efect secundar în cazul anumitor boli reumatologice precum spondilită cervicală, spondilită psoriazică sau poliartrită reumatoidă.

Torticolis paroxistic benign

Este o afecțiune autolimitantă frecventă la nou-născuți, care este caracterizată prin episoade dese de înclinare a capului cu vărsături, iritabilitate, ataxie, somnolență sau paloare.

Torticolis spasmodic

Este o formă cronică progresivă de torticolis clasificată și ca distonie focală. Această afecțiune poate consta în contracții involuntare tonice ale mușchilor gâtului. Simptomele pot apărea la persoane de orice vârstă și se pot întinde pe o perioadă de câteva luni.

Cum scapi de gâtul înțepenit

Semne și simptome atunci când suferi de gât înțepenit

Durerea resimțită la nivelul capului și gâtului, senzația de gât înțepenit odată cu contracția mușchilor, are și alte simptome care te vor ajuta să diagnostichezi orice tip de torticolis. Iată câteva dintre simptome:

Durere la nivelul gâtului care pot să coboare spre umăr;
Durere de cap;
Limitarea mișcării gâtului;
Dificultatea de a-ți îndrepta gâtul ori de a-l roti spre partea opusă;
Umeri cu înălțimi diferite;
Incapacitatea de a mișca în mod natural capul, gâtul;
O înclinare a bărbiei într-o parte.

În rândul nou-născuților, printre simptomele specifice pot apărea:

Cap cu o formă aplatizată;
Preferă să privească peste umăr, în loc să întoarcă capul și să urmărească ochii;
Vărsături;
Probleme de auz ori vedere;
Iritabilitate;
Somnolență.

Cum este diagnosticat torticolisul

Medicul specialist poate face un consult pentru a verifica forma afecțiunii, printr-un examen fizic, dar pot fi efectuate și o serie de teste și analize medicale specifice, în contextul existenței unor traume la nivelul gâtului. Se pot efectua:

EMG – electromiograma, care măsoară activitatea electrică în mușchi și determină care dintre aceștia sunt afectați;
Raze X sau RMN ori CT  – teste imagistice care pot arăta probleme structurale precum radiografie de coloană cervicală, ecografia de părți moi cervicală, tomografie computerizată.

Tratament pentru torticolis

În anumite cazuri, simptomele pot dispărea fără o formă de tratament, însă vor tinde să reapară frecvent. Tratamentul recomandat de către medicul specialist se concentrează pe ameliorarea simptomelor. Pot fi recomandate medicamente care se administrează pe cale orală cu efect de relaxare musculară, dar și tratamente ori proceduri chirurgicale, terapii care se stabilesc în funcție de fiecare situație în parte.

Cum scapi de gâtul înțepenit acasă

Exerciții fizice care presupun atingerea părții opuse a feței sau a spatelui capului, care pot opri temporar spasmele musculare;
Aplicarea locală de căldură. Un prosop cald la nivelul gâtului timp de 10 minute, apoi se mișcă bărbia înapoi către linia centrală a gâtului și mișcarea gâtului în direcția opusă;
Aplicarea unui pachet cu gheață pe zona dureroasă timp de 10-20 de minute;
Aplicarea unor unguente antiinflamatoare recomandate de către medicul specialist;
Masaj pentru mușchii gâtului;
Exerciții de întindere a corpului;
Exerciții de stretching;
Exerciții de kinetoterapie;
Tehnici de reducere a stresului;
Echipament medical de suport precum orteze.

Există și câteva măsuri care te pot ajuta să reduce riscul de apariție a gâtului înțepenit, iar printre cele mai indicate ar fi:

Îmbunătățirea posturii corpului;
Exerciții de întindere;
Exerciții de Pilates;
Dacă petreci mult timp în fața calculatorului, la birou, asigură-te că atât mobilierul, cât și scaunul sunt așezate pentru a corespunde nevoilor tale;
Folosește un suport pentru picioare, dacă genunchii și șoldurile nu sunt la același nivel, iar picioarele nu sunt întinse pe podea.
Reglează scaunul de mașină astfel încât să ai o poziție confortabilă;
Alegerea saltelei și pernei potrivite pentru somn.

Așadar, torticolis sau gât înțepenit este afecțiunea care poate fi tratată cât timp urmezi întocmai specificațiile medicului, dar și dacă ești atent la semnele pe care organismul ți le arată încă din stadiul incipient.

Citește și: Ce alimente să nu consumi cu o zi înainte să faci analize

Sursă info: healthline.com; medicalnewstoday; emedicinehealth

Sursă foto: 123rf.com