Cum se face, de fapt, ajvar. Rețeta rapidă pentru zacusca sârbească din ardei copți

Cum se face, de fapt, ajvar. Rețeta rapidă pentru zacusca sârbească din ardei copți

Gospodinele se pregătesc pentru toamnă cu fel de fel de zacuști, care mai de care mai delicioase. Cele care vor să încerce o rețetă aparte, pot prepara ajvar. Este un deliciu și este preparatul care nu lipsește din cămara sârboaicelor.

De ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara ajvar

Atunci când vine vorba de preparate pentru toamnă, sârboaicele au un as în mânecă. Nu trece an fără ca aceste gospodine să nu prepare faimosul ajvar.

Ajvar este o variantă de zacuscă delicioasă care nu are nevoie de prea multe ingrediente. În schimb, toate se completează perfect, iar asta îi va face pe pofticioși să se lingă pe degete.

Gospodinele care vor să prepare ajvar au nevoie de 3 kg de ardei gras roșu, 2 vinete potrivite și 7 căței mari de usturoi. Lista ingredientelor este completată de 100 ml de ulei, 15 ml de oțet, sare și piper negru. Ingredientele menționate sunt necesare pentru 5 borcane de 400 de ml.

Pentru ca preparatul să iasă așa cum te aștepți, trebuie să alegi cele mai frumoase vinete și cei mai frumoși ardei. Deși vei fi tentată să pui mâna pe cele mai mari vinete, ai face bine ca pe acestea să le eviți. De obicei, sunt pline de semințe și au un gust amărui.

Rețeta pentru cea mai delicioasă zacuscă sârbească

După ce ai ales ardeii și vinetele, se spală, se lasă să se scurgă toată apa de pe ei, după care se pun la copt. Ardeii și vinetele pot fi puse atât pe grătar, cât și pe o tigaie de fontă.

Legumele trebuie să se coacă foarte bine pe ambele părți. Apoi, atât ardeii, cât și vinetele se mută într-o oală de metal pe care trebuie să o acoperi cu un cap. Acest truc te va ajuta să desprinzi coaja mult mai ușor.

După ce le-ai curățat de coajă, legumele se vor pune într-un mixer, alături de usturoiul tăiat cubulețe. Se vor mixa toate până când amestecul va avea consistența omogenă a unei paste.

După acest pas, poți condimenta amestecul cu piper proaspăt măcinat, dacă vrei ca aroma să fie mai intensă. Tot acum se adaugă și uleiul împreună cu sarea.

Dacă dorești să obții un ajvar un pic mai iute, este suficient să adaugi un ardei iute, însă, fără semințe. Sârboaicele mai au un secret atunci când vine vorba de prepararea ajvarului și anume, adăugarea unei roșii coapte și decojite.

Dacă preferi să adaugi și roșia, atunci vei mai amesteca încă puțin ingredientele. Apoi, totul se va pune în borcane sterilizate, care vor fi fierte la bain – marie.

Ajvarul este o zacuscă versatilă, ceea ce înseamnă că poate fi consumată în diverse forme. O poți mânca ca atare, pe pâine sau o poți folosi pe post de garnitură alături de pește, paste sau chiar pizza.

Please follow and like us:
Pin Share