Cum și-au negociat piloții de la Tarom salariile. Ce a decis justiția în cazul drepturilor bănești ale acestora

Cum și-au negociat piloții de la Tarom salariile. Ce a decis justiția în cazul drepturilor bănești ale acestora

Compania Tarom a anunțat, marți dimineață, că a ajuns la un acord cu reprezentanţii personalului navigant pentru derularea operaţiunilor în regim normal. În urma negocierilor, s-a ajuns la o înțelegere prin care se va acorda o mărire de 1.500 de euro în etape. Luni a fost haos, deoarece zeci de curse au fost anulate din cauza ”indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului”. Cei care s-au declarat  „inapți de zbor” sunt membri ai sindicatului Piloților de Linie din Tarom, organizație care a încercat, pe 3 iulie, o renegociere a pachetului salarial cu conducerea companiei.

Salariile piloților de la Tarom s-au majorat din noiembrie 2017

S-a relatat că salariile piloților și secunzilor nu au mai fost indexate din 2007 și că venitul lunar al unui pilot de la Tarom este de aproximativ 4.500 euro, în condițiile în care companiile private oferă 10.000 euro. 60 de piloți și personal navigant, membri ai sindicatului, au dat în judecată compania Tarom, iar obiectul dosarului a fost “drepturi bănești – drepturi salariale pe perioada 1.12.2017-prezent”, acesta fiind înregistrat la Tribunalul Ilfov pe 16 iulie 2020, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

Instanța a arătat că între reclamanţii reprezentaţi şi Tarom există raporturi de dreptul muncii atestate de contractele individuale de muncă şi de actele adiţionale depuse la dosarul cauzei pentru fiecare salariat reclamant. Sindicatul reprezentant a solicitat în contradictoriu cu pârâta angajatoare respectarea Acordului de negociere a salarizării piloţilor din 28.11.2017 care implică majorarea salariilor de încadrare lunar negociate ale reprezentaţilor. Acordul menționat prevede faptul că, începând cu data de 1 decembrie 2017, piloţii companiei pârâte vor beneficia de salariile de încadrare lunare negociate.

Instanța a constatat că acordul prevede majorarea salariilor reclamanţilor în funcţie de tipul de aeronavă pilotată şi funcţia pilotului salariat. De menţionat, contrar susţinerilor Tarom, că prin acord nu s-a stabilit acordarea drepturilor băneşti convenite condiţionat de încheierea de noi acte adiţionale la contractele individuale de muncă, ci s-a stabilit o dată, 1.12.2017, de la care Tarom trebuia să se conformeze celor negociate. Pe de altă parte, tribunalul a observat că noi acte adiţionale au fost încheiate de reclamanţi, în baza altor acorduri intervenite între părţi, prin care s-a produs modificarea inclusiv a elementului salarial.

Tribunalul a subliniat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a statuat că, pentru a califica un contract ca fiind de muncă, trebuie îndeplinite trei elemente, şi anume: prestarea muncii, ca scop primar al contractului; remunerarea muncii depuse şi existenţa unui raport de subordonare. Mai mult, articolul 11 conţine o interdicţie extrem de importantă cu rol de măsură de protecţie a salariaţilor, conform căreia clauzele contractuale trebuie să fie în concordanţă cu legea, iar drepturile salariaţilor să fie cel puţin egale cu cele stabilite prin diverse acte normative ori prin contractele colective de muncă.

Piloții au semnat acte adiționale cu Tarom

În cauză, instanţa a constatat că acordul la care reclamanţii reprezentaţi fac referire nu contravine niciunuia dintre dispoziţiile menţionate anterior cu privire la drepturile cuvenite salariaţilor. În plus, acesta este menit a le stabili situaţii mai favorabile din punct de vedere salarial, implicând majorări ale salariului negociat de încadrare, conform grilei de salarizare de la dosarului cauzei. Mai mult, instanţa a arătat că va ţine cont şi de principiul forţei obligatorii care consacră faptul că actul juridic civil legal încheiat se impune părţilor întocmai ca legea.

Cu alte cuvinte, executarea actului juridic civil este obligatorie pentru părţi, iar nu facultativă, eventualele modificări putând opera exclusiv cu acordul ambelor părţi. Prin urmare, raportând situația de fapt reţinută în cauză la reglementările expuse, instanţa a constatat că acordul este pe deplin valabil şi trebuie respectat întocmai de către părţi. În concluzie, având în vedere obligativitatea respectării acordului din 28.11.2017, precum şi faptul că prin precizările depuse la volumul al şaselea de la dosarul cauzei operează o recunoaştere implicită din partea pârâtei Tarom cu privire la neplata drepturilor băneşti corespunzătoare acordului, instanţa a reţinut primul capăt de cerere ca fiind întemeiat, urmând a-l admite în parte.

În dosar se arată că admiterea parţială se datorează faptului că instanţa nu poate proceda la obligarea pârâtei Tarom la plata diferențelor salariale care formează obiectul cauzei de la 1.12.2017 şi până în prezent, deoarece trebuie avute în vedere şi actele adiţionale încheiate de către pârâtă ulterior cu fiecare dintre reclamanţii reprezentaţi. Acest lucru se datorează faptului că actele adiţionale exprimă o voinţă ulterioară acordului, prin care s-a produs modificarea unuia dintre elementele contractului, anume „salariul”, putând aşadar produce efecte depline de la intrarea lor în vigoare, cu atât mai mult cu cât instanţa constată că acestea îndeplinesc, de asemenea, dispoziţiile legale imperative precitate.

Tarom a fost obligată la plata diferenţei dintre drepturile salariale cuvenite şi drepturile efectiv acordate

Prin urmare, faţă de legalitatea şi aptitudinea acestora de a produce efecte juridice depline în conformitate cu prevederile conţinute, instanţa a considerat că acordarea drepturilor băneşti să se efectueze până la încheierea de către fiecare salariat reprezentat a unui act adiţional ulterior dispoziţiilor acordului din 28.11.2017 cu privire la salarizare. S-a specificat că această manifestare de voinţă a părţii contractante este cea demnă de a produce pe deplin efecte juridice, având în vedere şi principiul libertăţii contractuale care statuează faptul că nu există un anumit număr de contracte pe care o persoană este îndrituită a le încheia, aceasta fiind liberă a încheia legal orice contract doreşte, precum şi să-l modifice atunci când consideră necesar.

Pe 19 martie 2021, Tribunalul Ilfov a obligat Tarom la plata către reclamanţi a diferenţei dintre drepturile salariale cuvenite conform acordului de negociere a salarizării piloţilor din 28.11.2017 şi drepturile efectiv acordate, pentru perioada începând cu 01.12.2017 şi până la momentul încheierii de acte adiţionale la contractele individuale de muncă cu fiecare reclamant, acte adiţionale ulterioare acordului menţionat şi care vizează modificarea elementului „salariu”, diferenţe actualizate cu indicele de inflaţie.

Instanța a mai obligat Tarom la plata dobânzii legale aferente diferenţelor salariale rezultate, de la data scadenţei fiecărui drept salarial şi până la data plăţii efective. Instanța a respins, în rest, cererea modificată ca neîntemeiată. Doar 4 din cei 60 de membri ai Sindicatului Piloților de Linie din România au formulat apel la această decizie, conform datelor consultate de FANATIK. De asemenea, și compania Tarom SA a făcut apel pe 28 aprilie 2021, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel București. Pe 18 noiembrie 2021, instanța a respins apelurile ca nefondate.

Please follow and like us:
Pin Share