Cum trăiește Donald Trump încă în anii ’80 – analiză New York Times

Cum trăiește Donald Trump încă în anii ’80 – analiză New York Times

Donald Trump se află în această perioadă la New York, unde își petrece zilele într-o sală de judecată, confruntat cu 34 de capete de acuzare pentru falsificare de registre comerciale în dosarul privind cumpărarea tăcerii starului de filme pentru adulți Stormy Daniels. Când ședințele se termină, fostul președinte american se întoarce în Trump Tower, clădirea pe care a construit-o la începutul anilor 1980, ultima perioadă „când imaginea publică preferată de Trump a fost intactă”, notează New York Times.

Sub titlul „Cum trăiește Donald Trump încă în anii ’80”, jurnaliștii americani scriu că el „se bucură de faptul că s-a întors în apartamentul de lux în care s-a mutat acum patru decenii”, pe care „îl consideră încă acasă – și o amintire permanentă a celei mai ușoare perioade din viața sa”.

„Acea perioadă a fost era lăcomiei în care Trump s-a vândut la nivel național ca un titan al industriei, în ciuda unui portofoliu imobiliar relativ mic, și local. Tocmai construise un turn strălucitor pe Fifth Avenue, înfuriind elitele și cerând o scutire de taxe de la oraș. (…) Este, de asemenea, ultima dată când imaginea publică preferată de Trump a fost intactă, iar aceasta s-a prăbușit în curând”, notează sursa citată.

Anii ’80 s-au încheiat pentru Trump cu un război al tabloidelor în care taberele erau împărțite între el și prima sa soție, Ivana.

„În același timp, Trump, obsedat de imagine, a fost subiectul unei investigații după alta, care arăta clar că avea mult mai puțini bani decât părea, că se bazase pe ajutorul tatălui său și că își gestionase imperiul până aproape de ruină”, continuă analiza citată.

În anii ’80, mai notează ziarul american, Trump începuse o asociere și „cu unul dintre brokerii de putere” din New York, procurorul districtual din Manhattan, Robert Morgenthau, „un om a cărui apropiere îi dădea lui Trump un sentiment de confort, potrivit foștilor angajați ai Trump Organization, și despre care Trump a spus că nu ar fi susținut niciodată acuzațiile care i se aduceau”.

„Este absolut adevărat – aceea a fost perioada lui de aur, fără îndoială”, a declarat Andrew Stein, fost președintele Consiliului Municipal în anii 1980 și un susținător al lui Trump.

„Procesul a scos în evidență părțile din alcătuirea lui Trump care au devenit clare în deceniul care a urmat, în anii 1990 (…). Zilele de audiență au atins în mod repetat în sala de judecată înclinația sa pentru răzbunare, dragostea sa pentru cei care îl apără, obsesia sa de a fi văzut ca un playboy, practicile sale de afaceri”, continuă analiza.

În perioada în care a fost președinte, Donald Trump nu a petrecut mult timp în Trump Tower. În cele mai multe weekenduri, el a mers la propietatea sa Mar-a-Lago, din Palm Beach, Florida, sau la Bedminster, New Jersey.

„El a spus că evita Manhattanul pentru că coloana sa de mașini ar fi blocat traficul. Dar Manhattanul îl respinsese la urne. Locuitorii chiar îi râseseră în nas când s-a dus să voteze în ziua alegerilor din 2016; unul dintre ei i-a spus: «Vei pierde!»”, amintesc jurnaliștii americani.

În septembrie 2019, „Trump a respins Manhattanul din nou, schimbându-și reședința în Florida”, iar recent a încercat să arate că încă mai poate domina locul, organizând săptămâna trecută un miting cu mii de oameni nu în Manhattan, ci în Bronx.

„Evenimentul a avut loc într-un cartier puternic populat de persoane de culoare și latino-americani”, iar Trump le „sugerase donatorilor, la o strângere de fonduri în Manhattan cu câteva zile înainte, că s-ar putea să i se facă rău în cartier, deși părea destul de mulțumit odată ajuns acolo”.

„Dar tema poveștilor sale a fost trecutul. El a vorbit despre construirea Trump Tower, declarând: «Oriunde mă duc, știu că, dacă am putut construi un zgârie-nori în Manhattan, pot face orice»”, conchide New York Times.

Foto: Hepta