Cum verifici dacă o bijuterie este din aur. Ai nevoie de un ingredient banal, toată lumea îl are în bucătărie

Cum verifici dacă o bijuterie este din aur. Ai nevoie de un ingredient banal, toată lumea îl are în bucătărie

Trucul prin care poți verifica dacă o bijuterie este sau nu din aur. Ai nevoie de un ingredient banal, pe care îl ai chiar în bucătărie. Testul durează foarte puțin.

Cum verifici dacă o bijuterie este din aur. Ingredientul banal de care ai nevoie

Aurul se numără printre cele mai cunoscute și apreciate metale prețioase din toată lumea. De mii de ani, este folosit în diferite culturi pentru frumusețea și raritatea sa, dar și pentru proprietățile fizico-chimice pe care le are.

Acest metal prețios se folosește la fabricarea de bijuterii, obiecte religioase sau monede, precum și în diverse aplicații industriale.

Bijuteriile sunt realizate din aur pur sau combinat cu alte metale, formând diferit aliaje, astfel încât să-i crească durabilitatea și să-i ofere și alte proprietăți.

Aurul galben este cel mami comun tip utilizat în bijuterii și poate conține aur, argint, cupru și zinc. Mai este folosit și aurul alb, care e un aliaj între cel galben și un metal alb (paladiu sau mangan).

Aurul roșu sau roz se poate obține din aur sau cupru. Al patrulea tip de aur, cel verde, se întâlnește mai rar și este obținut dintr-un aliaj de aur pur, argint și, câteodată, cupru sau cadmiu, conform Jewelryinformer.com.

Bijuteriile din aur sunt marcate astfel încât să poată fi demonstrată autenticitatea lor. Marcajul indică puritatea aurului, în carate, dar și locul de producție.

Această regulă a marcajului se aplică bijuteriilor care sunt fabricate în România. În multe țări, marcajele sunt stabilite prin lege și oferă informații în legătură cu conținutul de aur al unei bijuterii.

De exemplu, o bijuterie de 24 de carate este din aur pur, lucru marcat prin inscripția “999”. Pentru aurul de 12 carate, marcajul este “500”. Aceste marcaje indică puritatea aurului și reprezintă proporția de aur în părți per mie.

Marcajul se află pe partea mai puțin vizibilă a bijuteriei. Poate fi pe spatele unui pandantiv sau în interiorul unui inel, de exemplu.

Atunci când achiziționezi o bijuterie cu aur, e bine să verifici autenticitatea ei și sunt mai multe metode pe care le poți aplica. Poți utiliza aceste trucuri chiar la tine acasă, potrivit WikiHow.com.

Testul cu oțetul, metoda simplă prin care poți verifica bijuteriile din aur

Testul cu oțet se numără printre cele mai la îndemână trucuri pentru a afla dacă bijuteria ta este sau nu din aur. Cu o pipetă se pun câteva picături de oțet pe bijuterie, care se așază pe o suprafață plană.

Se lasă să acționeze timp de aproximativ 15 minute. Dacă este aur adevărat, atunci nu-și va schimba culoarea. În schimb, dacă metalul își schimbă culoarea în urma testului, înseamnă că e fals.

O altă variantă este să scufunzi aurul într-un recipient de sticlă cu oțet, tot pentru 15 minute. Metoda nu este tocmai recomandată, întrucât oțetul poate deteriora pietrele semiprețioase aflate pe bijuterie.

Please follow and like us:
Pin Share