Curent tot mai scump: ne apropiem de 1.000 de euro/MWh

RMAG news

Am intrat din nou în zona unui record de preț orar în piața spot, pentru a patra zi consecutiv și pentru a șaptea oară în această lună. „Prețul energiei livrate mâine seară a sărit și pragul de 4.500 de lei/MWh – adică peste 900 de euro – iar socotind prețul mediu orar al zilei, România are cel mai mare preț din Europa, din nou,” se arată în informația prezentată.

Energia programată pentru livrare mâine, 18 iulie, în intervalele orare 20 și 21 ale zilei, când nu sunt disponibile surse fotovoltaiace și se înregistrează vârful de consum de seară, s-a tranzacționat la prețuri de peste 4.000 de lei/MWh pe piața pentru ziua următoare (PZU), conform datelor de la OPCOM.

Recordul de preț orar a fost atins la ora 12.00, când prețul a ajuns la 4.551 de lei/MWh, echivalent cu 916 euro/MWh. Acesta este cel mai ridicat preț orar înregistrat în acest an în România și reprezintă al șaptelea record consecutiv, comparabil cu nivelurile atinse în august 2022, în timpul crizei energetice.

În ciuda unui volum mai mic tranzacționat în acea oră, respectiv 2.800 MWh, situația este semnificativă. Precedentul record al anului a fost stabilit pentru energia spot cu livrare în aceeași zi, 17 iulie (4.301 de lei), iar celelalte recorduri au fost realizate tot în această lună.

În ultimele zile, prețul a crescut semnificativ în orele de seară, iar în intervalul orar al recordului de preț, energie electrică a fost importată din Ungaria la o putere de 885 MW și din Bulgaria la 1.710 MW (valoarea maximă comercială posibilă la acea oră) prin mecanismul de cuplare, deoarece acestea sunt singurele piețe cu care România are conexiuni fizice. Fluxurile dinspre Ungaria au crescut în ultimele zile.

Mâine, prețul energiei tranzacționate pe piața pentru ziua următoare va fi cel mai mare din Europa, cu un preț mediu de 245 euro/MWh. Prețuri comparabile și ridicate se înregistrează în Ungaria, Serbia și Bulgaria (237-244 euro/MWh), dar în mod interesant, pentru energia programată pentru livrare mâine, Grecia, care obișnuia să aibă prețuri similare, pare să fi scăzut parțial, cu un preț mediu de 154 euro.

În orele de vârf de seară, România se confruntă cu dificultăți în asigurarea necesarului de energie electrică din cauza consumului ridicat cauzat de caniculă, deși acesta este sub nivelurile din anii precedenți. Ieri, la un consum instantaneu maxim de 8.400 MW, producția națională acoperea doar 6.300 MW.

Guvernul a emis un apel către cetățeni cu două zile în urmă pentru a nu utiliza aparate electrocasnice cu consum mare de energie electrică seara, în perioadele de vârf de consum, și pentru a nu seta aerul condiționat la temperaturi foarte scăzute, conform comunicatului emis de Ministerul Energiei după ședința Comandamentului de Vară de astăzi, care a avut loc pe fondul creșterii consumului de energie electrică din cauza caniculei.

Conform comunicatului, „Utilizarea Responsabilă a Aparatelor de Aer Condiționat: setați termostatele aparatelor de aer condiționat la o temperatură constantă moderată, de aproximativ 24-26°C, pentru a evita suprasolicitarea rețelei.”

De ce avem prețuri mari la energie în aceste zile? e întrebarea la care a răspuns Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ”Pentru că producem prea puțin (am pierdut jumătate din capacitatea de producție în banda din 1989 în aceste trei decenii), pentru că nu avem acces la o capacitate de interconectare suficientă (sunt lucrări majore în Ungaria și nu numai), pentru că nu avem Tarnița-Lăpuștești și abia ne-am apucat să încurajăm investițiile în stocare în ultimul an.”

The post Curent tot mai scump: ne apropiem de 1.000 de euro/MWh appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share