Cursă contracronometru în vederea opririi unui război în Orientul Mijlociu. Blinken: „Toți protagoniștii trebuie să evite escaladarea”

Cursă contracronometru în vederea opririi unui război în Orientul Mijlociu. Blinken: „Toți protagoniștii trebuie să evite escaladarea”

Comunitatea internaţională este angajată într-o cursă contracronometru pentru evitarea unei escaladări militare între Iran şi aliaţii acestuia, pe de o parte, şi Israel, pe de altă parte, iar SUA dau asigurări că acţionează „zi şi noapte” pentru ca să împiedice un război regional, relatează AFP, potrivit news.ro.

Preşedintele american Joe Biden a ţinut luni o reuniune de urgenţă la Casa Albă în care secretarul de stat Antony Blinken a cerut un armistiţiu în Fâşia Gaza, unde armata israeliană duce o campanie militară violentă după atacul sângeros comis de mișcarea islamistă Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie anul trecut.

Blinken face apel la reținere

„Suntem implicaţi într-o diplomaţie intensă zi şi noapte, cu un mesaj foarte simplu: toţi protagoniştii trebuie să evite escaladarea”, a subliniat șeful diplomației americane.

Tensiunile în Orientul Mijlociu s-au dublat după asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, ucis pe 31 iulie la Teheran, şi după lichidarea liderului militar al mișcării șiite libaneze Hezbollah, Fuad Shukr, într-un atac aerian efectuat de armata israeliană în apropiere de Beirut.

Potrivit armatei israeliene, Shukr era comandantul atacul cu rachetă din 27 iulie soldat cu moartea a 12 minori pe un stadion din orașul Majdal Shams, în platoul Golan.

Iranul, Hamas şi Hezbollah acuză Israelul de asasinarea lui Haniyeh şi intenționează să se răzbune, dar Israelul încă nu a comentat pe acest subiect.

Masoud Pezeshkian: „Israelul va primi cu siguranță răspunsul”

Noul președinte iranian Masoud Pezeshkian susține că țara sa „nu caută în niciun caz să extindă (…) războiul” din Fâşia Gaza, dar amenință că Israelul „va primi cu siguranţă răspunsul la aroganța și crimele sale”.

Israelul a încălcat „linii roşii”, a acuzat la rândul său liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Mişcarea islamistă libaneză şi rebelii houthi din Yemen, aliaţi ai Teheranului, au deschis, de la începutul războiului din Gaza, fronturi împotriva Israelului și pentru „susţinerea” palestinienilor.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat asigurări că țara sa este pregătită să facă faţă „Iranului şi zbirilor săi pe toate fronturile”.

Șeful Comandamentului SUA în Orientul Mijlociu (CENTCOM) a sosit luni în Israel în vederea evaluării situației de securitate. Cu o zi înainte, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, s-a deplasat la Teheran pentru întrevederi cu oficiali locali de rang înalt.

Atac asupra unei baze americane din Irak

Între timp, Biden a discutat luni la telefon cu regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, iar Antony Blinken cu premierul Qatarului şi ministrul de externe al Egiptului.

Blinken, a cărui ţară este principalul aliat al Israelului, a discutat de asemenea cu premierul Irakului în contextul posibilităţii unor atacuri ale unor grupări armate irakiene proiraniene. Rachete au fost lansate deja împotriva unei baze din Irak care găzduiește trupe americane și aliate, un atac soldat cu răniţi, potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, omologul său din Emiratele Arabe Unite (EAU) Mohamed bin Zayed al-Nahyan şi prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman au îndemnat „toţi actorii” la „reţinere”.

Potrivit unui diplomat european aflat în post la Tel Aviv, lipsa unor directive ale armatei israeliene adresate civililor înseamnă, teoretic, că un atac nu este iminent.

Israelul continuă să atace în Liban și în Gaza

În acest context, numeroase ţări le-au cerut cetăţenilor să părăsească Libanul, iar mai multe companii aeriene şi-au suspendat legăturile cu Beirut.

Patru combatanţi din cadrul Hezbollah au fost ucişi marţi într-un atac efectuat de israelieni în sudul Libanului, potrivit unei surse libaneze din domeniul securităţii. În paralel, armata israeliană îşi continua bombardamentele în Fâşia Gaza, aflată sub asediu.

„Este necesară o acţiune colectivă mai puternică din partea lumii în vederea garantării faptului că ajutorul umanitar intră în (Fâşia) Gaza fără oprelişti şi că persoanele beneficiază de protecţie”, a subliniat marţi un consilier regional din Deir al-Balah al ONG-ului Norwegian Refugee Council (NRC), Hassan Morajea.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share