Curtea de Apel Braşov a sesizat CJUE în cazul extrădării prințului Paul în România

Curtea de Apel Braşov a sesizat CJUE în cazul extrădării prințului Paul în România

Curtea de Apel Braşov a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la decizia tribunalului din Malta care a blocat luni extrădarea fugarului Paul al României.

Curtea de Apel Braşov va ataca la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene decizia magistraților din Malta

Judecătorii din Malta au considerat că există un „risc real” ca drepturile fundamentale ale lui Paul Lambrino să fie încălcate, așa că au respins cererea de predare a lui Paul-Philippe în România.

În acest context, Curtea de Apel Braşov va face o adresă oficială către parchetul din Malta, prin care le va solicita să exercite la timp calea de atac, să nu existe erori de procedură, ca în cazul parchetului din Franţa, potrivit ministrului Justuției, Alina Gorghiu, potrivit Adevarul.

De asemenea, Curtea de Apel Braşov a sesizat CJUE pentru a se pronunţa cu privire la câteva întrebări preliminare:

„Statul român se foloseşte de toate pârghiile legale pentru a aduce toţi fugarii în ţară. Cu această ocazie, trebuie să amintesc de cel mai recent demers în acest sens. Colegii de la Curtea de Apel Braşov au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru a se pronunţa cu privire la câteva întrebări preliminare. Practic, să spună dacă în cazul predării lui Paul este respectată legislaţia UE în materia mandatului european de arestare. În jurispreudenţa CJUE s-a consacrat că, doar în circumstanțe excepționale, instanţele pot refuza punerea în aplicare a unui mandat european de arestare. Ca exemplu, CEDO a condamnat Belgia după ce a refuzat să execute un mandat european de arestare (Castano c.Belgiei)”, a afirmat Alina Gorghiu.