Curtea Supremă a SUA: Donald Trump are „imunitate absolută” pentru acte oficiale, foștii președinți au o imunitate parțială împotriva urmăririi penale

Curtea Supremă a SUA: Donald Trump are „imunitate absolută” pentru acte oficiale, foștii președinți au o imunitate parțială împotriva urmăririi penale

Curtea Supremă a SUA a decis luni, 1 iulie, că foștii președinți ai SUA au dreptul la un anumit grad de imunitate împotriva urmăririi penale, reducând dramatic probabilitatea ca procesul penal federal împotriva lui Donald Trump, acuzat că a complotat pentru a opri transferul de putere, în ianuarie 2021, să se desfășoare înainte de alegerile prezidențiale americane care vor avea loc în această toamnă, informează The Guardian și AFP, preluată de News.ro

Majoritatea conservatoare a Curții Supreme americane, a decis, cu șase voturi la trei, să trimită instanţelor inferioare problema imunităţii penale a lui Donald Trump în calitate de fost preşedinte.

Curtea stabileşte că „preşedintele nu se bucură de nicio imunitate cu privire la actele sale neoficiale”, potrivit AFP.

Donald Trump, care se află în campanie cu scopul de a se întoarce la Casa Albă, a salutat imediat o „mare victorie” a democraţiei.

Majoritatea conservatoare a Curții Supreme – pe care Trump a ajutat-o să se creeze – a constatat că președinții sunt protejați de urmărirea penală pentru acțiuni oficiale care se extind la „perimetrul exterior” al funcției lor, dar ar putea face obiectul unor acuzații pentru conduita adoptată în mod personal sau privat, explică The Guardian.

Trump este acuzat că a supravegheat un efort amplu de subminare a alegerilor din 2020, inclusiv două capete de acuzare pentru conspirație în vederea obstrucționării certificării rezultatelor alegerilor, conspirație în vederea fraudării guvernului și conspirație în vederea lipsirii de drepturi electorale.

Printre acuzații: Trump a răspândit afirmații false privind frauda electorală, a complotat pentru a recruta liste false de electori, a exercitat presiuni asupra funcționarilor Departamentului de Justiție al SUA pentru a deschide investigații fictive privind frauda electorală și a exercitat presiuni asupra vicepreședintelui său, Mike Pence, pentru a obstrucționa certificarea de către Congres a victoriei lui Joe Biden în 2020.

Hotărârea în cazul subversiunii electorale a lui Trump a fost una dintre ultimele pronunțate de Curtea Supremă în acest mandat. Așteptând până la sfârșit, majoritatea conservatoare a jucat în avantajul lui Trump și al strategiei sale juridice de a încerca să amâne orice proces cât mai mult posibil, comentează sursa citată.

Efectul hotărârii de a bloca un proces rapid, după ce instanța s-a mișcat foarte repede pentru a-l menține pe Trump pe buletinul de vot în martie, a stârnit deja critici aprinse din partea liberalilor și a altor persoane care consideră că dosarul lui Trump ar trebui soluționat înainte ca alegătorii să voteze în viitoarele alegeri.

Strategia juridică a lui Trump pentru toate cazurile sale penale federale – se confruntă, de asemenea, cu acuzații în Florida pentru păstrarea ilegală a unor documente clasificate – a fost de a le amâna până după alegeri, în speranța că va fi reales și va putea numi în funcția de procuror general un personaj loial care va renunța la acuzații.

Conform calendarului actual, un proces în cazul de subversiune electorală al lui Trump nu poate începe cel mai devreme până la 20 septembrie, deoarece avocații lui Trump mai au la dispoziție 88 de zile pentru a pregăti apărarea, după ce cazul a fost înghețat automat atunci când au lansat apelul privind imunitatea.

În octombrie anul trecut, Trump a depus o cerere de respingere a acuzației pe motiv că se bucură de imunitate absolută în ce privește urmărirea penală.