Cutremur în România, miercuri seara, 4 septembrie 2024. Ce magnitudine a avut seismul din zona Aradului

Cutremur în România, miercuri seara, 4 septembrie 2024. Ce magnitudine a avut seismul din zona Aradului

Cutremurul cu o magitudine de 3,3 s-a produs miercuri seara, 4 septembrie, la ora locală 19:33, undeva în județul Arad, zona Banat. Datele au fost oferite de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremur în România, miercuri seara, 4 septembrie 2024. Ce magnitudine a avut seismul din zona Aradului

”Seismul a avut loc la adâncimea de cinci kilometri, în apropierea oraşelor: 59 kilometri est de Arad, 67 km vest de Deva, 68 km nord-est de Timişoara, 71 km vest de Hunedoara, 77 km nord de Reşiţa”, se arată în datele oficiale.

România s-a confruntat în această lună septembrie cu 5 cutremure, însă toate au fost slabe. Cel mai relevant cutremur din 2024 a avut loc în 11 august în zona Arad. Cutremurul cu magnitudinea de 4,7 a zguduit serios zona și s-a simțit inclusiv în inima Transilvaniei, în Cluj-Napoca.

În iunie 2023, locuitorii din zona Banat și Ardeal erau speriați de un cutremur destul de puternic, cu o magnitudine de peste 5.2. Cercetătorii au fost atunci mirați pentru că această zonă nu este renumită pentru cutremure puternice.

Cu toate acestea, de atunci, tot mai multe cutremure zguduie Banatul și Ardealul și pare că pământul s-a trezit. Specialiștii explicau atunci că acest cutremur a fost resimțit în zona epicentrului ca și un seism de 7 grade, astfel că mai multe clădiri s-au zguduit și au existat anumite daune materiale.

Zona Banat este vizitată tot mai des de cutremure

Oamenii au fugit panicați în stradă în mai multe orașe, în timp ce tencuiala a căzut de pe pereții unor blocuri și clădiri mai vechi. Panica a fost cu atât mai mare, încât oamenii nu erau obișnuiți în această zonă cu niciun tip de cutremur.

”Până la acest moment, au fost primite 6 apeluri la 112 (4 în judeţul Arad, 1 în judetul Sălaj şi 1 în judeţul Maramureş) care semnalau desprinderea unor elemente de construcţie de pe imobile ori deplasarea mobilierului în locuinţă.

În alte judeţe unde seismul a fost resimţit, respectiv Timiş, Bihor, Hunedoara şi Caraş-Severin, nu s-au primit sesizări din partea cetăţenilor”, a transmis IGSU. Din fericire, aceste cutremure nu ar trebui să ajungă niciodată la fel de puternice ca cele din Vrancea.

Cu siguranță cel mai mare stres pentru români e că toată lumea așteaptă producerea unui seism puternic, asemănător celui din 1977. Din fericire, un astfel de cutremur nu ar trebui să lovească țara noastră mai devreme de 2040.

Din nefericire, mii de clădiri din București și alte zone vulnerabile ar trebui reparate pentru a nu se prăbuși, însă autoritățile par să doarmă. Așadar, bucureștenii speră ca acest cutremur să nu vină degrabă, pentru că rezultatele vor fi devastatoare.

Please follow and like us:
Pin Share