De ce au cămășile pentru femei și bărbați nasturii puși pe părți diferite? Răspunsul te va uimi

De ce au cămășile pentru femei și bărbați nasturii puși pe părți diferite? Răspunsul te va uimi

Cămășile pentru femei și cele pentru bărbați pot fi deosebite după cum sunt puși nasturii. Motivul pentru care lucrurile sunt diferite ține însă de felul în care, cu sute de ani în urmă, erau folosite.

De ce au cămășile pentru femei și bărbați nasturii puși pe părți diferite

Cămășile pentru femei și bărbați au nasturii în părți opuse. La femei sunt pe partea stângă, iar la bărbați, pe dreapta. Explicația este însă, susțin istoricii de modă, una cât se poate de simplă și provine din perioada Evului Mediu.

Mai exact, femeile au nasturii pe partea stângă pentru că, atunci când au apărut nasturii, în secolul al XIII (anii 1200-1300 ai erei noastre), doar cele foarte bogate își permiteau cămăși. Iar cele cu nasturi erau pentru cele care chiar voiau să epateze cu avuția lor.

Doar că, la acea vreme, femeile foarte bogate nu se îmbrăcau singure. Aveau tot felul de cameriste care le ajutau să își pună hainele pe ele. Iar cum majoritatea oamenilor erau și pe atunci dreptaci, pentru a ușura munca cameristelor, nasturii au fost puși pe stânga.

În acest fel, practic, s-au sigurat că servitoarele care le îmbrăcau puteau fi mai ”eficiente” în momentele în care trebuiau să se îngrijească de garderoba doamnelor. Iar de atunci, cămășile de femei au rămas cu nasturii pe partea stângă.

Napoleon, influență decisivă în istoria modei masculine

Din secolul al XIII-lea și până în perioada lui Napoleon, cămășile au avut nasturii pe partea stângă. Dar, apoi, lucrurile s-au schimbat, cel puțin pentru bărbați. Iar cum bărbații nu aveau nevoie neapărat, cel puțin în perioada lui Napoleon de un servitor care să îi ajute să se îmbrace, tranziția a fost simplă.

În plus, Napoleon adora să își țină mâna dreaptă în vestă. De altfel, așa este înfățișat în majoritatea tablourilor de epocă. Dar el nu ar fi putut sta comod cu mâna în vestă dacă nasturii erau plasați în stânga, așa că nasturii au ajuns pe dreapta.

E adevărat, bărbații la acea vreme foloseau și arme. Iar majoritatea erau, de asemenea dreptaci, așa că le-a fost mult mai ușor să se adapteze la nasturii puși în partea dreaptă, mai ales că în acel fel puteau ajunge la armă mult mai ușor.

De altfel, susține Ciao, Chloe Chapin, un istoric de modă de la Universitatea Harvard, susține că nasturii puși în dreapta, la bărbați, vine din armată. Dacă ar fi fost ascuns un pistol în cămașă, un dreptaci ar fi putut să îl scoată mai repede dacă nasturii erau pe dreapta.