De ce contează ce europarlamentari alegem să ne reprezinte!

De ce contează ce europarlamentari alegem să ne reprezinte!

Suntem deja la aproape de finalul campaniei pentru alegerile europarlamentare, un eveniment politic major pentru România și pentru viitorul ei, dar dezbaterile și campania propriu zisă legată de temele europene sunt practic, inexistente.

Bătălia pentru alegerile locale acoperă întreaga agenda zilnică, astfel încât, peste o săptămână, românii se vor trezi în fața cabinelor de vot poate prea puțin informați pentru a-și alege cei 33 de parlamentari care să ne reprezinte țara la cel mai înalt nivel de decizie din Europa.

Evident, cu toții ne dorim o Românie puternică și respectată în Europa, al cărui cuvânt să aibă greutate în politicile europene, iar cei 33 de viitori europarlamentari români vor fi cei care vor decide prin vot și prin politica partidelor lor, dacă vom trăi mai bine sau nu.

Avantajele trecerii la moneda euro!

Or, românii, în momentul de față, au nevoie vitală de stabilitate economică și bunăstare, iar una dintre prioritățile Forței Dreptei și ale Alianței Dreapta Unită este trecerea la moneda Euro.

Concretizarea măsurii de adoptare a Euro ne-ar aduce numeroase avantaje, inclusiv stabilitate economică, facilitarea comerțului și a investițiilor, îmbunătățirea integrării economice, beneficii pentru cetățeni și participarea la o politică monetară comună. Toate aceste avantaje contribuie la o creștere economică susținută, la atragerea investițiilor și la îmbunătățirea calității vieții pentru cetățeni.

Este limpede că, dacă 20 din cele 27 de țări din Europa au adoptat moneda euro, ele au luat cea mai bună decizie și profită azi, de toate avantajele acestei politici monetare.

De ce n-o face și România? E simplu: pentru că oricât ar vrea, nu poate! Trecerea României la euro implică o serie de pași economici și politici, unde noi avem mari restanțe.

Restanțele României țin de guvernarea internă PSD-PNL

Iar restanțele sunt exact acelea care ne dor pe noi, românii, cel mai tare: rata inflației (să nu depășească 1,5 puncte procentuale din media celor mai performante 3 state membre), deficitul bugetar (să fie mai mic de 3% din PIB), datoria publică (să nu depășească 60% din PIB), îmbunătățirea colectării taxelor și a impozitelor. Acestea sunt doar câteva condiții, am putea spune, de bun simț economic, pe care România trebuie să le îndeplinească. Iar lipsa acestor condiții ne afectează și nouă, în plan intern, bunăstarea și calitatea vieții.

Așa a ajuns România să-și permită „luxul” de a avea cele mai mari taxe și impozite, dar și cea mai galopantă inflație. În schimb, în lupta cu economia subterană, neputința guvernului s-a concretizat prin dezincriminarea evaziunii fiscale sub un milion de euro! Aici, într-un mod oarecum ironic și cinic, se vede că am putut trece deja la moneda Euro!

Acesta este, pe scurt, tabloul halucinant al unei guvernări ce nu știe de capul ei. O guvernare care n-a știut cum să înceapă anul 2024, decât cu creșteri de taxe și limitări impuse unor regimuri fiscale avantajoase.

Dar oare cât își mai pot permite românii și mediul privat să plătească luxul acestei guvernări struțo-cămilă, care se joacă cu veniturile cetățenilor și ale mediului economic?

Stabilitate economică și taxe mai mici!

Într-o țară în care evaziunea fiscală este de 16 miliarde de euro pe an, potrivit datelor Eurostat, nu pot fi făcute experimente de genul introducerii impozitului pe cifra de afaceri pentru companiile mari, restricții impuse microîntreprinderilor, de la creșteri de TVA și accize până la introducerea unor accize noi.

Pentru că evaziunea fiscală nu poate fi combătută cu creșterea poverii fiscale, iar creșterea veniturilor la bugetul de stat nu va fi rezolvată pe termen lung, cu banii luați de la firme și angajați. Până când nu va fi redusă povara contribuțiilor către stat nu vom putea micșora economia subterană.

De aceea Forța Dreptei susține reducerea contribuțiilor sociale cu 5% și eliminarea taxării abuzive a contractelor de muncă part-time, comasarea impozitelor pe profit și pe dividende într-o singură taxă.

Acestea sunt cele mai bune măsuri pentru o economie competitivă și atractivă. Nu trebuie să inventăm noi roata și nici nu avem timp de pierdut pentru a experimenta alții pe pielea noastră soluții sinucigașe. Avem modelul Estoniei, care a fost recunoscut la nivel mondial pentru sistemul său fiscal inovator, simplificat și care pune accent pe digitalizare.

Estonia a introdus o rată unică de impozitare de 20%, ceea ce a simplificat procesul de colectare a taxelor și a redus birocrația. În plus, profiturile reinvestite în afacere nu au mai fost impozitate, ceea ce a dus la dezvoltarea afacerilor. Așa a crescut PIB-ul de peste 5 ori într-un deceniu și tot așa au crescut investițiile străine directe, investitorii fiind atrași de un mediu fiscal favorabil dar și de infrastructura digitală avansată a țării.

Forța Dreptei, ca un partid autentic liberal, susține necondiționat necesitatea unui echilibru bugetar dar și solidaritatea între generații, astfel încât cheltuielile publice exorbitante să nu împovăreze traiul generațiilor viitoare. Pentru că numai așa vom putea ajunge la acea stabilitate economică necesară trecerii la moneda Euro, la prosperitate și un trai european pentru toți românii.

 

Comandat de Partidul Forța Dreptei – Alianta Dreapta Unita

CMF: 41240007