De ce e bine să speli hainele noi înainte de a le purta

De ce e bine să speli hainele noi înainte de a le purta

Ai crede că sunt haine noi, nepurtate, au etichetă și nu este nevoie să le speli înainte să le pui pe tine. Însă realitatea este că, de fapt, toate piesele vestimentare cumpărate trebuie spălate înainte de a le îmbrăca. Iată de ce e bine să speli hainele noi înainte de a le purta.

Indiferent că vorbim despre pantaloni, tricouri sau lenjerie, toate hainele pe care le cumperi dintr-un magazin trebuie curățate înainte de a le purta. Citește de ce e bine să speli hainele noi înainte de a le purta.

De ce e bine să speli hainele noi înainte de a le purta

Multe dintre articolele vestimentare pe care le găsești de vânzare în magazine sunt tratate cu produse chimice sau amidon de orez, substanțe folosite cu scopul de apret, pentru ca hainele să nu se șifoneze cât stau pe rafturile din magazine.

Toate aceste substanțe pot fi cauza apariției sensibilității pielii și pot avea un efect iritant, în funcție de concentrația produsului, dar și de caracteristicile pielii.

În timpul procesului de fabricare, pentru multe piese vestimentare sunt folosite o serie de substanțe, reziduuri alcaline, urme de clor ori alte produse care să ajute în marcarea inscripțiilor sau desenelor de pe suprafața acestora. Și în acest caz, toate aceste substanțe pot ataca pielea, dacă hainele nu au fost curățate în mod corespunzător înainte de a fi purtate.

Un alt motiv pentru care hainele noi trebuie spălate înainte de a fi purtate este acela că au fost probate de mai multe persoane, poate chiar și de persoane care suferă de anumite boli dermatologice ale pielii, unele dintre ele contagioase, transmisibile.

Dermatita alergică de contact este erupția cutanată roșie ce poate fi cauzată de contactul direct cu o anumită substanță, inclusiv cele de pe anumite țesături de haine.

De ce este recomandat să speli hainele noi înainte să le porți

Hainele noi, cu etichetă, cumpărate din orice magazin, trebuie igienizate înainte de a fi purtate și pentru simplu fapt că au stat depozitate în diferite condiții înainte de a fi achiziționate.

Hainele pot fi depozitate în pungi, saci, spații cu praf ori alți alergeni, iar acestea se pot transmite pe piele în momentul purtării. Spălatul hainelor înainte de a fi purtate reprezintă una dintre cele mai sigure metode de prevenție a afecțiunilor medicale.

Însă, pe lângă spălarea propriu-zisă, cu detergent și dezinfectant pentru țesături, este importantă și clătirea hainelor. Această acțiune suplimentară ajută la înlăturarea oricărei urme de detergent de pe fibra țesăturii și igienizează corect hainele. Așadar, este recomandată o clătire dublă la mașina de spălat.

Înainte de a spăla hainele noi cumpărate, asigură-te că citești eticheta acestora, pentru a le curăța în mod corespunzător, fără să afectezi materialul din care sunt confecționate.

Hainele trebuie întoarse pe dos înaintea spălării, pentru a-și păstra culoarea, dar și uscate la temperaturi joase, nu în bătaia directă a razelor soarelui.

Orice material textil trebuie să aibă în interior o etichetă care să prezinte simbolurile de spălare și întreținere. În cazul în care nu se regăsește o astfel de etichetă, este posibil ca materialul să fie contrafăcut ori neconform cu normele europene, iar asta ar putea dăuna mai mult pielii tale.

Sunt categorii de haine care se recomandă să fie curățate la 40 de grade înainte de prima purtare, așa cum este și bumbacul, dar sunt și materiale mai pretențioase care necesită o spălare la 20 sau 30 de grade înainte de purtare, cum ar fi produsele vestimentare din in sau mătase.

Pe lângă hainele noi cumpărate pe care trebuie să le speli înainte de a le purta, și bijuteriile sau accesoriile necesită o curățare sau dezinfectare înainte de a le etala.

În funcție de materialele din care sunt confecționate, accesoriile de dezinfectează separat de haine, cu produse speciale, destinate îngrijirii optime.

Așadar, spălarea hainelor noi, înainte de a fi purtate, ajută la eliminarea substanțelor chimice din compoziția acestora, dar și la prevenirea răspândirii microorganismelor și îndepărtarea alergenilor și poluanților aerului. Pentru menținerea integrității pielii, dar și pentru eliminarea oricăror factori de risc, hainele noi se spală potrivit etichetei.

Citește și: Plante de apartament care se potrivesc în baie

Sursă info: huffpost.com

Sursă foto: 123rf.com