De ce nu au păsările dinți, de fapt. Motivul pentru care evoluția lor s-a schimbat în timp

De ce nu au păsările dinți, de fapt. Motivul pentru care evoluția lor s-a schimbat în timp

De ce nu au păsările dinți, de fapt? Te-ai gândit vreodată la acest detaliu? Evoluția anumitor animale i-a surprins inclusiv pe cercetători. Astfel, poate e momentul să știi mai multe lucruri despre ele.

De ce nu au păsările dinți, de fapt

Această problemă a tot fost analizată de-a lungul timpului și s-a ajuns la unele concluzii. Pentru cei care nu știu, păsările de acum sunt descendente ale dinozaurilor. În timp însă, acestea au ajuns să își ”piardă” dinții.

De ce nu au păsările dinți, de fapt? În timpul evoluției s-a produs acest lucru pentru ca ouăle să poată fi eclozate mai repede, spun cercetătorii. De asemenea, fără dinți, păsările au mai multe șanse de supraviețuire.

Toate acestea sunt concluziile cercetătorilor de la Universitatea din Bonn în urma unui studiu care de altfel a și fost publicat la un moment dat în jurnalul „Biology Letters” (Societatea Regală).

Într-adevăr, au existat numeroase ipoteze legate de modul în care, pornind de la dinți, păsările au ajuns să aibă cioc. Sunt cercetători care sugerau că ușurarea greutății capuluiși înlesnirea zborului activ al păsărilor au fost favorizate de dispariția dinților, potrivit Phys.

De cealaltă parte, specialiștii de la Universitatea din Bonn contrazic acest lucru. Aceștia consideră că teoria nu explică de ce unii dinozauri carnivori din Mezozoic, incapabili să zboare, nu aveau dinți, ci doar un cioc.

La ce concluzie au ajuns cercetătorii

Totuși, au fost analizate și alte aspecte. De ce nu au păsările dinți, de fapt? Cercetătorii au comparat strategia de reproducere a dinozaurilor aviari și perioada de incubație a ouălor. În acest caz, procesul dura luni de zile.

De cealaltă parte, actualele păsări, pe care mulți le au poate în curte, eclozează în doar zece zile, sau în câteva săptămâni cel mult. În urma acestor analize, cercetătorii au ajuns la concluzia că dinții un rol extrem de important.

În cazul dinozaurilor, embrionul trebuia să aștepte în ou ca apariția dinților să fie definitivată. „Noi sugerăm că selecţia naturală pentru pierderea dinţilor este un efect secundar al aceleia pentru o creştere mai rapidă a embrionului şi, deci, o perioadă de incubaţie mai scurtă”, susţin Tzu-Ruei Yang şi Martin Sander în studiul publicat în jurnalul „Biology Letters” (Societatea Regală).

Mai există și o altă teorie însă. Se presupune că schimbarea regimului alimentar ar fi dus la dispariția dinților. De cealaltă parte, apariția ciocului a permis hrănirea păsărilor cu semințe, care se pare că și favorizează supraviețuirea lor.

Please follow and like us:
Pin Share