De ce nu e bine să nu pui folie de aluminiu pe aragaz. Explicația specialiștilor te va surprinde

Multe gospodine tind să acopere aragazul cu folie de aluminiu pentru a nu se mai murdări în timp ce ele gătesc. Însă, deși au impresia că procedează bine, nu-și fac deloc bine și sănătății, avertizează specialiștii. Ce au constatat aceștia în urma cercetărilor?

Cât de toxică este pentru sănătate folia de aluminiu de pe aragaz

Folia de aluminiu se poate achiziționa din aproape orice magazin și se găsește în comerț, inclusiv gata împachetată pentru forma suprafeței aragazului. Este un produs foarte util pentru prevenirea murdăriei obiectului electrocasnic, dar și pentru alte nevoi.

Cu ajutorul foliei de aluminiu putem acoperi produse pe care le depozităm în frigider sau pe care le introducem în cuptor pentru a se găti. Diferite gospodine acoperă tava de copt cu folie de aluminiu în loc de hârtie de copt și chiar și în acest mod își pun sănătatea în pericol.

Folia de aluminiu poate provoca explozie

Specialiștii susțin că folia de aluminiu este combustibilă, așadar dacă este pusă peste un aragaz cu gaz sau chiar peste unul electric duce la arderea acestuia. Folia se topește pe o plită cu inducție, iar aluminiul vaporizat nu este ceva ce ți-ai dori să inhalezi.

Totodată, nici ventilația nu se face corespunzător, iar cantități de gaz se acumulează sub folia de aluminiu. Din cauza acestor aspecte vă supuneți riscului de a dezvolta probleme respiratorii, alergii, dureri de cap sau riscului de a fi victimele unei explozii.

În plus, experții au mai descoperit și că un adult consumă în fiecare zi în jur de 7, 9 mg aluminiu prin alimentație, la care se adaugă și aluminiul absorbit din apă sau din aer. Conform EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) sursa principală de contaminare cu aluminiu provine din alimentație.

”Cantități mari de aluminiu au fost descoperite în alimente precum: praful de copt, făina care conține agent de creștere, sarea, produsele de patiserie și orice alt tip de alimente procesate. De asemenea, și unele produse cosmetice conțin aluminiu, printre care antiperspirantele, loțiunile de corp, loțiunile de plajă ori șampoanele.

Cea mai mare cantitate de aluminiu pe care o consumăm provine din alimentele gătite în folie de aluminiu. Pentru a preveni bolile care pot apărea din cauza aluminiului, ideal ar fi să reduci cât poți de mult expunerea la aluminiu.

Folia de aluminiu poate fi cu succes înlocuită cu hârtie de copt atunci când vine vorba despre gătit. De asemenea, poți folosi și tigăi antiaderente de calitate ori vase de yena, pentru a nu mai simți nevoia să acoperi recipientele în care gătești cu folie de aluminiu”, explică pe doc.ro medicul Oana Cuzino.

Please follow and like us:
Pin Share