De ce nu o poate executa statul român pe iubita lui Sorin Oprescu, la doi ani de la condamnarea fostului primar. Cât s-a recuperat până acum

De ce nu o poate executa statul român pe iubita lui Sorin Oprescu, la doi ani de la condamnarea fostului primar. Cât s-a recuperat până acum

Statul român nu a reușit până acum să valorifice vila de 600.000 de euro a iubitei lui Sorin Oprescu, Adriana Nica. Imobilul a fost sechestrat, în dosarul șpăgii lui Sorin Oprescu, însă procedura de executare silită s-a blocat din cauza unor acțiuni în instanță depusă de proprietara imobilului.

Adriana Nica a rămas fără vilă, deși nu a fost citată

Vila din Primăverii a Adrianei Nica are o istorie interesantă. Casa a fost cumpărată de iubita lui Sorin Oprescu în 2013, cu bani proveniți dintr-un credit bancar și din alte sume împrumutate de la diverse persoane fizice.

În proces, Adriana Nica a depus diverse înscrisuri care să dovedească, măcar în parte, proveniența banilor. Judecătorii nu au crezut povestea și au concluzionat că imobilul a fost cumpărat cu banii obținuți din șpagă de Sorin Oprescu, motivând că iubita acestuia nu și-ar fi permis un astfel de lux dintr-un simplu salariu de medic.

Interesant este că, în acest dosar, Adriana Nica nu a avut calitate de inculpat, ci doar de martor. Astfel, ea nu a putut să pledeze pentru cauza ei și nici măcar nu a mai fost chemată în instanță pentru a-și susține argumentele. Singurele declarații le-a dat în fața procurorilor, însă acestea au fost considerate ”lipsite de credibilitate, pe un ton ironic”, de către judecători.

Iubita lui Sorin Oprescu a întârziat executarea silită

După condamnarea lui Sorin Oprescu, judecătorii au decis confiscarea extinsă asupra imobilului Adrianei Nica, pe motiv că este un bun obținut ilicit. Iubita fostului primar al Capitalei, nu a putut să se opună sentinței, pentru că nu este parte din proces.

Mai departe, ANAF a demarat procedura de valorificare a imobilului și chiar a obținut o decizie de evacuare a proprietarei din imobil. Dosarul a ajuns la Direcția Executări Silite Cazuri Speciale, care a întocmit un dosar de executare și a angajat un executor judecătoresc.

La sfârșitul anului trecut, Adriana Nica a reușit să obțină o suspendare provizorie a executării silite, motivând că ”este necesară pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, existând motive temeinice, data fiind iminenţa probabilei evacuări a unei persoane grav bolnave în perioada de iarnă”.

Statul român, înscris în cartea funciară a imobilului

Între timp, Adriana Nica a mai formulat două acțiuni în justiție: o contestație la dosarul de executare și o plângere împotriva încheierii de carte funciară.

În cel de-al doilea litigiu, cauza a ajuns la apel, după ce statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, a câștigat pe fond. Nica a încercat din nou să convingă judecătorii că măsura confiscării extinse din dosarul lui Oprescu a fost aplicată în mod nelegal, însă argumentul a fost respins de instanță.

”În condiţiile în care reclamanta nu a depus o hotărâre judecătorească care să ateste revocarea măsurii confiscării extinse este evident că nici intabularea nu poate fi înlăturată, situaţia juridică reală, corespunzând cu cea înscrisă în cartea funciară.

În consecinţă, cererea reclamantei de rectificare carte funciară a intabulării dreptului de proprietate privată al Statului Român cu privire la imobilul cu nr. cadastral 6560 înscris în cartea funciară nr 206870 UAT Bucureşti Sector 1 este neîntemeiată, situaţia înscrisă în cartea funciară corespunzând, cu situaţia juridică a imobilului”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 1.

Doar cheltuielile de judecată din dosarul lui Oprescu mai pot fi recuperate

Nici de la Sorin Oprescu, statul nu a reușit să recupereze prea mult. În octombrie 2023, fostul primar a reușit să oprească procedura de executare silită cu privire la suma de 472.228 lei, care apare în dispozitivul deciziei penale de condamnare, însă pentru care judecătorii nu au dispus niciun fel de măsură. Aceștia nu au scris în sentință dacă suma face parte din prejudiciu, dacă reprezintă daune materiale sau e supus unei confiscări. În această situație, ANAF ”nu poate proceda decât la recuperarea, prin procedura de executare silită, a cheltuielilor de judecată în cuantum de 50.000 de lei”.

Suma de 472.228 de lei ar fi reprezentat diferența dintre veniturile nejustificate obținute între 2012 și 2015, de Sorin Oprescu (3,16 milioane lei), din care 600.000 de euro (2,69 milioane lei) ar fi fost folosită la cumpărarea imobilului din Primăverii, pe numele Adrianei Nica. Respectiva sumă a fost avută în vedere ca măsură obligatorie, dar, cumva, n-a mai fost luată în calcul în sentința finală.