De ce roșiile nu se țin la frigider

De ce roșiile nu se țin la frigider

Pentru a-și păstra gustul proaspăt pentru cât mai mult timp, există o serie de alimente care nu se depozitează la temperaturi scăzute. Iată și de ce roșiile nu se țin la frigider.

Imediat după cumpărarea fructelor și legumelor, procesul firesc este acela de a le depozita în frigider pentru a le consuma o perioadă mai lungă de timp. Însă sunt alimente care nu necesită depozitare în frigider, deoarece își pot altera calitatea. Dacă vrei să ai roșii proaspete și ferme pentru mai mult timp, un lucru este sigur, acestea nu trebuie ținute la temperaturi scăzute. Iată de ce roșiile nu se țin la frigider.

De ce roșiile nu se țin la frigider

Roșiile au o valabilitate scurtă. Odată tăiată o roșie, aceasta trebuie consumată cât mai repede posibil, în caz contrar, gustul, dar și starea acesteia nu vor mai fi la fel. În ceea ce privește păstrarea lor, roșiile au nevoie de mai multă atenție, deoarece mediul de depozitare poate avea consecințe directe asupra gustului și texturii roșiei.

Unde se păstrează roșiile

În primul rând, pentru început, este important stadiul de coacere a roșiilor. Dacă acestea sunt încă necoapte suficient, pe alocuri verzi, roșiile nu se vor depozita în frigider, deoarece temperatura scăzută va împiedica procesul natural de coacere, iar ulterior se va pierde aroma și consistența moale și apoasă a produsului.

Roșiile necoapte, încă verzi, sau prea puțin coapte se păstrează la temperatura camerei, dar ferite de lumina directă a razelor soarelui. Ele trebuie să stea cu tulpina în jos, fără să se atingă între ele și fără să fie așeze mai multe straturi.

Pe blatul de bucătărie poate fi locul ideal pentru păstrarea roșiilor, deoarece așa își vor continua procesul natural de coacere. De asemenea, temperatura mai ridicată din încăpere le va permite să își păstreze calitatea și fermitatea.

Dacă vrei ca roșiile să se coacă mai repede, atunci le poți poziționa în lumina directă a soarelui, pe pervazul ferestrei, ori alături de fructe precum mere sau banane, deoarece acestea vor ajuta la accelarea procesului de coacere. Etilena din compoziția roșiilor, dar și a altor fructe va ajuta la coacerea acestora.

Când se pun roșiile la frigider

În schimb, dacă roșiile sunt bine coapte, au culoarea roșie, atunci acestea trebuie depozitate în frigider pentru a încetini procesul de coacere și pentru a le meține proaspete mai mult timp.

Ce trebuie să știi despre roșii

Din punct de vedere botanic, roșia este un fruct. De altfel, în anul 2001, Uniunea Europeană a decis în mod oficial că roșia este fruct, nu legumă. Motivul pentru care roșia este fruct se datorează semințelor. 

Roșia apare și se dezvoltă din pistilul unei flori fecundate, exact ca fructele. Și castraveții, dovlecelul sau vinetele sunt tot fructe, din punct de vedere botanic, ele dezvoltându-se cu ajutorul semințelor.

Legumele sunt toate celelalte părți ale unei plante, cum ar fi frunzele, rădăcina, tulpina sau mugurii de flori. Tot ce provine de la o plantă și are semințe este fruct. În caz contrar, e legumă. 

Valori nutriționale pentru roșii

Conținutul de apă al roșiilor este de aproximativ 95%. Celelalte ingrediente de 5% sunt în principal carbohidrați și fibre.

Iată substanțele nutritive dintr-o roșie crudă mică spre medie, 100 de grame:

Calorii: 18;
Apă: 95%;
Proteine: 0,9 grame;
Carbohidrati: 3,9 grame;
Zahăr: 2,6 grame;
Fibre: 1,2 grame;
Grăsimi: 0,2 grame.

Roșiile au 4% carbohidrați, adică mai puțin de 5 grame de carbohidrați pentru o roșie medie, de 120 de grame. 

Zaharurile simple, precum glucoza și fructoza, reprezintă aproape 70% din conținutul de carbohidrați.

Roșiile sunt o sursă bună de fibre, oferind aproximativ 1,5 grame de fibre pe roșie de dimensiuni medii. Majoritatea fibrelor (87%) sunt insolubile, sub formă de hemiceluloză, celuloză și lignină.

Roșiile proaspete au un conținut scăzut de carbohidrați. Conținutul de carbohidrați constă în principal din zaharuri simple și fibre insolubile. Aceste fructe sunt formate în mare parte din apă.

Alte alimente pe care să nu le ții în frigider

Pepeni netăiați. Răcirea pepenilor întregi ocupă mult prea mult loc în frigider. Mai important, păstrarea acestor fructe în frigider oprește procesul de coacere, ceea ce înseamnă că nu vor fi la fel de gustoase ca atunci când sunt la temperatura camerei.Cartofi cruzi. Nu pune cartofii în compartimentul pentru fructe și legume din frigider. Temperaturile reci modifică carbohidrații complecși cu amidon care se găsesc în cartofii cruzi, dându-le un gust dulce și o textură ciudată când sunt gătiți. Pentru cea mai bună aromă și textură, depozitează cartofii cruzi într-un coș sau sertar bine ventilat, ferit de lumina directă a soarelui.

Miere. Datorită conținutului ridicat de zahăr, mierea, un conservant natural, nu are nevoie de refrigerare. De fapt, dacă pui mierea în frigider, cu siguranță nu o mai poți folosi, mai ales dacă este într-un recipient din care trebuie să scurgi. Când este refrigerată, mierea se întărește și se cristalizează, așa că păstrează-o pe un raft din cămară.

Ceapă. Temperaturile reci și umiditatea ridicată a frigiderului fac ravagii pentru ceapă, distrugându-i structura fibroasă și lăsând-o moale și predispusă la creșterea mucegaiului.  Pentru cea mai bună aromă și textură, depozitează ceapa într-un loc bine aerisit, întunecat și răcoros.

Banane necoapte. Ca și alte fructe de pe această listă, bananele vor continua să se coacă la temperatura camerei, dar când sunt puse la frigider, procesul de coacere se oprește. Păstrează bananele necoapte pe blat, ferite de lumina directă a soarelui. 

Ulei de cocos. Uleiul de cocos este stabil la temperatura camerei timp de până la doi ani, așa că nu este nevoie să-l păstrezi în frigider, unde devine tare și practic imposibil de scos.

Dovlecii trebuie mai întâi lăsați la lumina soarelui, în mod ideal pe un pervaz bine luminat, pentru a le întări coaja și a le păstra prospețimea. Apoi, trebuie depozitați într-un loc întunecat, uscat și bine ventilat, la o temperatură nu mai mică de 10°C. Dacă îi laşi în frigider, ei se vor strica mai repede. Dovlecii bine depozitați pot rezista până la șase luni.

Vinetele nu trebuie să stea în frigider, dar ai grijă să nu le laşi într-un loc prea cald, pentru că se vor ofili. Este important să găseşti un loc potrivit dacă doreşti să obţii tot ce este mai bun de la această legumă: pune-i într-un loc răcoros și întunecat, departe de lumina directă a soarelui.

Castraveții sunt destul de sensibili la frig. Legumele verzi crocante sunt cele mai bune atunci când sunt lăsate la temperatura camerei.Ciocolată. Nimeni nu vrea să risipească ciocolata. Gustul se păstrează bine în frigider, dar ciocolata va absorbi mirosurile altor alimente și va schimba consistența. Lasă ciocolata pe blat sau în cămară pentru un răsfăț maxim.

Citește și: Ce alimente să nu consumi cu o zi înainte să faci analize

Sursă info: marthastewart.com; healthline.com

Sursă foto: 123rf.com