De la cel mai poluat oraș din România la Capitală Verde Europeană? Orașul care își va produce singur energia electrică

De la cel mai poluat oraș din România la Capitală Verde Europeană? Orașul care își va produce singur energia electrică

De la cel mai poluat oraș din România, un municipiu mare din centru țării ar putea deveni nici mai mult, nici mai puțin, decât Capitală Verde Europeană. Cum este posibil acest lucru.

Brașov, drumul de la cel mai poluat oraș din România la Capitală Verde Europeană. Orașul aflat în această ipostază

Nu cu mulți ani în urmă, mai exact, în 2021, Brașovul era declarat cel mai poluat oraș din România. Tot atunci, orașul de sub Tâmpa se ”califica” și în topul nedorit al celor mai poluate orașe din Europa, conform unui clasament întocmit de Agenția Europeană de Mediu.

De la acea dată până în prezent, autoritățile și-au luat angajamentul de a ajunge la neutralitate climatică în cel mult 30 de ani. Au fost luați la țintă și marii poluatori din cartierele rezidențiale.

Astfel, în 2023, două fabrici din Brașov au fost închise. Primăria a solicitat atunci Agenției pentru Protecția Mediului să nu le mai reînnoiască autorizațiile. Braşovul şi-a asumat oficial reducerea cu cel puțin 50% a emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2030.

Orașul din centrul țării are acum planuri mărețe. Autobuzele electrice sau hybrid şi un parc fotovoltaic impresionant se vor a fi pașii care schimbă direcția spre un viitor fără poluare.

În mai puțin de un deceniu, de la cel mai poluat oraș din țară, Brașov luptă pentru titlul de Capitală Verde Europeană a anului 2026. În această cursă mai sunt alte 9 orașe din Europa, notează Observator News.

Brașovul își va produce singur energia electrică

Brașovul dorește ca în viitorul apropiat să-și producă singur energia electrică. Cum se va întâmpla acest lucru? Răspunsul e simplu: punerea pe picioare a unui parc de panouri fotovoltaice.

În prezent, într-un cartier al orașului, se fac pregătiri pentru inaugurarea unui parc fotovoltaic impresionant, întins pe 20 de hectare. Dacă planurile se vor îndeplini, orașul de sub Tâmpa va fi primul din România care își va produce singur energia electrică.

Parcul va dispune de peste 30 de mii de panouri. Ele vor asigura mai bine de 90% din consumul public de energie din oraș. În plus, energia electrică produsă va ajunge la iluminatul public, în școli, grădinițe, dar şi la tunurile care vor produce zăpada artificială în Poiana Brașov.