De unde provine expresia ”afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”. Mulți români o folosesc fără să îi știe semnificația

De unde provine expresia ”afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”. Mulți români o folosesc fără să îi știe semnificația

Cu toții știm că limba română nu duce deloc lipsă de cuvinte și expresii. Unele dintre ele s-au perpetuat de-a lungul timpului și, deși mulți le folosesc, puțini sunt cei care cunosc înțelesul lor. Una dintre cele mai vechi și mai uzuale astfel de expresii este ”afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul.”

Cât de veche este expresia ”afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” și cine a folosit-o pentru prima dată

Aproape că nu este român care să nu fi apelat, măcar o dată-n viață, la ajutorul expresiilor. Acestea concentrează esența unui mesaj complex în doar câteva cuvinte, așa cum este și cazul faimoasei ”afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul.”

Expresia este veche de zeci de ani, iar originea ei este destul de greu de stabilit. De obicei, astfel de expresii ”călătoreau” cu viteza luminii și erau adaptate în funcție de zonă și de context.

Fiind transmise pe cale orală, expresiile sunt foarte greu de asociat unei anumite perioade de timp. Însă, un lucru este cert și anume, farmecul lor lingvistic este la fel de pronunțat și în prezent.

”Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” nu este o expresie care aparține exclusiv limbii române. Lingviștii sunt de părere că aceasta există în mai mute limbi și, în funcție de fiecare dintre ele, poate fi folosită în anumite contexte.

În ceea ce privește limba română, această expresie este destul de mult folosită. Nuanța ei este una singură, iar românii nu prea dau greș cu ea. Însă, puțini dintre cei care apelează la ea știu unde a fost folosită pentru prima dată și ce semnificație are.

”Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” a fost, ani buni la rând, un slogan folosit de oamenii circului pentru a-și promova spectacolele. Din dorința de a atrage cât mai mulți oameni și de a vinde bilete, circarii se foloseau de această expresie.

Ce semnificație are, în prezent, expresia veche de peste opt decenii

Potrivit dictie.ro, se pare că anunțul circarilor este vechi de peste opt decenii. De-a lungul timpului, expresia s-a ”rostogolit”, iar sensul ei a început să fie cu totul și cu totul altul. Semnificația nu mai este una de bază, ci a fost adaptată contextului.

În prezent, expresia ”afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” a început să aibă, mai degrabă, un sens ironic. Aceasta semnifică diferența dintre realitate și imaginație sau dintre minciună și adevăr.

De-a lungul timpului, aceasta a început să primească diverse sinonime, tot din categoria expresiilor. Românii cred că ideea din spatele expresiei ”afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” poate fi sinonimă cu ”una vorbim, alta fumăm”.

În limbajul cotidian, expresia menționată este folosită, de cele mai multe ori, pentru a exprima dezamăgirea sau pentru a semna o diferența notabilă între cele spuse și cele existente, de fapt.

De fapt, lingviștii sunt de părere că este foarte greu să conferi acestei expresii un singur sens. Cei care încearcă să o facă, nu vor avea niciodată succes, căci, încă de la început, a fost percepută ca un nonsens.