Descoperire impresionantă lângă România. Ce au scos arheologii din pământ

Descoperire impresionantă lângă România. Ce au scos arheologii din pământ

La numai câțiva kilometri distanță de România o echipă de arheologi coordonată de prof. dr. Liudmil Vagalinski a făcut o descoperire impresionantă.

Descoperire impresionantă lângă România

În cadrul lucrărilor desfăşurate în oraşul antic Heraclea Sintica, din apropiere de orașul bulgar Petrici, a fost descoperită o statuie de mari dimenisuni, din marmură, ce reprezintă o zeitate.

Potrivit profesorului Liudmil Vagalinski, statuia a fost găsită în sistemul de canalizare, unde nimeni din echipa sa nu s-ar fi aşteptat să găsească ceva atât de valoros.

Coordonatorul echipei de arheologi care a făcut descoperirea impozantă a subliniat că statuia este foarte bine conservată și este cu puțin mai înaltă față de un om obișnuit.

“Principala mea preocupare privind această zonă, unde se află marea canalizare, este cum să conservăm structurile antice descoperite în urmă cu 6 ani”, a declarat prof. dr. Liudmil Vagalinski.

Profesorul a subliniat că zona este privată, iar primăria nu poate să desfășoare lucrări permanente de conservare şi restaurare, aşa cum face pe un teren public.

Din această cauză, expertul spune că structurile și pereții antici din Heraclea Sintica se erodează și de aceea echipa sa de arheologi a decis să le verifice deschizând porţile canalizării, pe care le-au montat pentru siguranţă.

“În timp ce verificam cu grijă pereţii pentru a le evalua starea, am văzut marmură”, a mai spus prof. Vagalinski.

Acesta a adăugat că statuia a fost descoperită chiar în timpul procedurilor de curăţare ale structurii sistemului antic de canalizare Cloaca Maxima și că cel mai probabil locuitorii din Heraclea Sintica au pus-o acolo deoarece, era rezemată de un zid.

“În prezent desfăşurăm lucrări pentru a dezgropa complet statuia. După aceea, va fi dusă la Muzeul de Istorie din Petrici”, a adăugat arheologul.

Mai mult, Liudmil Vagalinski a anunțat că săpăturile şi lucrările arheologice din acest sezon în situl oraşului antic se vor desfăşura timp de 3 – 4 luni.

Please follow and like us:
Pin Share