Descoperire uimitoare într-o pungă de plastic. Comoara valorează peste 20 de milioane de euro

Descoperire uimitoare într-o pungă de plastic. Comoara valorează peste 20 de milioane de euro

Descoperire uimitoare într-un pungă de plastic. Comoara valorează peste 20 de milioane de euro. Giuvaierul are o istorie tumultoasă, dar fascinantă în spate, care se întinde pe mai multe secole și continente.

Găsire impresionantă într-o pungă din plastic. Tezaurul dintr-o stație de autobuz, evaluat la peste 20 de milioane de euro

Găsire impresionantă într-o pungă din plastic. Tezaurul dintr-o stație de autobuz, evaluat la peste 20 de milioane de euro. Mai exact, este vorba de un tablou intitulat „Riposo durante la fuga in Egitto” (Odihnă în timpul fugii în Egipt).

Pictura a fost finalizată în anul 1510 de către maestrul italian renascentist Tițian, care la vremea respectivă avea vârsta de 20 de ani. Tabloul o prezintă pe Fecioara Maria care îl leagănă pe pruncul Isus sub privirile lui Iosif.

Acesta are o lăţime de 60 de centimetri şi a fost pictat în ulei, pe un cadru din lemn. Capodopera a fost găsită într-o pungă de plastic după ce fusese furată, iar în urmă cu două zile, pe 2 iulie 2024, a fost scoasă la licitație de casa Christie’s, cu sediul la Londra.

Tabloul a fost cumpărat cu suma de 17,6 milioane de lire sterline, ceea ce înseamnă 20,7 milioane de euro. S-a întâmplat acest lucru pentru prima dată în peste 145 de ani, pictura fiind deținută ultima oară de lordul Bath și de administratorii Longleat House.

Tabloul lui Tițian, cumpărat cu peste 20 de milioane de euro. Sursa foto: artemagazine.it

Tabloul lui Tițian, ”călătorie” pe mai multe continente

Lordul Bath, care i-a succedat tatălui său ca marchiz de Bath în anul 2020, când a moștenit tot domeniul Longleat, a spus că acest tablou are „o istorie extraordinară”. Tabloul pictorului venețian a fost deținut de duci, arhiduci și împărați ai Sfântului Imperiu Roman.

Printre proprietari se numără împăratul austriac Iosif al II-lea, înainte de operă să fie expusă la Palatul Belvedere din Viena. Trupele franceze au furat tabloul în 1809 pentru a-l aduce la Muzeul Napoleon, creat de familia Bonaparte.

De asemenea, a aparținut unui proprietar scoţian. A fost jefuit de trupele lui Napoleon și a fost furat la sfârșitul secolului XX. Ulterior, a fost găsit într-o stație de autobuz din Londra, Marea Britanie, și mai apoi a fost cumpărat de al 4-lea marchiz de Bath în 1878.

Capodopera a făcut parte din colecția Longleat House timp de peste 145 de ani. Tabloul a fost furat în 1995, dar a fost recuperat în anul 2002 de un fost detectiv de la Scotland Yard, Charles Hill, după ce autorităţile britanice au anunţat o recompensă de 100.000 de lire sterline.

Capodopera lui Tițian, lăudată de criticii de artă

Capodopera lui Tițian este lăudată de foarte mulți critici de artă din întreaga lume. Majoritatea dintre aceștia sunt uimiți de contrastul și armonia dintre diferitele nuanțe de pe pânza renumitului pictor venețian.

„Roșul hainei Fecioarei, compensat de șervețelul [alb], este tratat cu o amplitudine minunată, iar ultramarinul mantiei ei se întinde pe mal pentru a întâlni chihlimbarul puternic al mantiei lui Iosif.

La rândul său, contrastează cu purpuriul mantiei lui. Mișcarea grijulie a figurilor, contrapunctată de înclinarea trunchiurilor copacilor, este subliniată de această dramă a culorilor”, a declarat Paul Hills, profesor emerit la Courtauld Institute of Art, scrie artemagazine.it.