Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”

Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”

Cercetătorii au făcut o descoperire uluitoare în spațiul cosmic. A fost identificat un “inel Einstein”. Ce este, de fapt, și cum se formează? Explicațiile oamenilor de știință.

Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. Ce este “inelul Einstein”

Telescopul Spațial James Webb a surprins o imagine interesantă în spațiu. Este vorba despre un halou de lumină spiralată, care a fot emisă din apropierea unei găuri negre uriașe.

Bucla luminoasă este foarte asemănătoare cu un “inel Einstein” și pare mai mult decorată. Aceasta se distinge prin cele patru puncte de lumină, însă nu toate sunt autentice.

Haloul este provenit de la un quasar, adică o gaură neagră supermasivă, aflată în centrul unei galaxii tinere, care emite jeturi intense de energie, devorând, în același timp, cantități mari de materie.

Quasarul, care este denumit RX J1131-1231, este aflat la aproximativ 6 miliarde de ani-lumină distanță în constelația Crater, conform Agenției Spațiale Europene (ESA).

În imagine se pot vedea patru puncte luminoase în jurul inelului. Acestea sunt, de fapt, imagini multiple ale unui singur punct luminos. Imaginile sunt create de efectul de lentilă, aceasta fiind o aliniere întâlnită rar.

Forma circulară a quasarului rezultă din fenomenul numit lentilă gravitațională. Lumina de la un obiect îndepărtat călătorește prin spațiu-timp , curbat de gravitația altui obiect masiv, aflat între obiectul îndepărtat și observator.

Astfel, lumina pare a se curba în jurul obiectului din mijloc, chiar dacă călătorește în linie dreaptă. Quasarul e deformat de o galaxie mai apropiată, fără nume, vizibilă ca fiind un punct albastru în centrul inelului.

Fenomenul este adesea întâlnit la obiectele extrem de luminoase, cum ar fi quasarii. Cu ajutorul acestor lentile gravitaționale, oamenii de știință pot descoperi detalii neștiute despre obiectele îndepărtate din spațiu.

De exemplu, aceștia au utilizat lumina de la RX J1131-1231 pentru măsurarea vitezei de rotație a găurii negre. Se crede că din aceasta s-ar fi născut “inelul lui Einstein”, potrivit Live Science, citat de dcnews.ro.

Lentilele gravitaționale ne pot ajuta să vedem obiecte care sunt, în realitate, extrem de departe, care fi fi aproape invizibile pentru noi, în mod normal.

Efectul de mărire poate crea puncte luminoase în obiectele cu lentilă, iar acestea sunt foarte strălucitoare, mai ales dacă obiectul îndepărtat nu e perfect aliniat cu observatorul.

Please follow and like us:
Pin Share