Descoperirea care schimbă tot ce știai despre lumea noastră. Locul de pe Pământ unde a fost găsit un nou continent

Descoperirea care schimbă tot ce știai despre lumea noastră. Locul de pe Pământ unde a fost găsit un nou continent

Descoperirea care transformă radical percepția noastră asupra lumii. Care este locația celui de-al optulea continent?

Descoperirea care schimbă tot ce știai despre lumea noastră. Locul de pe Pământ unde a fost găsit un nou continent

Descoperirea care a uimit comunitatea științifică! Este vorba despre un continent pierdut în partea sudică a Oceanului Arctic, format în urmă cu 60 de milioane de ani. Această masă de pământ, lungă de aproximativ 400 de kilometri, se află în Strâmtoarea Davis, între Canada și Groenlanda.

Cercetătorii de la Universitatea Derby din Marea Britanie au dezvăluit existența celui de-al optulea continent. Descoperirea a fost făcută accidental în timp ce studiau mișcările plăcilor tectonice din zonă.

Noul proto-microcontinent al Strâmtorii Davis, un bloc tectonic care s-a desprins dintr-un continent, a fost creat prin ‘o perioadă prelungită de riftare și expansiune a fundului oceanic între Groenlanda și America de Nord’,au explicat cercetătorii, potrivit dailymail.co.uk.

Cum au identificat oamenii de știință noul microcontinent

Formarea acestui microcontinent a început acum aproximativ 118 milioane de ani, când tectonicile dintre Groenlanda și Canada s-au separat. Expansiunea fundului oceanic a început acum 61 de milioane de ani, creând ceea ce astăzi este cunoscut sub numele de Strâmtoarea Davis.

“Riftarea și formarea microcontinentelor sunt fenomene în curs de desfășurare – cu fiecare cutremur am putea lucra spre următoarea separare a microcontinentelor. Scopul muncii noastre este să înțelegem formarea lor suficient de bine pentru a putea prezice acea evoluție viitoare”, a declarat Dr. Jordan Phethean, unul dintre cercetători, a declarat pentru Phys.org.

Echipa a folosit o combinație de date privind grosimea crustei obținute din hărți gravitaționale. De asemenea, au luat în considerare date de reflecție seismică și modelare tectonică pentru a identifica noul microcontinent.

Acesta are o grosime între 18 și 22 de kilometri, fiind mai mare decât microcontinentele obișnuite, care au în medie între 5 și 24 de kilometri grosime.

Strâmtoarea Davis este una dintre cele mai mari concentrări de structuri de falie cunoscute, cu schimbări bine definite ale mișcării plăcilor. Acest lucru o face ideală pentru studierea formării microcontinentelor.

Cercetătorii speră că descoperirea va ajuta la înțelegerea formării altor proto-microcontinente din întreaga lume, cum ar fi microcontinentul Jan Mayen la nord-est de Islanda și Gulden Draak Knoll de pe coasta de vest a Australiei.

Please follow and like us:
Pin Share