Descoperirile care stau la baza inteligenței artificiale, premiate cu Nobel. „Sunt invenții fundamentale care permit învățarea automată”

Descoperirile care stau la baza inteligenței artificiale, premiate cu Nobel. „Sunt invenții fundamentale care permit învățarea automată”

Descoperirile care stau la baza inteligenței artificiale au fost premiate cu Nobel, potrivit unui comunicat transmis, marți, de Comitetul Nobel de la Stockholm. Câștigătorii sunt doi cercetători din SUA și Canada.

Premiul Nobel pentru descoperirile care stau la baza inteligenței artificiale

Este vorba despre John Hopfield și Geoffrey Hinton, cărora le-a fost acordat premiul Nobel pentru Fizică 2024. Academia Regală Suedeză de Științe a precizat că distincția a fost oferită pentru „invențiile fundamentale care permit învățarea automată cu ajutorul rețelelor neuronale artificiale”.

Mai exact, John Hopfield de la Universitatea Princeton, din SUA și Geoffrey Hinton de la Universitatea din Toronto, Canada, au creat anumite mijloace care contribuie la procesul de învățare al mașinilor, se arată în comunicat. Acești algoritmi sunt foarte importanți pentru modelele lingvistice, cum este ChatGPT.

Hopfield a dezvoltat o memoria asociativă ce depozitează și reconstruiește imagini, dar și alte modele în date. La rândul său, cercetătorul Hinton a creat un instrument ce ajută la identificarea autonomă a unor proprietății în date.

„Această tehnologie a fost inițial inspirată de structura creierului”

Prin intermediul acestuia pot fi recunoscute anumite elemente specifice în fotografii. „Atunci când vorbim despre inteligența artificială, ne referim adesea la învățarea automată cu ajutorul rețelelor neuronale artificiale. Această tehnologie a fost inițial inspirată de structura creierului.

Într-o rețea neuronală artificială, neuronii creierului sunt reprezentați prin noduri care au valori diferite. Aceste noduri se influențează reciproc prin conexiuni care pot fi comparate cu sinapsele și care pot fi întărite sau slăbite.

Rețeaua este antrenată, de exemplu prin dezvoltarea unor conexiuni mai puternice între nodurile cu valori simultan ridicate. Laureații din acest an au realizat lucrări importante cu rețele neuronale artificiale începând cu anii 1980”, a precizat Academia Suedeză de Științe, conform Agerpres.

Cei doi cercetători vor primi și recompensa de 11 milioane de coroane suedeze, acordată câștigătorilor fiecărei categorii. Anul trecut, premiul Nobel pentru Fizică a ajuns la Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier.

Amintim că luni, 7 octombrie 2024, au fost anunțați câștigătorii premiului Nobel pentru Medicină. Cercetătorii Victor Ambros şi Gary Ruvkun au fost recompensați pentru descoperirea microARN-ului.

 

 

Please follow and like us:
Pin Share