Detalii despre desfășurarea alegerilor din 9 iunie, anunțate de președintele AEP. „Am luat din vreme toate măsurile de precauţie”

Detalii despre desfășurarea alegerilor din 9 iunie, anunțate de președintele AEP. „Am luat din vreme toate măsurile de precauţie”

​Secțiile de votare la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie se vor închide la ora 22:00, nu la ora 21.00 cum a fost la precedentele alegeri, a declarat marți, 28 mai, președintele Autorității Electorale Pemanente, Toni Greblă, potrivit News.ro. Totodată, el a precizat că la alegerile europarlamentare se poate vota de la orice secție, în timp ce la cele locale – doar la cele la care sunt arondați alegătorii.

Votul va începe la ora 7.00, și se va încheia la ora 22.00, dar președinții secțiilor de votare pot decide închiderea urnelor la ora 23:59, dacă este necesar, măsură anunțată de Guvern din luna martie.

În mod exceptional, „acolo unde preşedintele secţiei de votare observă că sunt cetăţeni care nu au apucat să voteze dar se află în interiorul secţiei de votare, sau în imediata apropiere a secţiei şi stau la rând, preşedintele secţiei de votare poate să decidă prelungirea votării până la ora 23.59, când sistemul electronic de înregistrare la vot se va închide automat”, a spus președintele AEP, Toni Greblă, într-o conferință de presă.

El a adăugat că fiecare urnă de vot va fi deschisă la final, în prezenţa tuturor membrilor secţiei de votare, dar pot asista la numărarea voturilor observatorii străini şi internaţionali, jurnaliștii acreditaţi şi candidaţii care candidează în circumscripţia respectivă.

Urnele se vor deschide pe rând, iar fiecare process verbal va fi fotografiat, va fi urcat într-o aplicaţie a AEP şi va apărea pe site-ul AEP.

„Din acel moment, nici fotografia nici procesul verbal nu vor mai putea fi modificate decât printr-o hotărâre care şi ea va fi publicată în acelaşi format pe site-ul AEP prin care s-a decis renumărarea voturilor sau îndreptarea unor greşeli”, a explicat Greblă.

Unde pot vota alegătorii

„Pentru alegerile locale, cetăţenii României pot să voteze doar la secţia de votare unde sunt arondaţi conform domiciliului. Pot să voteze de asemenea la reşedinţă cetăţenii români care au stabilită reşedinţa cu cel puţin 60 de zile înaintea scrutinului”, a declarat preşedintele AEP.

El a precizat că cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau străinătate pot să voteze la oricare din secţiile de votare din ţară sau străinătate numai la alegerile europarlamentare, pentru că acolo este o singură circumscripţie electorală.

„Ori că votează în ţară sau străinătate, într-un colt sau altul al ţării, tot aceeaşi listă de 33 de europarlamentari o votezi şi din această cauză nu contează unde îţi exerciţi dreptul de vot”, a explicat Toni Greblă.

„La alegerile locale, este altceva, aleg primarul localităţii, înseamnă că am domiciliul acolo, că mă interesează acel oraş şi nu pot să mă duc la capătul celălalt al ţării să îmi exercit dreptul de vot”, a mai spus el.

Măsuri luate pentru a preveni „atacurile din exteriorul sistemului electoral”

În aceeași conferință de presă, președintele AEP a mai spus că are toată încrederea că sistemul informatic va funcţiona fără să fie afectat de atacuri cibernetice în ziua votului, datorită programelor antivirus, „cele mai eficiente, la momentul actual”.

„Am luat din vreme toate măsurile de precauţie şi am făcut două, trei simulări, expertize, în ceea ce priveşte mai ales atacurile din exteriorul sistemului electoral pe care îl administrează AEP”, a spus Toni Greblă, potrivit sursei citate.

Preşedintele AEP a precizat că există o colaborare strânsă cu instituţiile statului care se ocupă de cybersecurity și că au fost acreditați 40 de observatori străini.

Greblă a menţionat că jurnaliștii pot să filmeze şi să fie prezenţi inclusiv în secţiile de votare, duminică, 9 iunie, dacă vor asigura secretul votului. „Nu pot fi filmate buletine de vot în momentul în care se votează, trebuie să asigure secretul votului, pot să asiste la numărarea votului”, a subliniat şeful AEP.

100 de milioane

de buletine de vot au fost tipărite și distribuite pentru aceste alegeri

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a precizat că 18.025.324 de alegători, din care 942.730 cu domiciliul în străinătate, au fost înscrişi în Registrul electoral la alegerile din 9 iunie. Cel mai tânăr candidat are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, 100 de ani.

Campania electorală a început pe 10 mai și se va încheia pe 8 iunie, la ora 7.00.