Devine obligatoriu pentru mulți șoferi din România. Se montează în tabloul de bord. Nu mai puteți circula în UE după 1 ianuarie fără

Devine obligatoriu pentru mulți șoferi din România. Se montează în tabloul de bord. Nu mai puteți circula în UE după 1 ianuarie fără

Transportatorii români se confruntă cu riscul de a nu mai putea circula spre alte țări din UE, începând cu 1 ianuarie 2025. Motivul este că majoritatea vehiculelor de transport intracomunitar licențiate în România nu sunt echipate cu noul tip de tahograf inteligent de generație 2.

Ce este tahograful

Tahograful, instalat de regulă pe camioanele de transport marfă, este un dispozitiv de înregistrare a activității și vitezei unui vehicul rutier. Noile tahografe sunt digitale, în timp ce cele mai vechi erau analogice.

Instalarea este obligatorie, în funcție de tipul de vehicul și de tipul de activitate desfășurată de conducătorul auto. Spre exemplu, cu ajutorul tahografului se poate verifica dacă șoferii au respectat timpul de odihnă sau restricțiile de viteză

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România atrage atenția că data de 31 decembrie 2024 este termenul limită în care autovehiculele de transport intracomunitar pot fi dotate cu tahograful „smart” de generație 2.

Amenzi grele și chiar închisoare

Cei care nu respectă această obligație se expun la riscuri mari, arată UNTRR, care precizează că puține autovehicule din România care fac transport intracomunitar sunt dotate cu aceste aparate.

„Germania încadrează la încălcări foarte grave lipsa unui tahograf inteligent versiunea 2, iar în Franța, penalitățile pot duce chiar la un an de închisoare și o amendă de 30.000 de euro. Până în septembrie, din circa 60.000 de autovehicule care fac preponderent transport intracomunitar, din cele 185.000 de autovehicule de transport marfă de peste 3,5t licențiate în România, doar 10.000 erau echipate cu noul tahograf inteligent 2, iar circa 17.000 erau echipate cu tahograful inteligent 1”, potrivit unui comunicat al UNTRR.

Pericol de a nu mai circula în UE

Potrivit comunicatului, chiar dacă aceste dispozitive vor fi montate în ritm intesificat, până la sfârșitul acestui an, doar 10.000 de autovehicule ar îndeplini termenul limită, restul fiind în situația de a nu putea să mai circule în țările UE.

„Chiar considerând un ritm mai accelerat de montaj al tahografului inteligent 2 până la finalul anului, încă 10.000 de autovehicule ar putea fi dotate cu tahograful inteligent 2, însă o treime din flota dedicată operațiunilor intracomunitare ar fi în pericol să nu poată fi dotată și să nu poată să treacă frontiera din România spre alte țări UE începând cu 1 ianuarie 2025”, precizează comunicatul.

Se cere extinderea termenului limită

UNTRR a cerut, în această situație, autorităților din România și autorităților europene ca termenul limită pentru echiparea cu noul tip de tahograf să fie extins cu doi ani, ceea ce ar permite transportatorilor să facă aceste oprațiuni de retro-echipare în timpul inspecțiilor tehnice periodice ale tahografelor, realizând astfel și economii importante, și alocarea de fonduri europene pentru aceste costuri suplimentare aferente retro-echipării.

„Dacă nu se extinde termenul, transportatorii rutieri români riscă să piardă accesul pe piața UE, întrucât doar autovehiculele dotate cu tahograful inteligent 2 vor putea efectua transporturi internaționale intracomunitare începând cu 1 ianuarie 2025 și cele cu tahograf inteligent 1 până în august 2025.

Nerespectarea acestei reguli poate duce la amenzi imense și sancțiuni complementare cum ar fi imobilizarea autovehiculului și tractarea lui până la cel mai apropriat atelier autorizat pentru schimbarea tahografului cu unul inteligent 2, probabil la costuri mult mai mari decât în cazul unei schimbări voluntare”, a declarat Radu Dinescu, secretar general UNTRR.

Doar doi producători privați de tahografe în România

Tot potrivit UNTRR, în România există doi producători de tehografe din UE, din sectorul privat, câte un reprezentant unic, „care fac regulile după bunul plac”.

„Deoarece în România, cei doi unici producători privați de tahografe din UE au doar câte un reprezentant unic, care fac regulile după bunul plac, îngrădind la maximum concurența și așa limitată la nivel european. De aceea, ne dorim ca autoritățile din România să își joace rolul de arbitru imparțial, corect, care să faciliteze îndeplinirea obligației legale de către transportatorii români.

În paralel vom adresa solicitări de clarificare Comisiei și celor doi producători europeni care se bucură de exclusivitatea furnizării unor echipamente obligatorii prin lege, supra-protecția reprezentanților la nivel național fiind total nejustificată. Transportatorii români nu pot monta în România tahografe noi cumpărate din alte țări din UE, fără să plătească tributul reprezentantului local al unuia din cei doi producători de tahografe, abordare inexistentă în orice altă țară din UE”, se arată în comunicatul UNTRR.

Please follow and like us:
Pin Share