Dezbaterea Trump-Biden: semne rele pentru Europa

RMAG news

Dezbaterea dintre candidații la președinția SUA a revelat un lucru sinistru pentru politica americană și unul grav pentru Europa

Primul este sinistru. Mulți dintre oficialii americani care au susținut ani de zile că președintele SUA este bine știau că lucrurile nu stau așa. Știau că președintele este supus des unor teste fizice, însă nu și unor teste cognitive, de teama rezultatelor. Președintele SUA a fost folosit ca o paiață pentru ca elitele Partidului Democrat din spatele său să nu piardă puterea, pentru că în partidul pârjolit de regimul Obama-Clinton nu mai există lideri capabili să comunice cu America reală. Din disperare, elitele acestui partid i-au repetat clipă de clipă lui Joe Biden ce cuvinte trebuie să scoată pe gură, pentru ca ei să-și mențină hegemonia în SUA și nu numai. Dezbaterea care a revelat fragilitatea președintelui ar trebui să-i facă pe toți observatorii să aibă compasiune pentru Joe Biden. Disprețul și furia ar trebui să se îndrepte către restul liderilor democrați din SUA.

Al doilea lucru este extrem de grav pentru Europa. Dezbaterea electorală organizată de CNN a arătat că, într-un moment în lumea se confruntă cu două mari războaie, Biden și Trump nu au nicio viziune despre cum să rezolve această situație promovând interesele SUA, pentru a nu mai vorbi despre interesele aliaților Americii. Incoerența a caracterizat nu doar discursul lui Biden, ci și pe cel al contracandidatului Trump în cele 11 minute în care s-a discutat despre politica externă a SUA. Ambii sau acuzat că au distrus America (dar și Europa), fără a lăsa însă impresia că au si un plan pentru a o reface.

Președintele Biden are pretenția că agenții CIA (dintre care, spre deosebire de perioada Războiului Rece, mare majoritate nu cunosc limba rusă) pot citi gândurile lui Vladimir Putin și le-a spus americanilor și lumii că, dacă nu va fi învins, președintele Rusiei va distruge Europa pentru a reface imperiul sovietic. Donald Trump a spus că Rusia a atacat Ucraina din cauza eșecului uriaș înregistrat de Joe Biden la retragerea din Afganistan. Vina a fost aruncată de unul asupra celuilalt vreme de zece minute. Joe Biden a contabilizat decesele din Ucraina, Donald Trump a numărat miliardele oferite de SUA Ucrainei.

Fraza care ar trebui să dea fiori reci în Europa a fost rostită de Donald Trump: ”Încă ceva despre Ucraina. Ne desparte un ocean. Țările europene au cheltuit împreună 100 de miliarde de dolari, poate ceva mai mult, însă mai puțin decât noi. De ce (Biden) nu a vorbit cu ei? Să le spună că trebuie să dea bani, cum am făcut eu cu NATO. I-am făcut să pună sute de miliarde de dolari. Secretarul general NATO a spus că Trump a făcut o treabă incredibilă”.

Așadar, avem un președinte care a continuat politica de ațâțare a Rusiei începută de președintele George W. Bush, continuată apoi de președintele Barack Obama și de el însuși, ca vicepreședinte implicat, prin familia sa, în afaceri din Ucraina. Avem, pe de altă parte un fost președinte al SUA care a pornit un adevărat război comercial și a pus la plată aliații europeni din NATO, transformându-și ambasadele în agenții de vânzări de armament american. Deși a promis că o va face, Joe Biden nu a ridicat tarifele impuse de Donald Trump pentru produsele europene. Mai mult, prin sancțiunile impuse Rusiei, administrația Biden a făcut Europa dependentă de energia mult mai scumpă din SUA și, prin urmare, a făcut ca economia europeană să fie și mai puțin competitiva față de cea americană și chineză. La sumele și achizițiile de armament american cerute de Trump aliaților din NATO s-au adăugat miliardele cerute de Joe Biden pentru Ucraina, plus noi achiziții de armament, plus investițiile în SUA făcute de companiile europene care încep să fuga de costul energiei în Europa. Politica administrației Biden față de Europa a fost o continuare, cu mănuși, a politicii administrației Trump. Totul în timp ce liderii europeni care în 2008 refuzau aderarea Ucrainei la NATO au ajuns să rostească în cor același discurs al Washingtonului despre Ucraina și lume.

Iar acum, după ce Ucraina a devenit scena celui mai crunt război văzut din 1945 încoace, Donald Trump este lăudat de presa conservatoare americană că revine la doctrina lui George Washington, a lui James Monroe și a secretarului său de Stat John Quincy Adams, spunând că SUA nu trebuie să se concentreze asupra Europei și a Ucrainei. Între măcelul din Ucraina și SUA stau un ocean și un continent european suficient de bogat cât să plătească pagubele, spune Trump. Războiul iscat în Europa trebuie să devină afacerea Europei, SUA urmând să rămână doar cu afacerea armelor pentru Europa, a gazelor lichefiate scumpe pentru Europa și cu migrația în SUA a creierelor și afacerilor din Europa.

”Thank you, USA”, după cum scria pe Twitter, dupa sabotarea coductei Nord Stream, Radoslaw Sikorski, soțul jurnalistei neoconservatoare Anne Applebaum și din nou ministru de Externe al Poloniei.

The post Dezbaterea Trump-Biden: semne rele pentru Europa appeared first on Cotidianul RO.