Diferenţa dintre Ambulanţă şi SMURD, explicată de Raed Arafat. De ce coordonarea se face la DSU

Diferenţa dintre Ambulanţă şi SMURD, explicată de Raed Arafat. De ce coordonarea se face la DSU

Atât SMURD-ul, cât şi serviciile clasice de ambulanţă sunt servicii în slujba cetăţeanului, însă în spatele lor se ascund orgolii imense, care răbufnesc din când în când în spaţiul public, factori de decizie acuzându-se reciproc de tenative de acaparare a celuilalt serviciu.

Rafila şi Arafat se ceartă pe Ambulanţă şi SMURD

Ultimul episod conflictual este mai recent de două săptămâni, iar Federaţia Naţională Sindicală “Ambulanţa” din România l-a acuza pe şeful DSU, Raed Arafat, că a emis o dispoziţie “abuzivă” prin care acesta obligă serviciile de ambulanţă să raporteze direct către DSU.

Pe de altă parte, Raed Arafat l-a acuzat pe ministrul Alexandru Rafila de “șubrezirea sistemului de urgență”, după ce a mutat o instituție din subordinea DSU în cea a Ministerului Sănătății.

Cu privire la primul conflict, integrarea serviciilor de urgenţă sub umbrela Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat s-a referit recent într-un interviu pentru DC News, el explicând astfel necesitatea unei coordonări centralizate: “Dacă am un dezastru cu multiple victime, acest lucru se gestionează cu UPU și cu prespitalul în primă fază.

Acest lucru e legat foarte strâns între toate componentele sale, pe nivel: avem echipe cu paramedici, echipe cu asistenții medicali, echipele cu medici și cu atestat la serviciile de Ambulanță, avem echipele – mai puține – cu medici de terapie intensivă, de urgență, care asigură partea de terapie intensivă mobilă.

Cu cât urci mai sus, pe elicoptere, pe mașinile SMURD-ului, acești medici merg doar la cazurile de Cod Roșu, bănuite a fi critice.

Colegii de la Ambulanță au o gamă mai largă, merg și la cazurile critice, dar și la consultațiile la domiciliu, care sunt multe.

Apoi, avem partea de asistenți și paramedici, unde există diferență de pregătire, dar încă n-am apucat să pornim atestatul care să pregătească asistenții care termină, de la școala de asistenți, pe partea de urgență prespitalicească”.

Raed Arafat este de părere că intervențiile nu mai pot fi făcute de o singură instituție, ci acestea trebuie să lucreze împreună, aşa cum se întâmplă în cazurile complexe, unde sunt implicate Salvamontul, elicopterul SMURD, ambulanţa, jandarmeria şi chiar STS-ul.

Raed Arafat se teme de “dezintegrarea sistemului”

Într-un ordin emis pe 18 iulie, Raed Arafat transmitea că “serviciile mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD), unităţile de primire a urgenţelor (UPU), compartimentele de primire a urgenţelor (CPU), serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, asigură integrat intervenţiile pentru acordarea primului ajutor medical şi a asistenţei medicale de urgenţă şi raportează cu prioritate la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, direct sau, după caz, prin dispeceratele colocate sau integrate, datele şi informaţiile referitoare la acestea”, lucru care a stârnit nemulţumirea sindicatelor de la Ambulanţă şi a oficialilor din Ministerul Sănătăţii.

În acelaşi timp, Raed Arafat a criticat mutarea Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă la Ministerul Sănătăţii, spunând că decizia a dus la “ruperea colaborării şi dezintegrarea unui sistem”. Totodată el a subliniat că în situaţii de criză, precum cea de la Colectiv sau Crevedia, coordonarea integrată nu mai există. În replică, ministrul Alexandru Rafila a declarat că nu este normal ca o structură operativă a Ministerului Sănătăţii să nu poată să funcţioneze în sediul ministerului.

Please follow and like us:
Pin Share