Directiva UE care va nemulțumi milioane de oameni. Lucrul care a devenit obligatoriu, începând de azi

Directiva UE care va nemulțumi milioane de oameni. Lucrul care a devenit obligatoriu, începând de azi

Începând de miercuri, noua directivă a UE privind fixarea capacelor de plastic la recipientele de băuturi a devenit obligatorie, după ce anterior era doar o sugestie.

Capacele fixate la sticlele de plastic devin obligatorii în Europa

Europenii au început să se obișnuiască deja cu noile capace de plastic atașate de sticle. Cei care nu le-au văzut încă vor trebui să se acomodeze, deoarece, de la 3 iulie, acestea sunt cerințe legale în toată UE, conform Euronews.

Noul design, considerat deranjant de unii, împiedică înșurubarea completă a capacelor din cauza unor benzi suplimentare de plastic care le țin fixate de sticlă.

Coca-Cola a fost una dintre primele companii care au implementat această modificare, introducând noul design în toată Europa. Cu toate acestea, marii producători de băuturi, inclusiv Coca-Cola, au fost inițial reticenți la schimbarea designului sticlelor, conform aceleași surse.

UE a anunțat în 2018,  pentru prima dată, regulile pentru aceste modificări. Atunci, companiile au reacționat negativ, susținând că măsura va crește utilizarea de plastic și va aduce costuri suplimentare pentru producători.

Producătorii de băuturi sunt nemulțumiți de noua obligativitate

În prezent, după ce a fost aplicată pe întreg continentul, mulți consumatori sunt nemulțumiți de noul design. Unii s-au plâns pe rețelele de socializare că noul tip de capac le lovește fața când beau și că face băuturile să fie mai greu de turnat în pahare.

Pe platforma X (fostul Twitter), numeroși utilizatori și-au exprimat frustrările, spunând că nu pot desprinde capacele de pe sticle. Rețeaua este plină de exemple în care consumatorii își manifestă nemulțumirea și confuzia.

„Cel mai rău lucru din istoria umanității!”, au comentat unii internauți, susținând că această schimbare a provocat multe „vărsări de băuturi”.

Până recent, pe piața UE mai puteau fi găsite ambalaje fără acest design, dar de la 3 iulie, toate țările UE trebuie să elimine treptat capacele detașabile pentru sticlele de plastic care au până la trei litri.

Capacele atașate la recipiente, o măsură cu scop ecologic

Această regulă reprezintă o directivă UE anunțată încă din 2018, menită să reducă deșeurile de plastic de unică folosință. Capacele detașabile sunt interzise ca parte a unui plan mai amplu de combatere a poluării cu plastic în Europa, acestea fiind printre cele mai comune articole de plastic de unică folosință găsite pe plaje.

Se speră că prin fixarea capacului de recipient, consumatorii vor fi mai puțin tentați să le arunce, deoarece ar trebui să arunce întreaga sticlă pentru a scăpa de capac.