Discursul critic al șefei de promoție din Ineu a împărțit mediul educațional în două: „Incapabilă de recunoștință”/ „Discursul arată problemele învățământului”

Discursul critic al șefei de promoție din Ineu a împărțit mediul educațional în două: „Incapabilă de recunoștință”/ „Discursul arată problemele învățământului”

Iulia Cociuba, șefa de promoție a Colegiului „Mihai Viteazul” din Ineu, județul Arad a i-a surprins pe cei prezenți la ceremonie printr-un discurs de absolvire mai puțin obișnuit. În cadrul acestuia, tânăra a criticat școala și felul în care atmosfera din cadrul unității de învățământ a marcat-o și i-a modelat personalitatea.

„Astăzi vreau să împărtășesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulțumire și celebrare, dar este unul sincer și reflectă în mod real experiențele mele.

Am petrecut ani învățând pentru note și validare academică și am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit doar cunoștințe, nu și valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, școala.

Bomba anului. Austria îl investighează pe fostul premier Adrian Năstase în megadosarul șpăgilor Micorsoft

În loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi. Ne-am simțit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici.

Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde. Școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă. Am avut parte de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic”, a spus eleva.   Discursul șefei de promoție a creat o adevărată scindare a mediului educațional. Acesta a stârnit discuții aprinse pe mai multe grupuri de Facebook în care cei mai mulți membri sunt cadre didactice. Profesorii o critică dur pe adolescentă, reproșându-i că a rostit un astfel de discurs într-un moment nepotrivit, „umbrind festivitatea de absolvire”. Alți profesori sunt și mai categorici și îi desființează cu totul opinia, acuzând-o pe absolventă de ipocrizie și reproșându-i că „a ieșit la atac atunci când s-a văzut cu sacii în căruță”. Sunt în schimb profesori care recunosc că sistemul de învățământ românesc are probleme reale iar o parte din vină o poartă și profesorii. „Elevii au devenit oportuniști, vânători de note, nu-i mai interesează valorile, domnișoara șefă de promoție. Știm să ieșim la atac numai după ce ne vedem cu sacii în căruță”, a spus un profesor în comentarii.„Autosuficientă, plină de aroganță, de pe altă planetă, incapabilă de recunoștință, veșnic nemulțumită. Că este mincinoasă și superficială a recunoscut singură. A beneficiat de învățământ gratuit, pe baza cunoștințelor acumulate va merge la o facultate și va avea o viață decentă. E deranjată că nu a avut covor roșu”, este de părere un alt membru al grupului privat cu peste 85.000 membri. Irinel Columbeanu a spus cu ce se ocupă Monica Gabor în America: „Nu a reușit să-și realizeze visul”

Într-un alt comentariu, un membru al grupului atrage atenția că nu atât conținutul mesajului a fost nepotrivit, cât momentul ales. Mai mult, profesorul spune că „a fost învățată” să acționeze. „Nu este vorba că fata aceasta are sau nu dreptate, nu este vorba că sistemul poate fi îmbunătățit, este vorba de momentul în care acest adolescent a fost învățat să acționeze. Trebuia să fie un moment festiv al unui sistem în care ea a excelat și care a fost transformat într-unul acuzator. Și acum să vedem câți elevi o vor urma (așa cum speră unii)”.

„Îi doresc domnișoarei cu discursul în cauză să ajungă profesor și să aibă elevi care-i vor „mulțumi” așa cum a făcut-o ea. Atunci să o văd! Până atunci, doamnelor și domnilor profesori, hai să ne vedem de treabă!”, comentează un profesor.

„Este discursul unei eleve „model” care nu are valori, valori familiale. Mass-media promovează și dă valoare unor asemenea acte precum «discursul unei eleve»???!!! Un discurs pompos, cuvinte goale, fără perceperea conținutului. «Am petrecut ani de zile învățând pentru note și validare academică»???”. Bine că nu a adăugat bullying din partea profesorilor. Poate dacă ar face un exercițiu de gândire onest, «eleva exemplară», ar realiza că a făcut o gravă eroare prin acel discurs. Într-o zi frumoasă și memorabilă a reușit să lase un gust amar deopotrivă profesorilor și colegilor ei. Poate homeschooling era o varianta mai bună pentru «eleva exemplară». Ereditatea +mediul (școala……) + familia sunt trei factori decisivi în formarea personalității. Concluzionez retoric, «săraca fată bogată», scrie un alt profesor.

Opiniile în favoarea discursului

Pe de altă parte, au existat și profesori care au recunoscut că sistemul educațional are probleme

„Eu cred că discursul arată problemele învățământului. Sunt în bună măsură și din vina profesorilor și a părinților și a societății. Să-l analizam cu luciditate și să ne uitam și în curtea noastră (e clar că problema e și la noi). Să nu mai așteptăm recunoștință la toate discursurile (ne-am ales meseria, suntem plătiți pentru asta). Respectul elevilor se câștigă și se vede în timp nu doar la festivități. Societatea nu este perfectă, deci nici învățământul. Fata are dreptate!”, a spus un cadru didactic.

“Rușinea” pe care a trăit-o un milionar român când a comandat o șampanie de 2.000 de euro la Nisa. Povestea incredibilă a omului de afaceri

Opinia sa a avut parte, însă de comentarii dezaprobatoare: „Domnule coleg, mă șocați! Nu este vorba că fata aceasta are sau nu dreptate, nu este vorba ca sistemul poate fi îmbunătățit, este vorba de momentul în care acest adolescent a fost învățat să acționeze. Trebuia să fie un moment festiv al unui sistem în care ea a excelat și care a fost transformat într-unul acuzator”, a fost taxat profesorul.

„Nu-mi vine să cred ce pot comenta unii colegi de-ai mei. Fiind vorba de șefa de promoție cred că este o domnișoară conștiincioasă, care a muncit mult în acești patru ani.

Dragi colegi, dați-le aripi acestor copii, nu-i închideți în colivii!

De două zile trăiesc emoția absolvirii. Ieri cu al meu copil, astăzi cu ai mei copii de clasa a XII-a de la liceul la care predau. Chiar dacă par “mari și tari” sunt niște adolescenți cu frici si emoții pentru viața de oameni mari”, este un alt mesaj.

„Din ce văd pe aici, mesajul ei s-a întâlnit cu niște urechi surde. Trist!”, este concluzia unui alt membru al grupului.

Și profesorul de istorie Marcel Bartic a comentat discursul elevei pe pagina sa de Facebook. Dascălul i-a mulțumit elevei pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume. Iată mesajul său integral: „O tânără absolventă a unui liceu din România, șefă de promoție, a avut un discurs la festivitatea de premiere în care a expus slăbiciunile sistemului nostru de învățământ. A avut un discurs coerent, curajos și bine articulat. Le-a mulțumit profesorilor ei dar a afirmat că școala a învățat-o să mintă și că este o instituție care își asumă meritele în cazul unor rezultate bune, dar nu-și asumă responsabilitatea în caz de eșec. Mă îndoiesc că e cineva cu capul pe umeri care să nege aceste adevăruri. Ce-a primit în schimb? O ploaie de înjurături. Comentarii agresive, jignitoare, până dincolo de limita suportabilului. Acuzații că nu învață (deși a vorbit în calitate de șefă de promoție). Că a învățat pe banii statului, ca și cum statul ăla ar avea bani din alt sistem solar nu tot de la noi, plătitorii de taxe și impozite. Că denigrează învățământul românesc. Plus multe altele, imposibil de reprodus. E greu de dus un asemenea val de hate. Irațional. Sălbatic. Brutal. Mai ales pentru o tânără care n-a făcut altceva decât să-și expună, elegant și civilizat, un punct de vedere. Soluția nu e să te războiești cu hoardele astea de zombie decerebrați. Timp pierdut inutil. Ne putem însă manifesta solidaritatea cu această tânără. Îi putem recunoaște si aprecia curajul pe care l-a avut și să-i spunem că are dreptate.Habar n-am dacă mesajul ăsta va ajunge la ea dar mi-aș dori să-i spun așa: Dragă Iulia,Mă numesc Marcel Bartic, sunt profesor și îți mulțumesc. Sunt alături de tine și, odată și odată, vom reuși să facem în așa fel încât școala să nu mai învețe pe nimeni să mintă. Nu ești singură. Uite!Suntem foarte mulți cei care te susținem”.  

Cel mai în vârstă student din România a absolvit, sâmbătă, Universitatea “1 Decembrie 1918″din Alba Iulia. Evenimentul, marcat cu ropote de aplauze