Doctorițele arestate în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon cer să fie eliberate. Curtea de Apel decide marți soarta acestora

Doctorițele arestate în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon cer să fie eliberate. Curtea de Apel decide marți soarta acestora

Doctorițele de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon sunt arestate preventiv pentru omor calificat. Acestea cer eliberarea.

Cadrele medicale cer eliberarea

Cele două doctorițe au fost arestate preventiv pentru 30 de zile pe data de 8 august. Acestea sunt acuzate de omor calificat și tentativă de omor calificat, respectiv omor calificat, ambele cu premeditare.

Curtea de Apel București va examina marți, 20 august, contestația lor în care acestea cer eliberarea din arest. Procurorii susțin că cele două sunt responsabile de moartea unui pacient internat la ATI.

În lunile martie și aprilie, cadrele medicale ar fi redus doza de noradrenalină, substanță cu rol în menținerea tensiunii arteriale, unui pacient care, ulterior, a intrat în stop-cardio respirator.

„Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.

În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”, spun anchetatorii.

Legiștii susțin că pacientul a murit din cauza scăderii noradrenalinei

Medicii legiști susțin că pacientul în cauză a murit, cu o probabilitate de 99%, din cauza scăderii noradrenalinei. Consiliul superior de medicină legală a făcut câteva precizări în ceea ce privește procesul prin care s-a ajuns la această concluzie.

Aceștia au specificat că în urma expertizei medico-legale, ajutați de toate documentele medicale ale victimei, au concluzionat faptul că scăderea dozei de noradrenalină este motivul pentru care pacientul nu a mai supraviețuit.

„Probabilitatea ca decesul să se fi produs datorită stării alterate a pacientului, în cazul în care suportul vasopresor ar fi fost menţinut, se poate estima împărţind numărul de ore în care a fost privat de suport vasopresor la numărul total de ore în care ar fi necesitat acest suport, calcul care duce la o probabilitate de circa 0,4%.

Prin urmare, probabilitatea ca decesul să se fi produs în momentul la care s-a produs, datorită scăderii dozei de noradrenalină este de peste 99%, chiar dacă ar fi să luăm în considerare o agravare progresivă a stării pacientului în cursul spitalizării pe secţia de ATI”, au explicat legiștii.

Please follow and like us:
Pin Share