Doi muncitori s-au prăbușit de la 8 metri în timp ce reparau telescaunul din Parâng. Sute de turiști așteptau să se urce în instalație

Doi muncitori s-au prăbușit de la 8 metri în timp ce reparau telescaunul din Parâng. Sute de turiști așteptau să se urce în instalație

Asta, după ce roata pe care era înfășurat cablul ar fi cedat, cu puține minute înainte ca turiștii să se urce în scaune. Un fost angajat a recunoscut că pilonii sunt vechi de aproape 50 de ani, iar ansamblul e măcinat de rugină. Doar hazardul a făcut ca astăzi să nu se vorbească despre ”o tragedie a României”.

Doi muncitori s-au prăbușit de la 8 metri în timp ce reparau telescaunul din Parâng

Conform Observatornews.ro, un apel la 112 a fost dat la prânz și anunța că doi muncitori ai Primăriei, de 35 și 46 de ani au urcat într-un telescaun pentru lucrări de întreținere, însă ultimii doi piloni s-au prăbușit. Muncitorii au căzut așadar de la opt metri înălțime, iar la fața locului au ajuns pompierii și salvamontiștii.

Unul dintre muncitori, în stare gravă, a fost transportat cu elicopterul la spitalul din Timișoara. Cu toate acestea, angajații Salvamont Valea Jiului cred că cei doi au scăpat doar prin miracol. Mai mult, dacă ar fi întârziat cu câteva minute incidentul, în cele 160 de scaune s-ar fi aflat sute de turiști, care puteau să aibă o soartă cumplită.

”Am ajuns de urgenţă la ei, i-am imobilizat şi am început transportul, fiind suspectaţi de traumatism de coloană vertebrală”, a declarat Remus Popescu, reprezentant Salvamont Valea Jiului. Cei doi muncitori ar fi verificat în acele momente dacă instalația de transport funcționează cum trebuie, lucru făcut zilnic.

“Nu e o revizie neapărat, revizia are loc o dată pe săptămână – joia, dar în fiecare dimineaţă când pornesc telescaunul, angajaţii verifică din nou“, a explicat primarul din Petroșani, Florin Tiberiu Iacob Ridzi. Din păcate infrastructura e veche de 50 de ani, iar investițiile în zonă au fost aproape inexistente.

O adevărată tragedie a fost evitată prin hazard în Parâng

“La orice instalaţie se dau anumiţi ani de funcţionare după care, automat, nu mai îndrăzneşti să îl foloseşti pentru că trebuie înlocuită. Şi aici trebuia înlocuită. Putea să fie o tragedie a României”, explică un fost angajat pentru sursa citată. Localnicii se plâng de această situație și se tem pentru viața turiștilor.

“De 40 şi ceva de ani au ruginit in interior. Sunt goi înăuntru, numai că îi ţine rugina. Păi ăsta e telescaun? Care merge de, câţi dracu, 60 de ani? Sunt stâlpi goi, pe mijloc mişcă”, povestesc localnicii, revoltați. ITM și Poliția au deschis anchete, însă cel mai probabil de vină nu e nimeni, exceptând ghinionul oamenilor de a trăi în România.

“Singura condiţie pe care o să o punem în acest moment este expertizarea tehnică a acelui utilaj, pentru că nu putea să cadă din senin acea rolă”, a explicat Bozdog Adrian, Inspector-Şef ITM Hunedoara. În țara noastră există aproximativ 60 de telescaune, telecabine și telegondole, majoritatea deservind domenii schiabile.

În urmă cu două luni, o persoană murea și 10 erau rănite în Turcia, după ce telecabina în care se aflau s-a prăbușit. Martorii spun că funicularul s-a lovit de un stâlp și s-a rupt în două, iar resturile cabinei au căzut într-o zonă stâncoasă din Antalya. Peste 180 de oameni au rămas blocați, suspendați, iar operațiunile de salvare au durat întreaga noapte.

Please follow and like us:
Pin Share