Domeniile în care România produce pe bandă rulantă și înregistrează un mare succes la export. Se vând mai bine decât cerealele și carnea

Domeniile în care România produce pe bandă rulantă și înregistrează un mare succes la export. Se vând mai bine decât cerealele și carnea

În prezent, domeniile în care România produce pe bandă rulantă și înregistrează un mare succes la export sunt extrem de surprinzătoare. Nu vorbim nici de zona agricolă și nici de cea alimentară.

Industria auto și de armament, domeniile în care România produce pe bandă rulantă și înregistrează un mare succes la export

În ultima perioadă, subiectul cerealelor și al cărnii a revenit în vizorul mass-media. Cu toate acestea, cele mai importante două categorii de exporturi ale României sunt autovehiculele și articolele de armament.

La ora actuală, din industria auto apar cele mai importante bunuri de export ale țării. O analiză realizată de publicația ziare.com arată că, în primul trimestru din 2024, următoarele grupe de produse au deţinut ponderi importante când vine vorba despre exporturi şi importuri: mașini şi echipamente de transport (47,7% la export; 36,2% la import) și apoi alte produse manufacturate (29,1% la export; 27,9% la import).

Odinioară un ”grânar al Europei”, România contribuie acum cu doar 7% la totalul exporturilor sale din sectorul agricol. În opoziție, companii precum Automobile Dacia, Ford Otosan, Star Assembly, Robert Bosch GMFH și Autoliv România sunt principalele motoare ale exporturilor, potrivit sursei citate.

Toate firmele de pe piața auto contribuie decisiv la exporturile României. Ele însumează 30 de miliarde de euro anual (dintr-un total de 93 de miliarde de euro anul trecut).

Datele oficiale prezentate de Institutul Național de Statistică (INS) spun că, în primul trimestru al anului 2024, exporturile din industria auto au reprezentat 47,7% din total, 10,9 miliarde de euro din totalul exporturilor, iar importurile din acest sector au constituit 36,2% (10,7 miliarde de euro) din totalul importurilor.

Statistic, jumătate dintre primii 100 de exportatori ai României vin din sectorul auto. Numai în 2023, industria auto și cea a componentelor auto au generat 30 de miliarde de euro. INS punctează că 7 din primii 10 exportatori provin din sectorul auto. Pe primele cinci poziții sunt exclusiv companii auto.

Industria de muniție și armament, peste cereale în topul exporturilor

În contextul conflictelor militare izbucnite pe Mapamond, industria de armament din țară a cunoscut o dezvoltare accelerată. În 2023 și în lunile trecute din 2024, România a exportat muniție și armament de calibru mic și mijlociu de peste un miliard de euro. Aici nu este inclus și exportul către Ucraina.

Potrivit evz.ro, care prezintă date ale Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX), armata statului Israel a fost în 2023 principalul destinatar al producției industriei românești de armament.

În afară de Ucraina și Israel, țara noastră a exportat armament în Bulgaria (137 de milioane de euro) și Cehia (102 milioane de euro). Spre armata Statelor Unite, lider din punct de vedere al destinației în ultimii ani, a fost trimis armament în valoare de 56 de milioane de euro.

Dacă e să vorbim de tipurile de armament exportate, putem enumera: arme de foc special concepute pentru tragere cu muniție inertă de instrucție, arme de foc special concepute pentru a lansa proiectile captive, care nu au încărcături explozive puternice sau legătură de comunicație, la o distanță de 500 m sau mai mică și arme care folosesc muniție încasetată cu percutare excentrică și care nu sunt de tip numai cu tragere automată.