Dosarul privind controlul ISU la Ferma Dacilor: Tribunalul Militar Bucureşti a decis redeschiderea urmăririi penale

Dosarul privind controlul ISU la Ferma Dacilor: Tribunalul Militar Bucureşti a decis redeschiderea urmăririi penale

Judecătorii de la Tribunalul Militar București au decis redeschiderea urmăririi penale faţă de Elisei Tiberiu Dumitru, fost şef al ISU Prahova şi faţă de Cristina Chelba, fostă angajată a ISU Prahova la prevenire, suspectaţi de corupţie în relaţia cu reprezentanţii pensiunii Ferma Dacilor, relatează News.ro.

Cei doi foști angajați ISU Prahova sunt suspectaţi că au permis funcţionarea fără autorizaţie a pensiunii care a fost distrusă de un incendiu. Iniţial, dosarul a fost clasat, procurorii DNA au solicitant redeschiderea acestuia în ianuarie, la câteva zile de la incendiul în care opt oameni au murit.

„Constată legalitatea şi temeinicia soluţiei de redeschidere a urmăririi penale dispusă prin Ordonanţa nr. 2850/C/2023 din 28.12.2023 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, emisă în dos. nr. 64/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari cu privire la infracţiunile de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal; luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 7 lit. „c” din Legea nr. 78/2000 și dare de mită prev. de art. 290 alin. 1 Cod penal, rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 în legătură cu activitatea de control desfăşurată la datele de 10.07.2019 şi 12.07.2019. Confirmă redeschiderea urmăririi penale astfel cum aceasta a fost dispusă prin Ordonanţa nr. 2850/C/2023 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie din 28.12.2023 în urma infirmării ordonanţei de clasare nr. 64/P/2020 din 21.03.2023”, se arată în minuta instanţei.

Direcţia Naţională Anticorupţie, care iniţial a clasat acest dosar, a cerut încă de la începutul lunii ianuarie, la câteva zile de la incendiul devastator care a mistuit pensiunea Ferma Dacilor, redeschiderea urmăriii penale faţă de cei doi, suspectaţi că au permis funcţionarea acestuia fără autorizaţia de securitate la incendiu a pensiunii în care opt oameni au murit. 

Fostul şef al ISU Prahova vizat în dosar s-a pensionat, iar Cristina Chelba deţine o funcţie în Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) , superioară celei în care se afla la nivelul ISU Prahova. 

În ultimele aproape cinci luni, acest dosar a fost trimis în repetate rânduri de la o instanţă la alta, în condiţiile în care Tribunalul Prahova, pe rolul căruia a fost înregistrată iniţial cererea DNA şi Tribunalul Militar Bucureşti au evitat să se pronunţe, declinând competenţa în acest caz. În cele din urmă, ÎCCJ a decis că Tribunalul Militar este cel care trebuie să se pronunţe asupra cauzei. 

Opt oameni au murit după ce Ferma Dacilor, o pensiune din Tohani, județul Prahova, care aparținea omului de afaceri Cornel Dinicu, a ars a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie 2023. Printre cei decedaţi a fost și unul dintre copiii lui Dinicu.

În iulie 2019, inspectorii ISU Prahova au făcut un control la Ferma Dacilor. Deşi pensiunea nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, pompierii au dat doar un avertisment şi în schimb au primit o masă de protocol, potrivit procurorilor.

Cornel Dinicu a fost arestat preventiv, pe 3 ianuarie 2024, iar, ulterior, a fost plasat în arest la domiciliu.

Pe 29 martie a scăpat și de această măsură preventivă. Instanța a considerat că omul de afaceri poate fi cercetat în libertate, dar sub control judiciar.