Dr. Victor Babeș – membru de onoare al SSM din București și Cluj

Dr. Victor Babeș – membru de onoare al SSM din București și Cluj

Societatea Studenților în Medicină din București a fost înființată  în 1875,  la șase ani după întemeierea Facultății de Medicină din București, din inițiativa lui Nicolae Manolescu (ulterior ilustru profesor de oftalmologie) și a altor nouă membrii fondatori.

În 1896, Societatea a primit statutul de persoană juridică, printr-o lege votată de Parlamentul României și promulgată de Regele Carol I, ca semn de apreciere a activității desfășurate. După începerea celui de-al doilea război Mondial, activitatea Societății a fost suspendată.

Societatea Studenților în Medicină din Cluj, înființată la scurt timp – după ce Universitatea din Cluj a fost transformată în Universitate românească, cu patru facultăți: Drept, Medicină, Litere și Filosofie – în anul 1919. A ființat până în anul 1948 când „Universitatea Ferdinand I” și-a schimbat denumirea în „Universitatea Victor Babeș”. În anul 1924, este adoptată legea prin care Universitatea clujeană este recunoscută oficial și ea, după modelul celei din București, ca persoană juridică de drept public.

Cele două societăți studențești au apărut din necesitatea și dorința studenților de a se ajuta reciproc, de a se manifesta într-un cadru științific organizat, din dorința de documentare științifică cât mai aprofundată în condițiile în care literatura medicală românească era la începuturile sale, bibliotecile facultăților nefiind dotate cu lucrări medicale de specialitate.

Potrivit Statutelor celor două societăți, acestea se compuneau din membrii activi, corespondenți și onorifici, fiind admiși și studenți ai facultăților de farmacie, medicină veterinară și de științe. Uniți de pasiunea pentru medicină, studenții au strâns fonduri pentru achiziționarea de cărți de specialitate și de reviste medicale, pentru organizarea de conferințe și comunicări științifice, fiind totodată implicați în problemele de sănătate publică existente în România. De menționat este faptul că Societatea Studenților în medicină din București editează, în ianuarie 1881, primul număr al revistei de comunicări științifice „Spitalul”, cu apariție lunară, aceasta fiind prima revistă științifică editată în România.

Doctorul Victor Babeș, considerat o personalitate în lumea medicală europeană prin faima creată la Paris după apariția la Paris a Tratatului de Bacteriologie în anul 1885 și prin activitatea sa ca profesor universitar la Facultatea de Medicină din Budapesta (1874-1886), se stabilește în România la invitația guvernului român în 1887, fiind numit profesor de anatomie patologică și bacteriologie la Universitatea de Medicină din București. A susținut timp de patru decenii cursuri de patologie experimentală și bacteriologică și lucrări de laborator în amfiteatrele facultății, precum și la Institutul de bacteriologie care-i purta numele (din 1925).

După Marea Unire din 1918 este invitat să participle la organizarea Facultății de Medicină din Cluj, care se va înființa un an mai târziu. În urma refuzului acceptării postului de decan al acestei facultați este însărcinat să organizeze catedra de anatomie patologică și de bacteriologie și un institut de cercetări medicale.

Prin instrucția dată studenților, doctoranzilor și medicilor veniți din toată țara pentru a-i audia cursurile, profesorul Victor Babeș a format un mediu științific profund și competent, datorat autorității sale științifice indiscutabile. Foarte apreciat de studenți pentru activitatea sa științifică și didactică va fi numit membru onorific al Societății Studenților în Medicină din București în  anul 1889 și membru de onoare al Societății Studenților în Medicină din Cluj în anul 1924.

 

Articol scris de D.S. Simona, muzeograf Muzeul Victor Babeș, secția Antropologie Urbană, MMB

Surse & foto: colecția Muzeului Victor Babeș

 

 

 

The post Dr. Victor Babeș – membru de onoare al SSM din București și Cluj appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share