Drona românească, proiectul strategic care va intra în producție. Anunțurile miniștrilor Cercetării și Economiei

Drona românească, proiectul strategic care va intra în producție. Anunțurile miniștrilor Cercetării și Economiei

„Proiectul dronei românești merge mai departe”, au transmis Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei, și Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, după o întâlnire cu specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” în cadrul căreia au discutat despre acest proiect strategic.

„Proiectul dronei româneşti merge mai departe”

Ştefan Radu Oprea, ministrul Economiei, şi Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, au discutat, luni, cu specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială ”Elie Carafoli” despre prototipul dronei românești, ale cărei componente sunt realizate în țară de specialiștii români.

Ministrul Cercetării a subliniat că acest prototip va fi realizat 100% de specialiștii din țară, de la proiectare și până la producție. ”Proiectul dronei româneşti merge mai departe! Am mers astăzi împreună cu ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, la INCAS – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli”, care gestionează proiecte de cercetare de vârf în ştiinţele aerospaţiale din România de peste 75 de ani. Am găsit împreună soluţii pentru ca MCID şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului să construiască un prototip pentru drona românească, un produs integral şi autentic al specialiştilor români, de la creaţie, proiectare şi până la producţie”, a scris Bogdan Ivan pe pagina sa Facebook.

„Mințile geniale ale cercetătorilor români”

Ministrul Cercetării a explicat că la construirea dronei românești se vor folosi echipamente de optoelectronică și sisteme informatice proiectate în România, „toate generate de mințile geniale ale cercetătorilor români”. La rândul său, Ștefan Radu Oprea a transmis că s-a mai zidit o cărămidă la proiectul dronei românești și că un grup de experți va începe definirea cercetării/dezvoltării aparatului.

„Împreună cu Bogdan Ivan, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, am mai zidit o cărămidă la proiectul “Drona Românească”. Am vizitat astăzi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli” – INCAS- pentru a discuta cum putem lansa tema de cercetare pentru acest proiect. Începând cu joi, grupul de experţi va începe lucrul pentru definirea temei/temelor de cercetare/dezvoltare a dronelor”, a scris ministrul Economiei pe contul său Facebook.

Creativitate și cercetare

Ștefan Radu Oprea a subliniat creativitatea existentă în cercetarea românească și că este sigur ca, împreună cu actori din industria de apărare, IT și microelectronică, producția industrială a dronelor românești poate deveni realitate.

„Există creativitate în cadrul institutelor de cercetare, INCAS având deja dezvoltate proiecte pentru sisteme de drone. Am văzut studii, prototipuri, echipamente și sisteme funcționale care îmi dau siguranța că împreună cu companiile din industria de apărare cu capital privat și de stat, cu companii care inovează permanent în domeniul softurilor, al inteligentei artificiale, microelectronicii sau optoelectronicii proiectul pentru industrializarea dronelor românești poate deveni realitate. Mulțumesc echipei INCAS și pentru colaborarea pe care o avem pentru realizarea proiectului de modernizare a avionului IAR 99 SM”, se arată în postarea lui Oprea.

 

Please follow and like us:
Pin Share