Drumul spectaculos din România care duce la Peștera de Gheață. Puțini au auzit de această atracție turistică deosebită

Drumul spectaculos din România care duce la Peștera de Gheață. Puțini au auzit de această atracție turistică deosebită

Drumul spectaculos din România care duce la Peștera de Gheață. Puțini au auzit de această atracție turistică deosebită. Regiunea este minunată și îi îndeamnă pe oameni să facă drumeții și să exploreze natura.

Traseul impresionant din țara noastră care ajunge la Peștera de Gheață. O mică parte dintre turiști cunosc această atracție

Traseul impresionant din țara noastră care ajunge la Peștera de Gheață. O mică parte dintre turiști cunosc această atracție. Șoseaua montană care duce la această atracție turistică impresionantă traversează două județe, Gorj și Hunedoara.

Drumul străbate câteva locuri izolate de la poalele munților Retezat și Vâlcan, fiind o regiune mai puțin cunoscută din România. În plus, are o distanță destul de mare și urcă pe malul drept al lacului de acumulare, având locuri spectactuloase.

Unul dintre acestea este mai puțin cunoscut de turiștii români și străini, însă este cu totul ieșit din comun. Se află la circa 3 kilometri de lacul Valea de Pești din județul Hunedoara și oferă peisaje spectaculoase.

Mai exact, drumul forestier greu accesibil la ora actuală duce la Peștera de Gheață. Aceasta reprezintă o atracție extrem de importantă, fiind situată în mijlocul naturii, unde aerul este curat și nu este deloc poluat.

„Peștera este dezvoltată în calcarele cristaline ale seriei de Tulișa aparținând Domeniului Danubian, calcare care se mai întâlnesc în cuprinsul Munților Vâlcan atât în muntele Oslea, cât și la Cartianu.

Datorită inversiunii termice peștera este deosebit de friguroasă, probabil având 2-3 grade Celsius în interior.

Pe o galerie laterală, din zona intrării, imediat după povârniș, spre stânga cum se coboară am găsit formațiuni unice în Romania, constituite din diaclazele de calcit din masa calcarelor cristaline, care fiind mai puțin solubile au rămas în relief, dând un aspect straniu galeriei, amintind de galeriile fantastice dintr-o Călătorie spre Centrul Pământului (n.r. romanul SF scris de Jules Verne)”, a notat speologul Gigi-Paul Dragomir, pe Facebook, relatează Adevărul.

Cum se ajunge la Peștera de Gheață

Pentru a ajunge la Peștera de Gheață drumeții trebuie să lase în urmă orașul Uricani. Ulterior, călătorii trebuie să meargă spre Câmpu lui Neag și apoi pe calea care duce spre Barajul Valea cu Pești din județul Hunedoara.

De aici oamenii au de parcurs un traseu de aproximativ 3 kilometri care se deschide într-o poieniţă străjuită de brazi falnici. Intrarea în peşteră nu se observă imediat pentru că este ascunsă de o pădure foarte deasă.

O potecă din versant este calea care duce până la peșteră. Treptele acestei poteci sunt construite de natură, chiar din rădăcinile copacilor. În acest loc oamenii pot vedea gheața care se păstrează tot anul, indiferent de vremea de afară.

Mai exact, Peștera de Gheață este ușor de pătruns, mai ales pe galeria principală care este folosită de majoritatea turiștilor. O altă destinație care nu trebuie ratată pe acest drum montan este lacul și implicit, barajul de la Valea cu Pești.

De asemenea, călătorii pot vizita un vechi sat al momârlanilor. Mai exact, este vorba de băștinașii Văii Jiului care se ocupau cu creșterea animalelor. Așezarea omenească e construită la capătul vestic al Văii Jiului, aproape de izvoarele Jiului de vest, datând din Evul Mediu.

Muntenii (locuitori ai regiunii Olteniei) au fost cei care au ridicat acest sat atunci când au trecut Munții Carpați în ținuturile Hunedoarei. În acest loc ascuns între Munții Retezat, Pleșa (munții Vâlcan) și Godeanu și-au găsit refugiul din calea turcilor care au năvălit în ținuturile de la sud de Carpați.

Please follow and like us:
Pin Share