Drumul spectaculos din România pe care puțini aleg să meargă. E plin de tuneluri săpate în munte și toamna are peisaje ireale. E peste Transfăgărășan și Transalpina ca frumusețe

Drumul spectaculos din România pe care puțini aleg să meargă. E plin de tuneluri săpate în munte și toamna are peisaje ireale. E peste Transfăgărășan și Transalpina ca frumusețe

În sud-vestul României, în județele Hunedoara și Gorj, se află Parcul Național Defileul Jiului, arie protejată cu peisaje spectaculoase, cu flora și fauna bogate dar și cu o șosea spectaculoasă și o celebră cale ferată.

Un defileu sălbatic

Parcul Național Defileul Jiului este o arie protejată care se află la sudul județului Hunedoara și la nordul județului Gorj, zonă pe care o străbate DN66. Turiștii spun că aici se află una din cele mai spectaculoase văi de râu din România.

Parcul Național Defileul Jiului a fost înființat în 2005 și cuprinde zona din jurul defileului pe care-l face Jiul. O distanță de aproximativ 33 de kilometric lungime între Bumbești-Jiu și Livezeni unde turiștii pot admira un defileu sălbatic creat de natură. Deloc întâmplător că în acest defileu sunt organizate curse de rafting.

Faună și floră protejate

Cu o suprfață de 11.000 de hectare, parcul abundă în flora și fauna. În Parcul Național Defileul Jiului biologii au clasificat peste 700 de specii de plante și 441 specii de animale, unele protejate.

Grotele spectaculoase, puțurile naturale și pădurile sălbatice de fag, gorun, carpen și frasin, sunt la mare căutare de iubitorii de aventură dar și de biologi și de cercetători.

Aici sunt și rezervațiile naturale Padurea Chitu-Bratcu, Padurea Gornicel, Piatra Sfinxul Lainicilor, Stancile Rafaila, unde trăiesc specii de păsări ocrotite de lege (acvila de munte, uliul porumbar, șorecarul) dar și vipere cu corn, râși, vidre, urși, capre negre și unele specii de lilieci.

În aceste spații protejate sunt interzise vânătoarea și pescuitul, ba chiar și accesul turiștilor este limitat în anumite locuri, pentru a proteja natura și viețuitoarele.

Cea mai spectaculoasă rută feroviară din România

Însă Parcul Național Defileul Jiului are și alte obiective importante. Dincolo de șoseaua spectaculoasă care șerpuiește străbătându-l, se află și cunoscutele mănăstiri Lainici și Vișina. Tot în acest defileu se găsesc și urme ale luptelor ce s-au dat aici în primul război mondial. Turiștii mai pot admira și celebra cale ferată Bumbești-Livezeni, cu zeci de poduri și viaducte, care a fost terminată după cel de-al doilea război mondial.

Pe lângă importanța ei strategică în transportul feroviar, acest drum de fier care străbate defileul Jiului le oferă turiștilor priveliști spectaculoase, pe o lungime de 117 kilometri. Calea ferată Bumbești-Livezeni, cea mai dificilă și complexă rută feroviară din România, are nu mai puțin de 21 de poduri, 59 podețe, 25 viaducte, 36 de tunele.

 

Please follow and like us:
Pin Share