DSU vrea să cumpere „rucsacuri zburătoare”

RMAG news

Demonstraţia realizată luni, în premieră naţională, în Masivul Piatra Secuiului, prin tehnologia „Gravity Industries Jet Suit” va fi analizată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi în funcţie de concluziile raportului se va decide dacă se vor achiziţiona pentru structurile de urgenţă astfel de „rucsacuri” cu ajutorul cărora se poate „zbura”.

„Încă de la înfiinţarea DSU, din anul 2014, permanent căutăm soluţii de a ajunge cât mai repede la o situaţie de urgenţă cu care ne-am putea confrunta. Astăzi, în judeţul Alba, la Rimetea, am desfăşurat un exerciţiu cu un ‘rucsac zburător’, aşa cum i se spune în termeni populari – este vorba de un echipament dezvoltat de compania Gravity Industries. Nu o să vă ascund faptul că purtăm discuţii de foarte mult timp cu reprezentanţii acestei companii, astfel încât să putem beneficia de o demonstraţie din partea lor”, a declarat, luni, presei purtătorul de cuvânt al DSU, căpitan Bogdan Toma.

El a explicat că în cadrul exerciţiului efectuat la Rimetea s-a simulat salvarea unei persoane care s-a accidentat pe munte, la care s-ar fi ajuns pe cale terestră într-o oră şi jumătate iar cu ajutorul acestei tehnologii, în doar două minute.

„Am intervenit în sistem integrat, cu echipe de la ISU, Jandarmerie, Poliţie, structurile de Salvamont, DSU. De la momentul primirii solicitării, echipamentul şi pilotul, salvatorul, practic, a ajuns la victimă în doar două minute de la momentul în care el a coborât din maşină. Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii salvamontişti (din Alba – n.red.), acest drum ar fi fost parcurs de către aceştia cu întreg echipamentul necesar în aproximativ o oră şi jumătate, până ar fi ajuns pe piscul muntelui”, a spus Bogdan Toma.

Purtătorul de cuvânt al DSU a punctat că este un echipament „în pas cu vremurile pe care le trăim”.

Potrivit acestuia, din discuţiile avute cu reprezentanţii companiei, pregătirea unui astfel de „salvator pilot” ar dura minimum două săptămâni.

„La momentul acesta am testat echipamentul, să vedem dacă se pretează intervenţiilor în astfel de situaţii. Urmează să se întocmească un raport în următoarele zile, să-l prezentăm, după care, dacă acesta se pretează, încercăm să găsim soluţii de finanţare pentru a achiziţiona astfel de sisteme. (…) Din ceea ce am discutat cu colegii mei, într-adevăr ar fi de un real folos structurilor de intervenţie în situaţii de urgenţă”, a spus reprezentantul DSU.

El a precizat că demonstraţia nu a implicat niciun cost de la bugetul de stat.

La rândul său, Adrian David, consilier în cadrul DSU, a subliniat că este vorba despre un „echipament de top”, care ajută salvatorul să ajungă rapid la victimă, să îi acorde un prim ajutor calificat şi să o stabilizeze până la sosirea echipelor de suport.

„Considerăm că este în vârful tehnologiei de deplasare pe calea aerului. În situaţiile de urgenţă, în special în accidentele montane, ar fi extraordinar de important un astfel de echipament, întrucât timpul de răspuns ar scădea considerabil”, a subliniat David.

Luni, la Rimetea, în premieră naţională, a fost prezentată tehnologia „Gravity Industries Jet Suit”, prin care, practic, o persoană a „zburat” cu ajutorul unui „rucsac special” pentru a observa din aer o potenţială victimă.

Demonstraţia a fost efectuată de către cel care a dezvoltat tehnologia, Richard Browning, fondatorul companiei britanice. El a explicat din ce anume este compus echipamentul şi cum funcţionează tehnologia, dezvoltată în ultimii şapte ani, care a fost prezentată până acum în zeci de ţări.

The post DSU vrea să cumpere „rucsacuri zburătoare” appeared first on Cotidianul RO.