Duminică, 13 octombrie 2024, ultima zi de funcționare a acestui simbol din Brașov. A fost folosit de milioane de români

Duminică, 13 octombrie 2024, ultima zi de funcționare a acestui simbol din Brașov. A fost folosit de milioane de români

Duminică, 13 octombrie, este ultima zi în care celebra telecabină de pe Tâmpa, inaugurate în 1970, va mai funcționa în forma actuală. Instalația va fi modernizată complet.

Lucrările de modernizare vor dura 6 luni

Telecabina, sau telefericul de pe muntele Tâmpa, în masivul Postăvaru, la poalele căruia se află municipiul Brașov, nu va mai funcționa, începând de duminică, 13 octombrie.

Aceasta pentru că întreaga instalație va intra într-un proces de modernizare complet. Potrivit directorului operatorului Ana Teleferic, Ioan Rufa, telecabina de pe Tâmpa va suferi transformări radicale, în cadrul unor lucrări care vor dura cel puțin șase luni. Toată instalația va fi schimbată iar stațiile plecări-sosiri vor fi consolidate.

„13 octombrie este ultima zi de funcționare a telecabinei cu publicul. Obiectivul va intra într-un program de modernizare completă care va dura minimum 6 luni, timp în care telecabina nu va funcționa. Clădirile vor intra într-un proces de consolidare și modernizare, iar instalația va fi înlocuită cu una ultrmodernă.

La stația de plecare din Brașov va fi instalat un lift, pentru seniori și persoanele cu dizabilități, iar restaurantul va fi complet modernizat, cu circuite specifice. Va fi și restaurant și bar, pentru orice tip de consumator”, a declarat Ioan Rufa pentru Biz Brașov.

Investiție de 11 milioane de euro

Odată cu modernizarea telecabinei, turiști de toate categoriile se vor bucura de noi facilități de acces, de siguranță și confort îmbunătățite. În egală măsură, modernizarea va oferi și o capacitate de transport mai mare, de maximum 450 de persoane pe oră.

Lucrările pentru modernizarea telecabinei de pe Tâmpa au fost încredințate unor firme din țări cu mare expertiză în amenajări montane, Austria și Elveția, în acest caz constructorului Doppelmayr-Garaventa. Costurile modernizării vor fi suportate integral de operatorul Ana Teleferic, investițiile fiind estimate la 11 milioane de euro (modernizarea telecabinei și restaurantului Panoramic).

Cerbul de Aur a adus telecabina

Telecabina de pe Tâmpa a fost dată în folosință cu 54 de ani în urmă, cu un bilet dus-întors care costa cinci lei la acea vreme. Județeana de partid a propus construirea unei telecabine mai devreme, în 1967, dar s-a hotărât ca banii să fie alocați mai târziu.

Mai precis, cu ocazia ultimului festival Cerbul de Aur din Brașov, cu aprobarea lui Nicolae Ceaușescu, ca România să dea bine în fața străinilor. Se poate spune că festivalul a adus, de fapt, telecabina pe Tâmpa.

S-a propus și construirea unui restaurant rotativ pe Tâmpa, în locul actualului Panoramic, dar Ceaușescu nici n-a vrut să audă, așa că a fost ridicat unul clasic. Tot în Poiana Brașov a fost inaugurată și prima instalație de telescaun din România, în 1951

Please follow and like us:
Pin Share