Dumitru Dumbravă își ia doctoratul înapoi. Cum i-a convins generalul SRI pe judecători că nu și-a plagiat teza

Dumitru Dumbravă își ia doctoratul înapoi. Cum i-a convins generalul SRI pe judecători că nu și-a plagiat teza

Dumitru Dumbravă, suspect de trafic de influență într-un dosar DNA, alături de Florian Coldea și Doru Trăilă, a câștigat procesul cu Ministerul Educației, prin care solicita anularea Ordinului 4460/11.07.2019, de retragere a titlului științific de doctor în Științe Militare și Informații.

În urmă cu cinci ani, jurnalista Emilia Șercan afirma că Dumitru Dumbravă a plagiat ”aproape integral” teza de doctorat pe care a susținut-o în 2012, la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazu” (ANIMV). Generalul SRI ar fi copiat din rezumatul unei alte teze de doctorat, dintr-o lucrare de masterat, una de licență, chiar și dintr-un discurs al fostului ministru Relu Fenechiu, scria Emilia Șercan.

Instanța a anulat ordinul de retragere a titlului de doctor

Curtea de Apel București a admis cererea generalului Dumitru Dumbravă și a dispus anularea Ordinului Ministerului Educației, argumentând că ”a fost emis cu încălcarea principiului legalității și al principiului stabilității raporturilor juridice”. Mai precis, judecătorii arată că Ministerul Educației nu mai putea emite această măsură, pentru că titlul de doctor ”a intrat în circuitul civil”. De asemenea, magistrații spun că ”nici autoritatea emitentă și nici instanța judecătorească” nu au competența de a de pronunța în legătură cu fondul științific al tezei de doctorat, respectiv asupra suspiciunilor de plagiat.

Dumitru Dumbravă a invocat o decizie CCR din 2016, care arată că ”actele administrative care au intrat în circuitul civil și au produs efecte juridice nu mai pot fi revocate de autoritățile emitente, constatarea sau anularea acestora putând fi dispusă numai de instanța judecătorească prin introducerea unei acțiuni în termen de un an de la data emiterii actului”.

Pe de altă parte celebra decizie CCR nr 346/2022 statuează că titlul de doctor poate fi anulat ”doar dacă a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice, și doar de către o instanță judecătorească”. În cazul lui Dumbravă, s-a considerat că titlul a intrat deja în circuitul civil, în condițiile în care beneficiarul încasa un spor salarial de 50%, datorită calității de doctor.

Judecătorii recunosc faptul că procedura a fost legală

În motivare, judecătorii au recunoscut că procedura de retragere a titlului de doctor pe cale administrativă, ”deși prevăzută de lege la momentul aplicării ei, nu este clară sau previzibilă”, și că îi aduce lui Dumbravă ”o ingerință adusă dreptului la proprietate asupra bunului deținut”, referire la veniturile suplimentare obținute ca urmare a titlului de doctor. De asemenea, a fost criticat și timpul îndelungat, de șapte ani, între momentul intrării în circuitul civil și retragerea acestuia.

În fața instanței, Dumitru Dumbravă a susținut că nu a plagiat teza de doctorat, și că anularea titlului are ”un caracter discreționar, și arbitrar, pârâtul (Ministerul Educației) acționând cu abuz de putere”.

Dumitru Dumbravă, către judecători: ”Nu am plagiat”

”În final, reclamantul a arătat că nu a fost săvârşit un plagiat în cauză, deoarece şi-a îndeplinit toate obligaţiile şcolii doctorale. A invocat că teza de doctorat s-a verificat folosind un soft de identificare a similitudinilor în text, în baza indicilor de similitudine care nu erau prevăzuţi, nici în legile organice, nici în cele ordinare. (…)

Până la acest moment, nu există o reglementare unitară, printr-un act normativ publicat în Monitorul Oficial, cu privire la procentul maxim de similitudine identificat în cadrul tezelor de doctorat, astfel că se pot naşte situaţii discriminatorii, în sensul că o anumită şcoală doctorală acceptă un anumit procent maxim, iar o altă şcoală doctorală acceptă un procent mult mai mic de similitudine”, se arată în cererea înaintată în instanță, potrivit FANATIK.

Dumbravă a dat în judecată și Academia Națională de Informații

În martie 2019, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a cerut Ministerului Educației retragerea titlului doctoral al lui Dumitru Dumbravă, după ce au fost confirmate suspiciunile de plagiat.

Decizia Curții de Apel a fost deja contestată de Ministerul Educației, iar recursul se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție, acolo unde cauza se află în procedură de filtru.

În paralel, Dumitru Dumbravă a cerut anularea sesizării CNATDCU de către Academia Națională de Informații, printr-un proces separat. El spune că ”există un conflict de interese cu privire la integritatea demersului ANIMV de a sesiza, după trecerea a șapte ani, din proprie inițiatică, CNATDCU cu privire la existența suspiciunilor de plagiat, într-o teză de doctorat elaborată și susținută în cadrul Școlii Doctorale aparținând aceleiași instituții”.

Dumitru Dumbravă a fost trecut în rezervă în anul 2018, după care și-a deschis o firmă de consultanță în afaceri. Pe numele său și al lui Florian Coldea au fost depuse mai multe denunțuri din partea unor oameni de afaceri cărora li s-a promis că vor fi ajutați să-și rezolve problemele în justiție în schimbul unor importante sume de bani. Generalul Dumbravă a devenit cunoscut după un interviu în care s-a referit la justiție ca la ”un câmp tactic” în care SRI este angrenat.

Please follow and like us:
Pin Share