După retragerea lui Joe Biden, Donald Trump va fi cel care se va confrunta cu întrebări despre vârsta și agilitatea sa mintală – The Guardian

După retragerea lui Joe Biden, Donald Trump va fi cel care se va confrunta cu întrebări despre vârsta și agilitatea sa mintală – The Guardian

Pus în fața unui advesar democrat mai tânăr, Donald Trump, în vârstă de 78 de ani ar putea avea parte de o răsturnare de situație în ceea ce privește întrebările legate de vârstă și agilitate mintală, care au fost îndreptate până acum înspre Joe Biden, 81 de ani, retras duminică din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă, relatează The Guardian.

Diferența de vârstă dintre Trump și oricare dintre posibilii săi adversari democrați – vicepreședinta Kamala Harris, 59 de ani; guvernatoarea din Michigan, Gretchen Whitmer, 52 de ani; Josh Shapiro din Pennsylvania, 51 de ani – ar putea face din fostul președinte singurul punct de interes al dorinței alegătorilor de a asista la o schimbare a puterii între generații, notează publicația britanică.

Cum prestația slabă a lui Joe Biden din timpul dezbaterii de pe 27 iunie este de domeniul trecutului, este posibil ca accentul să se pună acum pe acuitatea mintală a lui Trump și pe discursurile sale de campanie, uneori confuze și incoerente.

Republicanul a făcut o serie de gafe în ultimele luni: a greșit recent numele medicului său, a părut să creadă că Barack Obama era încă președinte și a confundat-o rivala sa republicană Nikki Haley cu democrata Nancy Pelosi, fosta președintă a Camerei Reprezentanților.

Aproape 60% dintre alegătorii americani au declarat luna trecută că Biden ar trebui „cu siguranță” sau „probabil” să fie înlocuit, în timp ce rata de aprobare a lui Trump a crescut la 40% de la condamnarea sa pentru plățile ascunse și de la tentativa de asasinat. Rata de aprobare a Kamalei Harris se situează la aproximativ 39%.

Ziarul britanic mai remarcă faptul că retragerea lui Joe Biden dă peste cap calculele republicanilor din mai multe puncte de vedere, inclusiv în privința faptului că Donald Trump, confruntat cu probleme penale, va trebui să participe la o dezbatere cu Kamala Harris, fostă procuroare, dacă aceasta va primi nominalizarea democraților.

Vicepreședinta și-a dovedit abilitățile pentru dezbateri în 2019, când a lansat un atac extrem de personal la adresa lui Biden pe tema rasei, pe care el l-a descris ulterior ca fiind „dureros” și a dus la răcirea relațiilor dintre taberele lor înainte ca ea să fie numită vicepreședintă.

După tentativa de asasinat care l-a vizat pe 13 iulie, Donald Trump a promis să desfășoare o campanie de „unitate” însă la doar o săptămână de la atac a revenit la insultarea lui Biden, a lui Harris și la denigrarea agendei democrate.

O zi mai târziu, după ce Biden și-a anunțat retragerea din cursa electorală, Trump a reacționat afirmând că acesta nu era potrivit pentru a candida la președinție și „nu este potrivit pentru a servi” Statele Unite.

Strategul democrat Hank Sheinkopf spune că răspunsul „mai puțin grațios” al lui Trump la retragerea lui Biden este ceva ce democrații vor spera să continue pe măsură ce apare un succesor al actualului președinte.

„Fără a-l avea pe Biden ca adversar și fără a-l numi «Joe Somnorosul», împotriva cui se va îndrepta? Modul în care atacă o femeie este foarte diferit, dar din modul în care l-a atacat duminică pe Biden se vede deja că nu gândește limpede. Vitriolul său a preluat din nou controlul”, a afirmat el.

„Democrații o vor putea folosi pe Harris ca o piesă de șah ofensivă în suburbiile țării, privind dreptul femeilor de a alege și libertatea de reproducere, și speră că Trump o dă în bară exagerând astfel încât să îl poată acuza că este incapabil de a se controla din cauza vârstei sale”, a mai spus Sheinkopf.

Între timp, Kamala Harris și-a asigurat sprijinul unui număr suficient de delegați pentru a deveni candidata democraților la prezidențiale.

Foto: Profimedia

  

  

Please follow and like us:
Pin Share