E bine sau nu să dormi pe timp de zi. Ce se întâmplă cu creierul tău dacă faci asta des

E bine sau nu să dormi pe timp de zi. Ce se întâmplă cu creierul tău dacă faci asta des

E bine sau nu să dormi pe timp de zi? Poate și tu ai acest obicei. Ajungi de la muncă sau de la studii și vrei să te întinzi măcar pentru o oră. Este însă acest obicei unul sănătos pentru creierul tău?

E bine sau nu să dormi pe timp de zi

După cum știm prea bine deja, creierul nostru are nevoie de odihnă, iar la fel și organismul. În funcție de vârstă, e bine să ne odihnim pe noapte măcar 7 ore, astfel încât să putem funcționa bine a doua zi.

Sunt însă și persoane care se simt extenuate pe timp de zi. Inclusiv adolescenții poate simt nevoia să doarmă câteva ore spre amiază. Este acest lucru însă unul sănătos? Putem face asta zi de zi sau de câteva ori pe săptămână?

Deși mulți nu sunt tocmai de acord cu somnul în timpul zilei, se pare că beneficii există. E bine sau nu să dormi pe timp de zi? Răspunsul este da, pentru că acest lucru încetinește procesul de îmbătrânire al creierului.

Un studiu realizat recent de cercetători de la Londra a scos la suprafață detalii interesante. Au fost analizate datele a peste 35.000 de oameni cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Care au fost concluziile însă? Se pare că e chiar foarte bine să dormi pe timp de zi.

„Rezultatele noastre arată că un pui de somn scurt în timpul zilei poate ajuta la menținerea sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânim”, a declarat autorul studiului, Victoria Garfield.

Ce se întâmplă cu creierul tău dacă faci asta

Sursa citată a mai notat de asemenea că de la vârsta de 35 ani, creierul uman începe să se micșoreze cu 0,2-0,5% pe an. Procesul se accelerează și mai mult de la vârsta de 60 de ani.

Iar în timp apar pierderi de memorie, dar și tulburări cognitive. Totodată, în cele mai rele cazuri se poate ajunge și la demență. Somnul regulat pe timp de zi ajunge să prevină însă aceste consecințe grave.

Mai exact, studiul a arăta că persoanele care dorm în timpul zilei au creierul cu 15,8 centimetri cubi mai mare decât cele care nu dorm. Asta înseamnă că cine își face timp să ațipească pe timp de zi se menține tânăr mai multă vreme.

De cât de mult somn este nevoie? Cercetătorii spun că și 5-15 minute de somn în timpul zilei au un efect pozitiv asupra vigilenței și activității mentale. Mai mult de atât, se pare că efectul este imediat și durează până la trei ore.

Please follow and like us:
Pin Share