E cea mai mare fraudă pentru românii care vor să-și pună panouri fotovoltaice pe casă? “Ar putea fi acuzaţi de furt?”

E cea mai mare fraudă pentru românii care vor să-și pună panouri fotovoltaice pe casă? “Ar putea fi acuzaţi de furt?”

După ce fondurile din Programul Casa Verde Fotovoltaice s-au epuizat în doar câteva secunde, s-au aprins și discuțiile din mediul online pe această temă. Multe persoane discută pe pagina AFM despre procesul de înscriere și fac acuzații dure.

Acuzații de fraudă după ce fondurile de la Casa Verde Fotovoltaice s-au epuizat în câteva secunde

Reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) au anunțat că în regiunea București-Ilfov s-au înscris peste 3.800 de persoane, iar bugetul destinat acestei zone a fost de 114 milioane de lei.

Înscrierea în Programul Casa Verde Fotovoltaice pentru regiunea București-Ilfov a generat noi acuzații de fraudă. Mulți dintre cei care nu au reușit să depună dosarele consideră că este imposibil ca documentele să fie înregistrate în doar 30 de secunde. Aceștia suspectează nereguli și cer reluarea procesului de înscriere și revizuirea procedurilor.

„Personal, am completat formularul în 1 min 25 de sec, completand extrem de repede toate câmpurile necesare şi uploadand documentele cerute (cu o conexiune cât se poate de bună şi dupa ceva antrenament în prealabil) si-mi este destul de clar ca multe dintre cele 3804 de dosare inregistrate pentru Bucuresti / Ilfov au fost prin metode dubioase…”, a scris o persoană.

„Nu cumva cei care folosesc acele programe pentru a introduce datele dosarului în 15 secunde ar putea fi acuzaţi de furt? De ce nu există normalitate şi egalitate în depunerea acestor dosare”, a afirmat o altă persoană.

„Vă rog să spuneti pentru fiecare sesiune care a fost cel mai rapid timp de depunere şi sa faceti o statistică procentual căţi au depus sub 30s (…) Daca nu veniti cu o astfel de statistica, inseamna ca vreti sa ascundeti faptul ca inscrierile nu sunt corecte si procesul de inscriere e unul care a fost furat de niste baieti destepti”, acuză o altă persoană.

Care a fost explicația AFM

De asemenea, AFM a explicat că aceeași platformă a fost folosită pentru toate regiunile, însă bugetul pentru București este mai mic, în comparație cu alte zone care includ mai multe județe.

„Administraţia Fondului pentru Mediu a dezvoltat şi utilizat aceeaşi aplicaţie informatică pentru înscrierea în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice ca şi anul trecut, la care a adăugat suplimentar încă un cod de verificare (captcha) tocmai pentru a evita utilizarea roboţilor în procesul de depunere a dosarelor. Platforma utilizată în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice este aceeaşi pentru toate regiunile, iar funcţionalităţile ei au fost optimizate pentru a asigura o utilizare sigură”, a transmis instituţia.

După toată revolta din mediul online și numeroasele critici, AFM a oferit vineri o serie de clarificări. Aceștia au menționat că bugetul alocat fiecărei regiuni a fost determinat în funcție de numărul de imobile înregistrate la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

„Astfel, în cazul Regiunii Bucureşti – Ilfov este alocat cel mai mic buget dintre toate regiunile, în valoare de 114.120.000 lei, de două sau chiar de trei ori mai mic faţă de alte regiuni care au în componenţă mai multe judeţe. Cererea pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice este una extrem de mare, astfel că numărul de accesări în aplicaţia informatică între orele 9:55 – 10:03 a variat între  1,26 – 2,49 milioane, în funcţie de regiune. Totodată, pentru a se asigura accesul echitabil la resurse, platforma oferă în timp real informaţii referitoare la epuizarea bugetului pe fiecare regiune, aceste date fiind publicate pe site-ul oficial al Administraţiei Fondului pentru Mediu”, a mai transmis AFM.

Cu ce soluții au venit autoritățile

Pentru a ajuta potențialii beneficiari să se familiarizeze cu platforma de înscriere, AFM a creat un videoclip de 1 minut și 36 de secunde, care explică pas cu pas modul de completare a unui dosar în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, demonstrând cât de ușor este de utilizat.

„Acest material video a fost realizat într-un mod lent de completare a datelor, însă timpul poate fi unul mult mai scurt, dacă informaţiile sunt introduse într-un ritm alert. De asemenea, după finalizarea alocării fondurilor pe fiecare regiune, AFM derulează o analiză minuţioasă a dosarelor depuse, verificând orice posibilă încercare de fraudare a aplicaţiei informatice. Până în acest moment, nu au fost identificate astfel de încercări, iar Administraţia Fondului pentru Mediu rămâne vigilentă în a păstra standarde ridicate de integritate”, se mai arată în comunicatul de presă.

În data de 4 octombrie 2024, a început sesiunea de înscriere pentru persoanele fizice din regiunea București-Ilfov în Programul Casa Verde Fotovoltaice. Bugetul de 114,12 milioane de lei a fost complet epuizat prin înregistrarea a 3.804 persoane.

Please follow and like us:
Pin Share