Ebrahim Raisi a murit. „Măcelarul din Teheran” avea o reputație de temut. Ce urmează pentru Iran | Analiză

Ebrahim Raisi a murit. „Măcelarul din Teheran” avea o reputație de temut. Ce urmează pentru Iran | Analiză

Președintele iranian Ebrahim Raisi a fost declarat mort în urma prăbușirii elicopterului în care se afla, potrivit agenţiei de știri Mehr, iar guvernul caută cât mai repede un succesor, relatează Sky News. Deocamdată, vicepreședintele Mohammad Mokhber, 68 de ani, a devenit președintele interimar al Iranului.

Moartea lui Ebrahim Raisi reprezintă un moment important pentru Iran și pentru regiune și marchează dispariția unuia dintre cei mai duri și mai intransigenți jucători din Orientul Mijlociu, scrie sursa citată.

Politicianul care a lansat primul atac direct asupra Israelului din istoria țării sale este un individ considerat dur, sub conducerea căruia sute de iranieni au fost uciși în represiunea brutală a recentelor proteste conduse de femei.

Reputația înfricoșătoare a fostului președinte iranian datează din anii ’80, o perioadă care i-a adus supranumele de „Măcelarul din Teheran”. A făcut parte din așa-numitul „Comitet al Morții”, format din patru judecători islamici care au condamnat la moarte mii de prizonieri iranieni în timpul epurării din 1988.

Raisi a fost implicat personal în două dintre cele mai întunecate perioade ale represiunii iraniene și a fost considerat drept principalul succesor al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, în vârstă de 85 de ani.

De asemenea, cu Raisi președinte, Iranul s-a angajat în numeroase intervenții periculoase în afara granițelor sale. Iranul i-a ajutat pe rebelii Houthi să amenințe transportul maritim internațional în Marea Roșie, a ajutat Hezbollah în războiul cu Israel timp de șapte luni, a sprijinit milițiile din Irak să atace și, în unele cazuri, să ucidă soldați americani și a ajutat Hamas să ducă propriul război împotriva statului evreu.

După doi ani de neliniște, eșec economic și o redresare poticnită în urma pandemiei, Iranul este divizat și slăbit. Guvernul și-a pierdut o mare parte din credibilitate și sprijin din cauza atrocităților pe care le-a comis împotriva femeilor din Iran.

Puțini oameni din afara regimului și a adepților înfocați ai acestuia vor plânge moartea celui care a decis uciderea, încarcerarea sau torturarea atâtor oameni, scrie sursa citată. În același timp, iranienii pot spera la vremuri mai bune și mai puțin represive, iar străinii pot spera la un Iran mai puțin dificil.

„Ali Khamenei va găsi un alt dur în locul lui Raisi”

Totuși, mai sunt mulți ca el, iar liderul suprem Ali Khamenei va găsi probabil un alt politician dur care să îl înlocuiască, scrie Sky News. Va urma o perioadă de instabilitate în perioada premergătoare alegerilor, accentuată de faptul că Guvernul a fost subminat de evenimentele recente și pentru că Ayatollahul Khamenei este bolnav. În acest context, Guvernul va încerca să asigure succesiunea cât se poate de rapid și fără complicații.

Un elicopter în care se aflau mai mulţi oficiali, între care preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, s-a prăbușit duminică, 19 mai, într-o zonă muntoasă din nord-vestul Iranului. Echipele de căutare şi salvare au ajuns la locul accidentului, iar televiziunea de stat a anunțat luni dimineață că nu este „niciun semn de viaţă” la locul prăbuşirii. După scurt timp, agenţia de știri Mehr a anunţat că Raisi a murit.