Echipa Israelului de la Eurovision îi acuză pe alți concurenți de „ură”

Echipa Israelului de la Eurovision îi acuză pe alți concurenți de „ură”

Delegația israeliană la Eurovision Song Contest de săptămâna trecută s-a confruntat cu „o demonstrație de ură fără precedent” din partea altor țări și a participanților acestora, a susținut postul național, relatează BBC.

Evenimentul din acest an a fost parțial umbrit de haosul din culise și de protestele față de participarea Israelului, din cauza costului umanitar al războiului său împotriva Hamas.

Un purtător de cuvânt al radiodifuzorului public israelian Kan a emis, joi, o declarație pentru BBC News, acuzând celelalte țări de comportament anti-israelian.

„Anul acesta, delegația israeliană s-a confruntat cu o presiune imensă și cu o manifestare fără precedent de ură, în special din partea altor delegații și artiști, public și echipe, doar din cauza faptului că suntem israelieni și că am participat acolo”, a transmis purtătorul de cuvânt.

„Cu toate acestea, pe tot parcursul deplasării, echipa a menținut o abordare demnă și respectuoasă față de artiști și alte delegații, străduindu-se să promoveze unitatea în jurul muzicii, respectând în același timp regulile competiției, spre deosebire de alte delegații”, a continuat purtătorul de cuvânt.

După concursul de sâmbătă, organizatorii Eurovision au declarat că unele delegații „nu au respectat spiritul regulilor” la eveniment, fără a numi nicio țară.

Delegația israeliană a fost criticată de concurenți, inclusiv de irlandeza Bambie Thug, care s-a manifestat deschis în această privință. Alți participanți, inclusiv echipa olandeză, au acuzat delegația israeliană că i-a filmat și a postat clipuri online fără a le cere permisiunea.

Eden Golan, reprezentanta Israelului, a terminat pe locul 5

Israelul a fost reprezentat la evenimentul de la Malmö, Suedia, de cântăreța Eden Golan, care a primit un „amestec” de huiduieli și urale din partea publicului. Ea a terminat concursul pe locul cinci.

„În ciuda provocărilor imposibile, Eden Golan s-a descurcat admirabil, câștigând respect, iar punctele primite de la publicul european vorbesc de la sine. Nu putem decât să fi mândri de acest rezultat”, a precizat reprezentantul postului Kan.

După marea finală, Bambie Thug, care și-a manifestat deschis opiniile pro-palestiniene, a acuzat radiodifuzorul public israelian că a „incitat la violență” împotriva ei în timpul reflectării competiției.

În timpul primei semifinale, unul dintre comentatorii postului a remarcat că interpreta „a vorbit negativ despre Israel” și le-a spus telespectatorilor să „pregătească blestemele” – o referire la un vers din melodia lui Bambie Thug.

De asemenea, Eden Golan a părut să se confrunte cu critici din partea altor concurenți în timpul unei conferințe de presă de joi.

Cântăreața greacă Marina Satti a fost văzută căscând și prefăcându-se că adoarme în timp ce Eden Golan vorbea.

Iar în momentul în care cântăreței israeliene i s-a spus că nu trebuie să răspundă la întrebarea dacă prezența ei „a reprezentat un risc”, olandezul Joost Klein a reacționat: „De ce nu?”

Două zile mai târziu, Joost Klein a fost descalificat din concurs pentru o presupusă confruntare verbală cu o femeie din echipa de producție, care, ulterior, a făcut o plângere la poliția suedeză.

În același timp, concurentul lituanian Silvester Belt a spus că regretă că a participat la marea finală. „Să merg după acea țară (n.r. Israel), cu mulțimea atât de intensă, a fost unul dintre cele mai rele lucruri care mi s-au întâmplat”, a scris Silvester Belt pe rețelele de socializare.

Radiodifuzorul național al Portugaliei s-a plâns și la Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) după ce a existat o întârziere în postarea rezultatului concurentei lusitane pe YouTube după finală.

EBU a răspuns că întârzierea s-a datorat faptului că concurenta portugheză, Iolanda, și-a pictat pe unghii modele inspirate de keffiyeh – eșarfe tradiționale palestiniene folosite pentru a arăta sprijinul pentru țară.

Uniunea Europeană de Radiodifuziune a emis, luni. o declarație în care își explimă „regretul” că unele dintre delegații „nu au respectat spiritul regulilor și al competiției atât la fața locului, cât și în timpul emisiunilor”.

FOTO: Hepta