Edi Iordănescu pregătește baricadele pentru România – Ucraina! 8 concluzii după amicalul cu Bulgaria

Edi Iordănescu pregătește baricadele pentru România – Ucraina! 8 concluzii după amicalul cu Bulgaria

Plictisitor pentru public, amicalul cu Bulgaria a fost mai degrabă un antrenament cu teme decât un meci real. Iordănescu a utilizat prilejul ca să-si exerseze defensiva, nu a căutat să preseze un adversar care este dintre cele mai slabe din Europa, fără legătură cu tradiția fotbalistică a vecinilor.

Edi Iordănescu pregătește baricadele pentru România- Ucraina! 8 concluzii după amicalul cu Bulgaria

Ce a căutat selecționerul în partida aceasta și câteva concluzii despre ce a ieșit:

1. Marius Marin i-a luat locul accidentatului Screciu. Mijlocașul de la Pisa a fost printre favoriții selecționerilor de la Rădoi încoace, însă el nu a avut niciodată statutul unui om de bază. Acum are ocazia să debuteze ca titular la Euro, din moment ce titularul oltean este indisponibil.

2. Sistemul rămâne 4-1-4-1, ca în preliminarii. Acel 1 a devenit Marius Marin. Iordănescu se simte mai în siguranță așa fiindcă îl folosește adesea pe închizător ca pe un al treilea fundaș central. Interii Stanciu și Răzvan Marin coboară și ei și alcătuiesc o linie de patru, alături de extremele Man și Mihăilă.

Se văd problemele la Drăgușin!

3. Se vede că Drăgușin are probleme la club. El a început rău meciul, cu două mingi date adversarilor, după care a devenit temător și a căutat să joace cât mai des cu portarul Niță, nu a mai încercat sa construiască. Radu a jucat rar la Tottenham și încă mai are o altă grijă înaintea turneului final: tot se mai discută despre un transfer al său în vara aceasta.

4. România nu și-a presat mai deloc adversarul. Când bulgarii construiau atacuri, tricolorii se retrăgeau și ii întâmpinau cu presing abia de pe la mijlocul terenului. Sunt bulgarii foarte tehnici, greu de presat? În niciun caz, dar Iordănescu știe că Ucraina e o formație de un alt calibru și a calculat că ar fi riscant să-i preseze sus pe superfotbaliștii lui Rebrov.

Ce e Drăguș? Vârf sau extremă?

5. Edi și Șumudică s-au tot contrazis pe subiectul “ce e Drăguș? Vârf sau extremă?” până când Edi a ajuns să-l utilizeze și el ca “9”. Denis s-a mișcat bine, e un atacant mai agil decât sunt ceilalți pe care Iordănescu ii are la dispoziție. Nu e fricos, tine la tăvăleală, e un jucător pe care ne putem baza că va lupta la Euro.

6. Tot mai avem posturi neacoperite. Mogoș a intrat în repriza a doua în locul lui Bancu. Vasile a fost fundaș dreapta, stoper la cluburi, acum a devenit fundaș stânga din lipsa unei soluții bune. Dublura oficială a lui Bancu e Sorescu, însă fotbalistul ex Dinamo și FCSB a fost accidentat, de aceea a avut nevoie să fie menajat. Și el e tot dreptaci, nu e un fundaș stânga specializat.

7. Niță arată ca un titular pentru Euro, ceea ce este și normal, dată fiind situația în care se află numărul 1 din preliminarii, Horațiu Moldovan, șomer la Atletico Madrid din iarnă până acum. Niță a avut un sezon excelent la Gaziantep, o formație pe care și el, și Drăguș, și Sorescu au ajutat-o să evite aproape miraculos retrogradarea. Superexperiment, Florin chiar nu poate avea vreo emoție în meciurile din Germania.

8. Defensiva în care Edi își coboară de multe ori toți jucătorii, cu excepția vârfului, a rezistat bine când au atacat bulgarii. Doar că testul nu e cel mai concludent. Să te aperi în fața Bulgariei e diferit de a te apăra în fața Ucrainei, e ca diferența dintre a vedea un tigru la televizor și a te trezi cu unul real, viu înaintea ochilor tăi.