Ei sunt pensionarii care vor lua pensie mărită după Mica Recalculare. Cine ar putea pierde bani, în final?

Ei sunt pensionarii care vor lua pensie mărită după Mica Recalculare. Cine ar putea pierde bani, în final?

Pensionarii care vor lua pensie mărită după Mica Recalculare sunt așteptați să depună adeverințele necesare recalculării până la 1 martie 2025. Această etapă a început la 1 septembrie 2024.

Cine sunt pensionarii care vor lua pensie mărită după Mica Recalculare

În această categorie se încadrează românii care au avut venituri nepermanente, cum ar fi sporuri, prime, plăți pentru ore suplimentare, al 13-lea salariu ori acordul global. Amintim că la recalcularea din septembrie 2024, aceste câștiguri nu au fost luate în evidență.

Veniturile nepermanente vor fi calculate la pensie după ce seniorii vor aduce documentele care să dovedească plata contribuțiilor sociale pentru acestea. Însă, foarte mulți dintre pensionari au întâmpinat probleme când au vrut să ridice adeverințele necesare de la locul de muncă.

Situația are loc în contextul în care multe dintre companii s-au închis, iar pensionarii au fost nevoiți să apeleze la serviciile firmelor care se ocupă de arhivarea documentelor. Problema este că adeverințele se obțin contra cost și pentru vârstnici va fi un efort financiar semnificativ.

În plus, companiile de arhivare ar putea să nu elibereze adeverințele necesare seniorilor în termenul impus, adică până în martie anul viitor. În acest context, Bogdan Hossu, șeful Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, a transmis pentru newsweek.ro că este posibil ca numărul pensionarilor care vor beneficia de „Mica Recalculare” să fie, de fapt, mai mic decât se așteaptă oficialii.

„Numărul persoanelor care vor reuși să găsească documentele necesare va fi destul de mic”

Bogdan Hossu susține că între 40.000 și 100.000 de pensionari vor reuși să obțină majorări ale indemnizațiilor, după această etapă. „În forma în care este acum în lege, probabil că numărul persoanelor care vor reuși să găsească documentele necesare va fi destul de mic.

Societățile care administrează documentele pentru firmele care au dispărut nu sunt în aceeași localitate cu societatea care a fost desființată. Pensionarii ar trebui să se deplaseze, este mai greu. Estimatul nostru este undeva între 40.000 și 100.000 de persoane care vor face acest lucru”, a transmis acesta, conform sursei citate.

Totodată, Hossu spune că efortul depus pentru această etapă va fi mult prea mare în comparație cu beneficiul obținut pentru unii dintre pensionari. Cel mai probabil, mulți dintre aceștia vor alege să piardă banii pe care i-ar putea obține la pensie.

„În afară de cazul pentru personalul care a lucrat în acord, care va simți o creștere substanțială la pensie dacă obține documentele necesare, pentru restul personalului, care a avut prime, sau care au avut sporuri conjuncturale, aportul în structura pensiei va fi extraordinar de mic”, a adăugat Bogdan Hossu.

Please follow and like us:
Pin Share